Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

По-ниска данъчна ставка и данъчен таван за богатите

Според мен трябва да има таван върху данъчната основа и по-ниска данъчна ставка при доход няколко пъти над средния.

(По-ниска данъчна ставка означава по-малък процент от дохода им да отива за данъци, но не означава хората с по-високи доходи да плащат по-малко данък спрямо хората с по-ниски доходи.)

Да се наказват "богатите" само защото има хора, които искат повече, отколкото могат да предложат на пазара, не е справедливо.

Идеята, че просто може да се вземат парите на богатите и да се раздадат на бедните (дали директно или под формата на липса на данъци или по-ниски ставки за хората със средни и ниски доходи)не ми харесва. Така се насърчава отказът от предприемчивост и посредствеността.

Стимулирането на потреблението чрез ограбване на богатите с данъци в полза на останалите ще повиши инфлацията и ще ограби хората, които спестяват в съответната валута.

Това за trickle down изобщо не го разглеждам като аргумент в полза на тезата си, защото не съм убеден, че работи както казват някои. Богатите ще ползват парите, спестени от данъци, за да инвестират, а не да потребяват (и тъй като много от тях наливат пари в индексните фондове това набалончва пазара на акции). Когато гласуват с парите си какви бизнеси да се изграждат те решават важна оптимизационна задача в икономиката. Хубаво е тази задача да се решава с частни пари, а не с държавни - т.е. капиталистите да губят парите си когато грешат (skin in the game). Важно е също така да има критична маса свръхбогати хора, които да могат да решават с парите си (някои производства са капиталово интензивни - невъзможни са без критична маса капитал и единно управление).

Разбира се, има и странични ефекти от богатството - възможността за кронизъм и regulatory capture, но това е цената, която трябва да платим за да имаме капитализъм. Това не значи, че не трябва да се опитваме да противодействаме на кронизма. Но да се твърди, че единствения вариант за противодействие е да ограбим богатите така, че да нямат възможност да плащат за закони, не е сериозно. Тогава за закони ще плащат само мафиотите (богатите по незаконен начин).

Има и друг недостатък на прогресивното облагане, за който не се говори: За вредата от репресивните закони, насочени срещу „богатите“

Пак искат да повишават данъците за 'богатите'

Защо има прогресивен данък в толкова много държави?

Данъците са плащания за вид услуга. За съжаление, този, който ни я предлага е монополист и не се старае особено да изразходва ефективно нашите данъци. Освен това, ако не си ги платиш, те заплашват с глоба, затвор и други наказания.

Колкото по-малко държава има в икономиката, толкова по-добре и данъците ще са по-ниски. Голяма част от държавния апарат е създаден само с цел да обслужва точно този държавен апарат. Какво пречи да има повече частни дейности, а държавата само да контролира изпълнението?

Нашата роля като данъкоплатци е да има граждански контрол и да изискваме информация какво се случва с НАШИТЕ пари. Този и онзи министър-председател се бие в гърдите, че е построил нещо, но той го е направил с нашите пари и то много неефективно, т.е. немалка част от парите са откраднати или са отишли в негови хора.

Ако аз възложа на фирма да ми направи тоалетна, цената ще е 20'000 лева максимум с добро качество и бързо изпълнение. Държавата дава 200'000 лева и тоалетната така и не работи. Това е само един пример.

Стойне Василев

Таван трябва да има не само на данъчната основа, върху която се смятат осигуровките, но и на данъчната основа, върху която се смятат и другите данъци!

Защото един човек може да потреби услуги от държавата с някакъв таван, не потребява безкрайно количество услуги.

Пътищата, които държавата строи с данъците, не са безкрайни, нито са безкрайни пенсиите, другите държавни неща - полиция, армия, съд, прокуратура! Затова и данъците трябва да имат таван.

Солидарност - да. Но до определен таван! Всяко нещо си има граници, включително и солидарността!

Държавата, и особено българската държава, трябва а се стреми да привлече повече богати хора и да се опита да задържи (ненасилствено) тези, които все още не са напуснали държавата. Не да ги гони с данъчна политика. Относително ниското ниво на някои данъци (които богатите  плащат) спрямо други европейски държави е един от малкото фактори, които задържат богатите и средната класа в България.

Ако ще плащат данъци като в развитите държави, които изглеждат по-добро място за живеене от България, защо да остават тук?  Има голям риск особено ценните за държавата хора  да вземат решение да се преместят там. И ще видим тогава изтичане на последните капки мозък какъв ефект има...

Това, че в множество развити държави данъчната система не е справедлива, защото не е регресивна, не е аргумент в полза несправедливите прогресивни и пропорционални данъчни системи. Държавата не е развита, защото данъците са високи и прогресивни и данъчната система е сложна. Обратното е - държавата може да си позволи да гони богатите си хора с високи данъци и тежка данъчна червена лента, защото е предостатъчно богата и може да си позволи популистка политика (при която мнозинството хора с по-ниски доходи си продават гласа срещу обещания за "безплатни" неща за сметка на "богатите").

Прогресивните данъци вредят и на развитите богати държави, но понеже тези държави са добро място за живеене резултатът от това прекомерно облагане не изгонва твърде голяма част от богатите хора.

Обаче ако в бедна и неразвита държава, не толкова привлекателно място за живеене, се въведе прекомерно данъчно облагане за хората с по-високи доходи, те много по-вероятно е да решат да я напуснат и така държавата да обеднее допълнително.

Трябва да има таван не само за годишния данък, но и ако натрупаш до момента някакъв платен данък - до края на живота си да не дължиш повече данъци. Примерно след данъци, платени върху 1 милиард, повече да не те занимават с данъци в тази държава, където си плащал. А който не е съгласен - да е свободен да плаща повече данъци, отколкото дължи. Никой няма да му върне парите.

Но нали някои данъкоплатци не могат "да избягат", ще плащат високи данъци, нямат избор?

Някои данъкоплатци не могат да "избягат" лесно от държава с високи данъци (защото бизнесът им физически се намира в съответната държава).

Обаче не всички данъкоплатци с високи доходи имат бизнес в същата държава.

В дългосрочен план инвеститорите ще си коригират инвестициите така, че разходите за по-високи данъци да могат да се отразят в цената на продуктите и услугите, които крайните клиенти плащат. Така ще се изнесат производствата в други държави с по-ниски данъци. Ще останат основно производства, които са конкурентни въпреки, че са надули цените (за да се компенсират данъците). Тези производства, които могат да се изнесат в държави с по-ниски данъци - ще се изнесат (в дългосрочен план). Инвеститорът гледа нетно колко му е възвръщаемостта от инвестициите. Така взима решение в коя държава да инвестира. В богатите държави с високи данъци има ценни специалисти (защото въпреки високите данъци тези държави имат някои предимства). Това в голяма степен ограничава какви фирми могат да вирят там - такива фирми, които въпреки високите данъци успяват да предложат продукти и услуги на конкурентни цени (въпреки, че трябва да печелят достатъчно за да може да плащат повече данъци при аналогична възвращаемост на инвестициите).

Дори и да не спрат бизнеса си веднага инвеститорите няма да правят нови инвестиции в бизнеса си, ако той не им носи достатъчно нетна печалба (след данъци). Затова бизнесите, които нямат свръхпечалби (компенсиращи данъците) постепенно ще ограничат дейността си в държавите с високи данъци.

Важно е да задържим в България множеството IT специалисти. Ако вдигнем данъците в България защо да работят тук като същата работа може да я работят от друга държава с аналогични или по-ниски данъци? Имаме добре развит IT сектор, който носи добър доход за българската икономика, не бива да го унищожаваме с високи данъци.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още