Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Термоядрен реактор с електромагнитна [плазмена или не] кавитация

Докато бях под душа ми просветна идеята да се постигне термоядрена реакция чрез процес, подобен на кавитацията: електромагнитна плазмена кавитация.

Може би няма да работи на практика, но поне става за научно-фантастично произведение.

Други безумни идеи, които ми дойдоха:

Квантов умножител на енергията на фотоните на принципа на умножителя на честота.

Проверих и се оказа, че умножаването на честота са го постигнали не само в радиодиапазона, но и в оптичния диапазон (Optical frequency multiplier). А до къде може да се стигне? Има ли теоретичен лимит колко енергия може да има един фотон? Може ли да се умножава честотата (еквивалентно на умножаване на енергията: E = h.ν) неограничено? Какви нелинейни материали може да се ползват?

Ако може да се умножават произволно високи честоти, това значи, че може да се направи фотон с произволно голяма енергия. И ако този фотон се сблъска с ядрото на някой атом, това ядро може да придобие достатъчно енергия, при която да се блъсне в друго ядро и да настъпи ядрен синтез.

Най-високо енергийният хармоник ограничен или е от общата енергия? Според закона за запазване на енергията, енергията, която има един фотон не може да е повече от наличната. Затова ако прекараме един сигнал през някакъв нелинеен елемент от другата страна няма да получим безкраен брой хармоници. Защото няма как да има сигнал с размер по-малък от един фотон. А фотонът на хармоника с най-висока честота има ограничена енергия. 

(Допълнение: всъщност може би има начин да са безкраен брой хармониците - ако са квантово вплетени - както фотоните през двата процепа интерферират със себе си.)

Това е един от основните принципи на квантовата механика - енергията се предава на кванти, не може да се излъчи половин квант.

Може ли да се вземе енергия от квантовите флуктуации за формиране на високоенергичен фотон? А да се вземе от по-малките фотони (тези на по-нискочестотните хармоници) (те да изчезнат)?

Кавиатация в аморфно тяло.

Кавитация в квазитвърдо тяло.

Кавитация в квазикристал.

Проверих в Google - наистина има термин „квазитвърдо тяло“. Има и „Cavitation in Amorphous Solids“. Съсипаха я тая физика.

От няколко дена съм без Facebook. Вчера четох до късно и се наматричих до козирката - четох за хаотични електронни схеми (chaotic behaviour in electronic circuits) и за това как естественият отбор ни е направил така, че да (не) възприемаме точно реалността (и ми хрумна една хипотеза).

Невероятно е как в прости електронни схеми с един транзистор и няколко други елемента (резистори, намотки, кондензатори) може да се постигнат хаотични осцилации. В някои случаи се получават интересни странни атрактори, наподобяващи тези на невроните.

Начинът за намиране на схемите е интересен - генерирали са множество варианти и са ги тествали. Симулациите не винаги са били точни, но все пак са успели да открият множество прости схеми, в които се наблюдава хаос.

Хрумна ми идеята да усиля шума от ценеров диод (или друг полупроводников елемент) и да го подам към хаотичен осцилатор чрез допълнителна намотка, навита на една от намотките, която е част от хаотичния осцилатор. Така ще се направи сигнала още по-непредсказуем.

(Фразата „до козирката“ беше референция към Хакерите на Иван Попов. В оригинала изразът беше „Хипнясал съм до козирката снощи!“.)

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още