Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Зърнените храни могат да те спасят от гладна смърт, но това не ги прави добра хана

Казват, че тестените изделия (зърнените храни) са храните, благодарение на което човечеството е оцеляло. Но това, че зърнените храни може да те спасят от гладна смърт не ги прави добра храна.

Не ми е известно в зърнените храни да има вещества, които произхождат от зърната (не са добавени при готвенето), които да не се съдържат при ядене на други безопасни и полезни растителни храни.

Ето примери за растителни храни, които не са по-скъпи от тестените изделия или ако са по-скъпи не с много:

  • Боб
  • Леща
  • Картофи
  • Ориз
  • Тиква
  • Елда
  • Киноа
  • Моркови
  • Лук
  • Зеле

Недостатъкът им е, че трябва да се готвят. И не са толкова удобни като тестените изделия (тестеното изделие се слага в евтина опаковка и има голям срок на годност).

Много е трудно продължително време организмът ти да работи оптимално само на растителна храна.

Ето примери за храни от животни, които са сравнително евтини (защото готвенето им е една идея по-трудоемко):

- пилешки черен дроб

- пилешки воденички

- кокали с остатъци на месо (вари се и бульонът е полезен, остатъците от месо - също)

Ако съм пропуснал някаква храна, която е евтина и безвредна - пишете.

Навиците на хората са голям проблем. Трудно ги променят. Трябва голямо усилие. Аз успях да променя моите след като бях станал над 80 килограма. Промених навиците си (спрях тестените изделия и храните с добавена захар, започнах да ям разумни порции безвредна и полезна храна) и от няколко години теглото ми е нормално.

Много е лесно просто да се оставиш на течението и да ядеш евтините тестени изделия. Тесто слагат в много видове храни, които е "нормално" да се консумират. Защото тестото е евтин материал и след добавяне на захар, сол, мазнина става вкусна храна.

Продължават да се разпространяват подвеждащи изводи от онова изследване, което уж твърди, че глутенът е безвреден за хора без celiac disease.

Източник.

От цитираното изследване не може да се направи подобен извод, защото изследването е наблюдавало само за "gastrointestinal symptoms in healthy volunteers" за ограничен период от време. Тоест – не са наблюдавали за други или за същите симптоми за по-дълъг период от време.

Също така не може да се прави извод, че е разумно да се яде хляб вместо други растения.

Освен това в хляба се съдържа не само глутен.

Въпросът "разумно ли е всички, които не страдат от celiac disease да ядат тестени изделия" няма лесен и убедителен отговор. Тъй като отказът от ядене на тестени изделия не е много скъп (или не е скъп изобщо) няма сериозна причина хората да продължават да ядат тестени изделия.

Освен това различните хора понасят различно тестените изделия - не е само бинарно "или има celiac disease, или няма", има и междинни състояния. Освен това да се гледа само глутена, но не и останалите съставки на зърнените храни е неправилно.

Ето го страшния списък с хранителни вещества, които може да не ви достигат, ако не ядете тестени изделия (Gluten free diet and nutrient deficiencies: A review.):

  • Фибри
  • Macronutrient (от резюмето не става ясно кои точно)
  • Vitamin D
  • Vitamin B12
  • Folate (B9, фолиева киселина)
  • Iron
  • Zinc
  • Magnesium
  • Calcium

От дълбините на Интернет изрових и още няколко:

  • Vitamin B6
  • Thiamin (Vitamin B1)
  • Riboflavin (Vitamin B2)
  • Niacin (форма на Vitamin B3, Vitamin PP)

Какъв е проблема да си ги набавяме с ядене на други растителни и животински храни?

* * *

Който иска да спори с информиран опонент - да прочете книгата на д-р Дейвид Пърлмътър „Тихите убийци на мозъка“ (Grain Brain) и да се опита да оспори твърденията му.

Няма файда да се спори с мен, аз нямам никакви оригинални идеи и аргументи. Методът Via negativa съм го научил от Талеб, за зърнените храни знам от цитирания доктор.

* * *

В проучване от 2020 г. изследователите установиха, че по-високият прием на рафинирани (преработени, англ. refined) зърнени храни (напр. бял хляб, торта и бисквити) следобед корелира с повишен риск от деменция. Редовното похапване на рафинирани зърнени храни между храненията може да направи по-голяма инсулиновата резистентност и възпалението на тялото извънредно време, два фактора, които повишават риска от деменция при човек. Това постоянно възпаление корелира с по-бързия когнитивен спад.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още