Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Осветително тяло, което не дразни очите (поради висока яркост), ползващо тавана като отражател и разсейвател

Идеята да се ползва тавана като отражател и разсейвател не е нова.

Пример за това е окачения таван със скрито осветление:

Недостатъкът на този метод е, че монтажът е труден (изисква занимавка с гипсокартон).

Не харесвам светодиодните ленти, защото за балансиране на тока се ползват резистори, които намаляват ефективността. По-ефективно е да се регулира тока през последователно свързани светодиоди с отделен импулсен регулатор на ток за всяка група (ползва се ШИМ и се изглажда напрежението/тока с електролитен кондензатор).

До сега не съм видял на пазара да се продава готово решение както си го представям: висяща плоскост от топлопроводим материал (алуминий) върху която има монтирани светодиоди. Към светодиодите няма пряка видимост (монтирани са отгоре). По този начин се избягва ефекта на заслепяването.

Светодиодните осветителни тела, които се намират на пазара са със светодиоди светещи надолу (през разсейвател). Но поради относително малката площ на разсейвателя са прекалено ярки когато са включени на максимална мощност (дразнят очите когато са монтирани в голяма стая и наблюдателят не се намира непосредствен отдолу, а също и когато наблюдателят е легнал). Особено изразен е този проблем когато се ползва като разсейвател този на самата крушка.

При достатъчно голямо разстояние между осветителното тяло и тавана яркостта на тавана ще е по-малка.

Пример за осветително тяло, което свети надолу:


Снимката е от този сайт.

Представете си горното осветително тяло, работещо на минимална мощност (така че да не заслепява) с добавени светодиоди в горната си част по такъв начин, че да няма пряка видимост към тях. Светлината ще се отразява от тавана и яркостта ще бъде по-малка (защото се разпределя на по-голяма площ). Ще се постигне ефект подобен на този на окачения таван със скрито осветление (от видеото по-горе), само че с по-малки разходи за монтаж (таванът е обикновен, боядисан в бяло).

За съжаление обичайна практика на проектантите е да предвидят монтиране на проводници само на едно осветително тяло по средата на стаята (така е най-евтино). По този начин се ограничава възможността да се монтират две или повече осветителни тела с цел да се постигне по-малка яркост.

Единия начин да се заобиколи този проблем е идеята ми с плоския охлаждащ радиатор със светодиоди, светещи нагоре (евентуално с декоративно осветително тяло монтирано отдолу, което има малка яркост). Другия начин е да се монтира едно осветително тяло с огромна площ на разсейвателя (снимката е от този сайт):

Ако ви се виждат много скъпи тези осветителни тела може да си направите свое от обикновен светодиоден панел. Например в този сайт предлагат панели за 14,32 лв + 5,95 лв за доставка:

Обмислям да ползвам нещо такова за основа. Ще виси на четири синджира (въпреки, че е разработено за вграждане) и в горната му част ще са монтирани мощни светодиоди светещи към тавана. Не знам дали горната му част ще е подходяща за охлаждащ радиатор, може да се наложи изрязването на такъв от алуминиев лист. Ако завърша проекта смятам да пиша в блога и да редактирам статията.

Ако случайно имате излишни 1000 лева, които не ви трябват - ето идея за декоративно осветително тяло, което да сложите отдолу под охлаждащия радиатор (в този сайт го продават за 990 лв, с безплатна доставка):



Поръчал съм светодиоди и захранвания за тях, чакам да дойдат. Смятам да захранвам светодиодите така, че да не са натоварени на 100% и да се охлаждат добре (например при ток наполовина на този, който се води номинален). В този режим светодиодите са по-ефективни и издържат по-дълго време.

Допълнение: замислих се кое е по-добро за охлаждането - ако осветителното тяло е монтирано допряно до тавана или ако виси и горе има охлаждащ радиатор. Дали таванът може да се ползва като охлаждащ радиатор?

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още