Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Ергономия при ползване на компютър

В идеалния случай мониторът трябва да е пред главата така, че да не се налага да я накланяте нагоре-надолу или завъртате.

Височината на клавиатурата трябва да е такава, че ръцете да не "висят", а да са подпрени на плота или на подлакътници на стола.

Дебелите хора биха имали проблем с това, ако на стола им няма подлакътници. Алтернативно решение на ползването на подлакътници е да се изреже бюрото (съобразно с формата на стърчащия корем) така, че ръцете да лягат на бюрото удобно (лактите да не висят).

Краката не трябва да висят, може да се наложи ползването на подложка за крака.

При търсене в Google излизат картинки, които бяха актуални когато мониторите бяха малки. В момента височината на мониторите е значително по-голяма в сравнение с типичните 14" монитори от края на миналия век.

И поради това според мен съветът нивото на очите да е на нивото на горната част на екрана не е актуален, по-скоро нивото на очите трябва да е около или малко над средата на екрана.

Съвременният софтуер показва най-често гледаните неща малко над средата на монитора и надолу почти до най-долната му част. В горната част на екрана има менюта, полето за адрес на браузъра, заглавие на текущия прозорец. Ако се следва стария съвет нивото на очите да е на горното ниво на монитора потребителят ще има склонност да навежда главата си надолу и да се прегърбва, което не е ергономично. 

Според мен и двете илюстрации от тази картинка са грешни (източник):

Ръцете не трябва да висят както е показано на "правилната" (дясна) картинка (трябва да имат опора на подлакътниците и/или плота на бюрото). Мониторът е ниско и потребителят несъзнателно се изгърбва и навежда главата си.

Ето друг пример за неправилно разполагане на монитора (твърде високо е разположен), даже и "правилното" разполагане е неправилно (твърде е ниско и далеч от очите):

Често лаптопите се ползват по начин, който не е ергономичен, защото ако лаптопът се разположи така, че клавиатурата му да е на подходяща височина, екранът му ще бъде твърде ниско.

Едното решение на този проблем е да се ползва поставка за лаптопа, която да го повдига и да се ползва външна клавиатура. Дали да бъде безжична зависи от толеранса ви към риск (данните могат да бъдат подслушвани или да се вмъкват данни за натискания на клавиши, които вие не сте натискали).

Основният проблем с ползването на поставка за лаптоп е това, че ако лаптопът е така разположен, че екранът му да е на удобно място, клавиатурата му (която ще бъде прекалено високо за да се ползва) ще закрива изгледа към външната клавиатура. 

Едно от решенията е лаптопът да се отдалечи и да се увеличи размера на шрифтовете. Другото решение е да не се ползва екрана на лаптопа, а да се ползва външен монитор (което е по-доброто решение, ако екранът на лаптопа излъчва модулирана светлина или по друга причина не е добър).

Пример за неправилно ползване на лаптоп (източник):

При ползване на поставка за лаптоп, подлакътници (или ръцете се отпускат на бюрото, ако нямате стърчащ корем) и външна клавиатура е по-добре (но само ако не е проблем голямото разстояние до екрана):

Ако ръцете не са отпуснати на бюрото или на подлакътници това може да е проблемно:

Обърнете внимание и на голямото разстояние до монитора - ситните шрифтове може да се виждат трудно. Ако клавиатурата се премести напред за да може мониторът да е по-близо и ръцете да се облегнат на плота няма да има пряка видимост към външната клавиатура, защото клавиатурата на лаптопа я закрива.

На моето бюро добавих втори плот за монитора за да се намира достатъчно високо. Ако мониторът е твърде ниско се прегърбвам и навеждам. Има и отделение за котката.

Модулираната светлина на подсветката

Дали да се избягва ползване на екрани, излъчващи модулирана светлина, е сложна тема. Аз предпочитам да ги избягвам за всеки случай (въпреки, че не съм забелязал остри симптоми като при някои хора). При повечето хора ефектът от модулираната светлина е малко, но измеримо, намаляване на скоростта на възприемане на визуална информация.

Повечето евтини модели лаптопи (и някои не особено евтини модели) са с екрани, светлината на които е широчинно-импулсно модулирана когато яркостта се намали (при някои модели модулацията се наблюдава при яркост под 100%, а при други може да няма модулация при намаляване до около 80-90% или по-малко).

Може да има смисъл да се купи по-евтин модел лаптоп и да се ползва с външен монитор и външна клавиатура (като алтернатива на настолен компютър). Това решава както проблема с лошия екран на лаптопа, така и проблема с невъзможността екранът да е ергономично разположен, докато външната клавиатура също се разположи ергономично. 

Проблемът с мишките

Ако ползвате мишката често е добре да се замислите да я замените с вертикална мишка и да си вземете две мишки - една за дясната ръка и една за лявата (която да ползвате от време на време за да си почива дясната ръка).

Аз имам вертикална мишка за дясната ръка и обикновена за лявата (защото рядко се сещам да ползвам лявата мишка така или иначе).

Поставката на мишката на дясната ръка е добре да има опора в областта на ставата на китката.

Височина на стола - избор на амортисьор

Преди да купите стола помислете за височината му. Трябва да се вземе предвид това, че вероятно ще искате да сложите две възглавници върху стола - една тип "геврек" (против хемороиди) и една по-мека (защото "геврекът" не е достатъчно мек, особено след продължително ползване).

Желателно е да купите стола на части (така че да подберете подходящ по-къс амортисьор - напр. GS-65) или да купите разглобен стол с висок амортисьор и отделно по-къс амортисьор (ако така ще излезе на същата или по-ниска цена). След като вече сте сглобили и ползвали стола става много трудно разглобяването му (смяната на амортисьора). Ползването на WD40 може да помогне за разглобяването, но може и да не помогне достатъчно (и да се наложи по-грубо блъскане). Има и приспособления за по-нежно разглобяване.

Дали да има облегалка на стола или да няма е спорно. На мен ми пречи облегалката и съм я махнал.

Клавиатурата

Ако пишете много на клавиатурата и ви се дават около 100 и повече лева за клавиатура може да потърсите някой ергономичен модел (ergonomic split keyboard).

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още