Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Миенето на зъбите (с четка за зъби и паста за зъби) след хранене е традиция, която не е базирана на наука

Традиция е да се четкат зъбите след хранене с цел премахване на остатъците от храна.

Обаче този мем (единица културна информация) е доказано вреден за гостоприемника си (човекът, който възпроизвежда този мем). Обратното е полезно (за гостоприемника на мема – собственика на зъбите) – да се четкат зъбите преди хранене.

Причината този мем да продължава да се възпроизвежда е, че не е фатален за гостоприемниците му (но все пак влошава качеството им на живот, което не се отразява съществено на разпространението на този мем).

Четкането на зъбите с четка за зъби и паста за зъби не е единствения възможен начин за почистване на зъбите.

Бактериите, съдържащи се в плаката започват да произвеждат киселини в рамките на секунди след като им се осигури захароза. Затова е добре плаката да се отстранява преди хранене (посредством четка за зъби и паста за зъби) – ако повечето бактерии са отстранени преди хранене ще се образуват по-малко киселини.

Освен бактериите, източник на киселини е и храната (примери: бял хляб, плодови сокове, газирани напитки, алкохолни напитки, захар).

Киселините водят до омекване на емайла и дентина (повърхността на зъбите). Това прави зъбите податливи на увреждания в резултат от почистването им с четка и паста за зъби. Вредно влияние има не само четката, но и пастата (особено опасни са абразивните пасти за зъби, които се рекламират като „избелващи“). Затова е добре да четкаме зъбите си поне 30-60 минути след ядене.

Дали трябва или не трябва да се изплаква устата с вода веднага след ядене е спорно.

След употреба на цитруси или ябълки, не изплаквайте устата си дори с вода, в рамките на 1 час. В противен случай ще се разделите с микрочастиците, циркулиращи в слюнката. Забраната важи и за измиването на зъбите с четка и паста.www.gerovadent.com

Други стоматолози препоръчват устата да се изплаква с вода веднага след ядене, защото така се намалява киселинността и се премахват част от остатъците от храната. След изплакването остават остатъци от храна между зъбите, част от които могат да се премахнат с конци за зъби.

Цялостното премахване на остатъците от храна може да стане със зъбен душ (уред за създаване на водна струя, с която се почистват зъбите; на английски е известен като oral irrigator, water flosser) и с конец за зъби (някои по-твърди частици, заседнали между зъбите, не могат да се премахнат със зъбния душ – затова се налага ползването на конец за зъби).

With no research confirming the best way to remove food particles, it seems an oral irrigator would be better than a toothbrush for removing food. That's my recommendation for you and your co-workers. Have an oral irrigator in the staff bathroom for use after eating. A side effect will also be alteration of the interproximal plaque biofilm, leading to healthier gingival tissues and reduction in proinflammatory cytokines.

Trisha E. O'Hehir, RDH, BS
На български:

При липса на изследвания, потвърждаващи кой е най-добрия начин за премахване на частиците от храна, изглежда зъбният душ е по-добър от четката за зъби при премахването на храната. Това е моята препоръка. Ползвайте зъбен душ след ядене. Страничен ефект ще бъде въздействието върху междузъбната плака, водещо до по-здрави венци и намаляване на предизвикващите възпаление цитокини.

Trisha E. O'Hehir, регистриран зъбен хигиенист, бакалавър

Не намерих изследвания за това дали зъбният душ разрушава повърхността на зъбите, подобно на четкането с четка за зъби и паста за зъби. Но може да се направи обосновано предположение, че употребата на зъбен душ веднага след хранене разрушава повърхността на зъбите по-малко в сравнение с четката и пастата за зъби, защото водната струя оказва по-малко налягане от четката и липсват абразивни частици (съдържащи се в пастата за зъби). Също така може да се предположи, че зъбният душ е по-малко вреден от конците за зъби, защото оказва по-малко налягане не само върху зъбите, но и върху венците (понякога венците може да се наранят от твърде агресивното почистване с конци за зъби).

Твърде голямото налягане и ползването на абразивни („избелващи“) пасти за зъби може да доведе до увреждане на повърхността на зъбите, дори когато е минало достатъчно време от храненето. Затова не трябва да се натиска четката твърде силно и да се прекалява с продължителността на четкане.

Кое е по-лошия вариант – да оставите бактериите да се хранят на воля с остатъците от храна между зъбите или да ползвате воден душ за да премахнете храната на бактериите (при което премахвате микрочастиците, циркулиращи в слюнката и има риск водната струя да разруши повърхността на зъбите)?

Може да се направи обосновано предположение, че краткото почистване на зъбите с воден душ може да бъде полезно. Допускам, че вредните ефекти от ползването на зъбния душ са незначителни и не е оправдано заради тях да се лишаваме от полезните ефекти, защото:

  • Когато ядем някаква храна, тя оказва налягане върху зъбите съразмерно с това на водната струя (или даже по-голямо, особено в някои части на зъбите).
  • При хранене, храната и напитките също премахват слюнката (заедно с микрочастиците, циркулиращи в нея). Ефектът върху слюнката от едно кратко измиване със зъбен душ е съразмерен с ефекта от приемането на храна и напитки. Нали не трябва да се отказваме от поемането на храна и вода с цел да си запазим зъбите здрави?
  • Слюнка се отделя и след хранене. Например ако си представяме как ядем ужасно кисели лимони, това ще доведе до слюнкоотделяне, съизмеримо с това, което се наблюдава при истинското ядене на лимони. Човешкият мозък се затруднява да прави разлика между реалността и фантазията (включително и колективните халюцинации). Ако не си мислим за храна, пак ще се отделя слюнка (но по-малко).
  • Възможно е бактериите, размножаването на които стимулираме чрез оставянето на храна между зъбите (както и вредните за зъбите вещества, които се съдържат в храната), да нанесат повече щети от евентуалните щети, които би могла до донесе употребата на зъбен душ.

Може да се предположи, че ползването на вода за уста след зъбния душ е полезно (водата за уста ще достигне до повече места след като остатъците от храна са премахнати).

Не е добра идея да се ползва вода за уста (или да се изплаква устата с вода) веднага след четкането на зъбите, защото така ще се отмият полезните вещества останали от пастата за зъби. Освен това, взаимодействието между пастата за зъби и водата за уста може да има нежелани последствия.

Също така не е добре да се четкат зъбите (или да се изплаква устата с вода) веднага след ползването на вода за уста. Причината е, че така ще се премахнат полезните вещества останали от водата за уста.

Не твърдя, че не трябва да изплаквате с вода устата след ползване на вода за уста или паста за зъби. Не бихте искали веществата, които те съдържат да се озоват в стомаха ви. Но е добре изплакването да не става веднага. Не ми е известно колко е оптималното време на изчакване преди изплакването.

Друг вреден мем е твърде честото ядене и пиене. По телевизията (мощен индуктор на меми) показват реклами на сладки храни в лъскави опаковки, които консуматорите да ядат докато гледат реклами за дъвки, които ще решат проблема с нивото на pH, причинено от същите тези храни. Първо консуматорите се тъпчат с вредна храна, после дъвчат дъвки за да неутрализират нивото на pH в устната кухина, след това може да си купят и хапчета за отслабване (също рекламирани по телевизията).

Намаляването на консумацията на захар и обработени въглехидрати (англ. refined carbohydrates), освен подобряване състоянието на зъбите, може да подобри и цялостното здравословно състояние. Също и нередовното хранене може да бъде полезно (потърсете за intermittent fasting – този метод на постене може да доведе до намаляване на нивото на IGF-1, което води до намаляване риска от някои видове рак и експериментите с мишки показват, че удължава продължителността на живота – ако имате мишка за домашен любимец може да и приложите подобна диета за да живее по-дълго, но за хора не е сигурно, че ще даде същия ефект).

Постенето е пример за мем, който се е оказал полезен за гостоприемника си. За да се възпроизвежда един мем успешно, той трябва да бъде или полезен, или неутрален, или не много вреден. Паразитите, които убиват гостоприемниците си твърде бързо, няма да оцелеят дълго. Ето защо мемът на крайния екофашизъм („хората са вредни за планетата и затова не трябва да се размножават“) не е много успешен.

Връзки

Коментари

  1. Човече, харесваш ми! Информацията която публикуваш е уникална!

    ОтговорИзтриване
  2. Добавих уточнение в статията: „Имайте предвид, че някои по-твърди частици, заседнали между зъбите, не могат да се премахнат със зъбния душ – премахването им може да стане с конец за зъби.“.

    Имам идея да напиша книга „Дебъгване на културата“ (колебая се дали да бъде „Дебъгване на културната матрица“ - сега е модерно да се ползва термина „матрица“). В нея ще пише не само за вредните меми (единици културна информация), но и за полезните меми. В някои държави редица заболявания се наблюдават по-рядко. Защо? Отговорът се крие в мемите!

    Силен индуктор на меми са медиите, които безкритично копират каквото им подават политиците и бюрократите. Забелязвате ли, че в американските филми ядат често пица?

    Възможно подзаглавие на книгата: „Защо е важно да избираме внимателно мемите си. Как изборът на правилните меми може да спаси и подобри живота ни“.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, много добре, че си се ориентирал към писане на книги! Успех.

      Изтриване
  3. Господин блогер, информацията звучи правдоподобно, макар че сигурно след време някой още по-"учен" може да изкара още по-задълбочени факти (на ниво молекули) и да докаже обратната теза. По-важно е нещо друго - ако човек толкова много мисли как, кога и защо трябва и не трябва да си мие зъбите, точно с какво движение - ляво-дясно или кръгово. Ако също толкова дълбоко мисли и какво точно яде, къде е расло и колко калории има. Тогава следва въпроса - ЗАЩО изобщо живее? Накрая ще започне да разсъждава и обмисля всеки удар на сърцето си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В следващата статия писах как отслабнах с близо 20 килограма без да броя калории.

      Съгласен съм с вас относно „органичните храни“. Изобщо не са по-полезни от „неорганичните“ (сега който разбира от органична химия се превива от смях – неорганични растения и животни не са известни на науката).

      За движението на четката не съм коментирал. По-важно е какви инструменти се ползват и кога. Четката става за преди ядене (или поне час след ядене). Веднага след ядене е добре да се ползва конец за зъби, зъбен душ и вода за уста.

      Тезата ми е, че е важно какви меми се възпроизвеждат. Безкритичното възпроизвеждане на меми може да влоши качеството на живота на хората. Възпроизвеждането на правилните меми - да го подобри.

      Броенето на калории и чаши с вода не е правилно.

      Също както и твърде редовното хранене. Трябва да има малко нередовност, малко хаос. Сега чета „Антикрехкост“ на Талеб - и той е на подобно мнение.

      Човек трябва да пие когато е жаден. Вода, а не захарни разтвори.

      За смисъла на живота няма да обяснявам. Твърде е метафизична тази тема. Само ще спомена, че който не ползва науката - той не живее истински. От науката има полза – който прилага нейните методи има възможност да живее по-качествен и пълноценен живот. Ползите са твърде големи за да се пренебрегват.

      Изтриване
  4. 99.9% от хората, които си мият зъбите след всяко хранене го правят ЕДИНСТВЕНО по естетически причини. Т.е. да не изглеждат с мръсни зъби/остатъци. А не за здраве! Добре е да се осъзнае това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Биха могли да ползват по-добрите инструменти - зъбен душ, конец за зъби и вода за уста (веднага след хранене). Четката за зъби (+ паста за зъби) може да се ползва преди ядене и поне един час след ядене.

      Ефектът (естетичния) ще бъде по-добър, защото така няма да увреждат повърхностния слой на зъбите.

      Откакто си почиствам зъбите правилно, един малък кариес на предния зъб се смали от забележим (при подходящо осветление и гледане отблизо) към почти незабележим (стоматологът казва, че не се изисква лечение - има шанс зъбът да се възстанови сам при подходяща хигиена).

      Изтриване
  5. От малка са ме учили да си мия зъбите преди хранене.За 25 години имам 2 кариеса, не знам дали е заради този навик. Друго правило в живота ми за зъбите е да не вярвам на стоматолози. Тяхната цел е да има повече болни зъби, същото е и с очните лекари. Долазано е, че с нужните упражнения очите се оправят, но какво губят оптиките и фармацефтичната индустрия? Милиарди.

    ОтговорИзтриване
  6. Аз мия хаотично зъбите си. Когато си вземам душ и още веднъж, или два пъти през деня, когато усетя, че имам нужда. На 38 г. съм без кариери. Винаги съм считал, че имам добър ген, но с удоволствие прочетох аргументите ти.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за полезната статия!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още