Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Формата на обувките не съответства на формата на човешкото ходило. За този абсурд е писано отдавна (например дадената по-долу рисунка е от тази публикация от 1880 година). Носенето на съвременни обувки води до деформация на ходилото известна като бунион, а също така и враснал нокът (ingrown nail, onychocryptosis, онихокриптоза, онихокриптоз). Освен това много хора (предимно жени) носят обувки с висок ток, което, освен че може да увреди ходилото още по-лошо, може да доведе и до увреждане на гръбначния стълб.

Най-старата публикация по темата е от 1781 година (Petrus Camper, „On the Best Form of Shoe“).

Все още ли не сте убедени, че милиарди хора по света носят обувки, които не са подходящи за хора? Направете следния експеримент – очертайте формата на ходилото си върху картон. След това изрежете по очертанията. Сравнете формата на получения модел с формата на вашите обувки.

На снимката се вижда сравнение между формата на човешкото стъпало и формата на подметката на няколко номера по-големи обувки. Обърнете внимание на това, че очертанието на човешко стъпало едвам се събира в очертанията на подметката (в предната част, където е големия пръст). Моделът от картон няма никакъв начин да влезе вътре в самата обувка без да се деформира сериозно (обикновено отвътре обувката е по-тясна от очертанията на подметката, особено в предната част; само в средната част е възможно обувката да е по-широка от подметката). Познайте какво се случва с вашите крака когато ги напъхате в такава обувка. А когато се опитате да ги натъпчете в „нормална“ обувка – става още по-страшно.

Носенето на модерни обувки (твърде тесни и/или с височки токчета) е вреден мем. Причината този мем да продължава да се възпроизвежда е, че не е фатален за гостоприемниците му (но все пак влошава качеството им на живот, което не се отразява съществено на разпространението на този мем). Примери за други вредни меми: четкане на зъбите след хранене, носене на вратовръзки, пиенето на напитки със захар вместо чиста вода, слушане на силна музика, продукти от месо и захар (да, в някои продукти от месо наистина слагат и захар), пържене... Може да се напише цяла книга по въпроса (това е в списъка ми със задачи).

Ако случайно формата на модела (направен според вашия крак) съвпада с формата на обувката – имате проблем: вашите ходила са деформирани и това може да ви причини сериозни болки и страдания – бунионът в началото не боли много, но с напредване на възрастта болките се увеличават (изключвам възможността да имате обувки, формата на които да е естествена – вероятността да притежавате такива обувки, без целенасочено да сте търсили именно такива, е абсурдно малка). 

Тъй като няма да намерите обувки, формата на които да съответства идеално на формата на човешки крак (ако не търсите онлайн по-скъпи модели "extra wide"), можете поне да редуцирате негативните ефекти като се стараете да носите обувки по-рядко и не носите възможно най-вредните обувки (по-тесни и с висок ток).

Много от бебешките обувки са твърде тесни и водят до деформиране на ходилото. Сравнение на тесни и широки бебешки обувки:


За женските обувки е характерно да са особено тесни:

Женски обувки: как изглежда женското ходило според дизайнерите на женски обувки.

Обувките с няколко номера по-големи от „препоръчителния“ може да бъдат твърде големи на дължина, но въпреки това ширината в предната им част да е недостатъчна, а ширината в задната част да е твърде голяма. Изисква се пробването различни модели, докато намерите обувки, които да могат да се хакнат чрез поставянето на един или повече слоя допълнителни стелки. (Думата „хаквам“ има ново значение в българския език: „решавам сложен проблем по хитър начин“ или „решавам проблем като хакер“.)

Тъй като по магазините няма стелки с големи номера ще трябва да си ги направите сами (например като ползвате мокет). Корекция: има обувки с по-добра форма (по-близка до естествената), ако избирате такива няма нужда да носите обувки с твърде големи номера, за които няма стелки в магазина.

Няколко милиметра по-нагоре обувката става по-широка (в посока встрани; особено ако обувката е от мек материал). Затова поставянето на допълнителна стелка (или няколко стелки една върху друга) може да реши не само проблема с твърде голямата вътрешна височина на обувките, но и проблема с недостатъчната широчина.

Решаването на проблема с обувките чрез носене на няколко номера по-големи обувки от „нормалното“, може да доведе до това, че хората да ви гледат странно и даже да ви се подиграват, но това е цената, която трябва да платите за да си спасите краката от увреждане. Да бъде човек „нормален“ много често е опасно за неговото здраве. Аз съм избрал да бъда „ненормален“ и се гордея с това.

Много хора научават цената на „нормалността“ по трудния начин. Аз се замислих за първи път по проблема с обувките след като се наложи да ми правят операция заради врастване на нокътя. Хирургът, който ми прави операцията (д-р Юлиан Димитров) спомена за носенето на тесни обувки, но аз тогава си помислих – „аз не нося тесни обувки“. След като обаче направих измервания (тогава носих тези маратонки) се оказа, че наистина съм носил тесни обувки (макар и не от възможно най-вредните – има много обувки, които са още по-абсурдно тесни в предната си част).

Пробвах да нося тези маратонки 44-ти номер, но се оказа, че не са достатъчно широки – пръстите ми опират в страничната част на обувките и ме болят (това, че маратонките са вирнати в предната част също допринася за врастване на нокътя).

Пробвах също така и обувките с пет пръста на Vibram (Vibram FiveFingers M126C KSO BLACK/RED – на снимката по-долу), но и те не са идеални.

Формата на петпръстовите обувки съответства по форма на човешкото стъпало. Подметките им са много гъвкави, което позволява да се стъпва правилно – първо с предната част и после със задната част на ходилото. Ако при бягане се приземявате на петите си, това може да доведе до увреждане на ставите. Проучванията показват, че когато човек бяга „правилно“ (приземявайки се на предната част на крака, а не на пета), той изразходва повече енергия (това е цената, която плащате за да си запазите ставите здрави). Имайте предвид, че бягането с такива обувки (също както и бягането без обувки) увеличава риска от контузии – особено ако не сте свикнали или „набивате пети“ (приземявате се на петите). Ходенето също е добре да го правите правилно – като се приземявате първо с предната част на ходилото. За целта обувката трябва да е с гъвкава подметка.

Когато за първи път ходих с тези обувки ме боляха краката, но след като ходих няколко пъти с тях започнах да свиквам. При ходенето с обувки, които имат мека подметка (или без обувки) се натоварват мускули, които иначе не биха се натоварили (при ходене с обикновени обувки с твърда или недостатъчно мека подметка) – това е основната причина да се усеща болка.

Да се бяга не е добър начин за спортуване (независимо с какви обувки и дали изобщо носите обувки). Ходенето е много по-безопасен и полезен спорт от бягането. Допълнение: за хората, които нямат наднормено тегло не съм напълно сигурен, че бягането е вредно (в общия случай). Пишете в коментарите референции към изследвания по въпроса. Но ако имате наднормено тегло - бягането и скачането следва да се избягват, поради голямото натоварване на ставите. Ако все пак решите да спортувате като бягате, не прекалявайте. Заниманието с какъвто и да е интензивен спорт (повече от половин час на ден) е по-вероятно вредно, отколкото полезно за вас.

Това, което не ми харесва на посочените по-горе петпръстови обувки, е че са твърде стегнати. След носене остават следи по краката ми от вътрешните шевове на обувките. Може би производителят е решил да ги направи стегнати, защото в противен случай има риск от протриване на кожата (тези обувки се носят без чорапи – самите те могат да се разглеждат като „чорап с подметка“ или „ръкавици за крака с подметка“). Също така не са подходящи за студено или дъждовно време. Иначе стават за кратки разходки през топлите сезони (в продължение на не повече от един-два часа). Мисля, че можеше да ги направят малко по-широки и да препоръчват носенето им с чорапи (с пет пръста).

Хората с обувки (за бягане - т. нар. маратонки) често бягат неправилно. Защото не ги боли когато се приземяват на петите си - обувките са така проектирани.

Ето как бягат хората когато нямат обувки:

Първи опити да нося по-широки обувки

Пробвах да нося и 49-ти номер FullMax, от белия модел – на снимката по-долу (мисля, че ми пасват по-добре от сивите). Въпреки, че са абсурдно дълги (изглеждам като Чарли Чаплин с тях), като ширина ми пасват. След добавянето на една до три допълнителни стелки вътрешната височина намалява достатъчно за да са удобни (да не ми хлопат). Недостатъкът им е, че подметките им са кухи в областта на петите (и се сплескват - наложи се да запълвам образувалата се дупка с хартия) и не са много гъвкави.

Още по-добри се оказаха някои модели на обувките „NEWFEEL“, които успях да купя от магазин на Dechatlon (дясната обувка от снимката по-горе). Оказа се, че най-добре ми пасват обувките с номер 48. Подметката им е много по-гъвкава от тази на FullMax и са доста по-компактни. Проблемът е само в това, че са твърде дълги - обувки, съответстващи на формата на [неувредено от носене на обувки] човешкото стъпало не съм видял (с такава форма по магазините има само чехли, които не са удобни за продължително ходене).

Новият модел на „NEWFEEL“ сравнен с чехли, които имат естествена форма (с формата на недеформиран от носене на обувки крак):

Те също са твърде дълги (големият пръст ми стига точно до мястото, където са най-широки), но на ширина ми пасват.

Иронично е, че обувките за клоуни може би най-добре съответстват на формата на човешките крака. Не съм сигурен обаче дали подобни обувки са подходящи за ежедневно ползване. Ние се присмиване на комични герои като Мики Маус и Чарли Чаплин, носещи широки обувки, но в същност не те трябва да са обект на присмех.

Mat Star са пуснали широки модели, които наподобяват по форма естествената форма на човешкото ходило (но не напълно, трябва пак да избирам по-голям номер): Широки обувки - има ли обувки за широки крака на българския пазар?

От една година (април 2018 година - април 2019 година) ползвам тези "обувки за бягане" (21,50 лв) и въпреки цената от долния диапазон са изненадващо удобни:

За сега това са обувките, от които съм най-доволен. Следващите, които модифицирах с допълнително място за връзките (писах за тях по-долу в статията), още не съм ги тествал много.

Вижда се отпечатъкът от тях върху пясъка, това дава представа за формата им. Тези, които нося са номер 46. Подбрал съм ги така, че отпред да остава доста свободно място, така че големият пръст да се намира там, където са най-широки (да не опира отстрани). Ако бях ги подбирал по "нормалния" начин щях да избера по-малък номер (напр. 43 или 44), което щеше да бъде грешка, защото големият пръст щеше да бъде притискан встрани (което обясних по-горе защо е вредно). Имам сложен един слой допълнителна стелка (залепена, иначе се изхлузва!), избрана с подходяща форма (максимално широка за да съответства на формата на обувката).

Подметката е от много лек материал. След като ги сложих за първи път бях изненадан колко са леки. Наименованието на модела е "Kalenji ekiden one man grey". 

Основният им недостатък е, че подметката е малко по-висока в областта на петата, отколкото в предната част. Разликата е може би около половин сантиметър (на око).

Тъй като формата им не е идеално съответстваща на формата на неувредено от носене на обувки ходило, пръстите пробиват плата отстрани след продължителна употреба. Така се вижда точно къде обувката е недостатъчно широка.


Обърнете внимание как пръстите излизат извън площта на подметката, защото подметката не е достатъчно широка. Това, че обувката е от мек материал позволява това (пръстите не се притискат).

Търсете широки обувки онлайн, ако сте готови да плащате няколко пъти повече от цената на обувките от ниския ценови диапазон

В България масово не се знае, че освен номер обувките имат и ширина. В чуждестранните магазини има 2E (широки) и 4E (много широки) обувки:

Обърнете внимание как на картинката по-горе формата на обувките не съответства на формата на естествено (недеформирано) ходило. Има риск и самите обувки да са така, не само рисунката.

В някои магазини предлагат и още по-широки:

Потърсете с ключови фрази:
  • shoes 4e
  • extra wide shoes 
  • shoes with wide toe box
  • zero drop shoes (това са обувки, които са с „плоски“ подметки, не са по-високи в областта на петата) 

Малка част от по-скъпите модели обувки имат освен номер за дължина и номер за ширина [за ширина се ползват означенията: D (нормални), 2E (широки), 4E (по-широки)]. Тоест - на потребителя се дава избор дали да си купи нормални тесни обувки, които му деформират ходилото, или да купи по-широки. Според други производители 4E значи по-дълбоки обувки, а 8E - още по-дълбоки. (Вижте картинката в коментара.)



За съжаление цените на тези модели за многократно по-високи и ги няма масово в магазините, особено в България. Единствения начин живеещ в България да се сдобие с такива е да ги поръча онлайн от чужди сайтове и да плаща повече първо, защото имат малък тираж (и затова цената им е висока) и второ - да плащат за скъпа доставка. И накрая има риск като пристигнат да се окаже, че не са удобни и да се налага да ги връща (друго си е да се пробват на място в магазина).

Алтернатива на това е купуването на по-голям номер обувки (но все пак трябва да се подбират, защото има и такива, които въпреки че са голям номер пак са тесни отпред) и да се модифицират със слагане на допълнителни стелки и евентуално добавяне на места за прокарване на връзки.

Внимавайте, защото понякога обувките, които са рекламирани като „extra wide shoes“ и „shoes with wide toe box“ всъщност не съответстват по форма на недеформирано човешко ходило, няма да са тесни само за хора с вече деформирано ходило.

Ако смятате да ползвате разделители за пръсти (онези силиконови неща, които фиксират пръстите в естествена позиция с цел да възстановяват естествената форма на ходилото) трябва и обувката да е с естествена форма.

Тези обувки изглеждат с перфектна форма

Обаче да давам за тях 360 лева? Изглежда ми твърде скъпо.

Модификация на обувки за да са удобни - добавих места за прокарване на връзките

Като ширина в предната част (където са пръстите) по-малките номера не са ми достатъчни. Този по-голям номер пасва на ширина в предната част, но при ходене петите се повдигат от обувките.

За да се реши този проблем добавих места за прокарване на връзките близо до областта на петите (белите ластични ленти - заших ги ръчно за обувката с игла, която вкарвам с малки клещи).

Пробвах първо с допълнителни стелки, но ги махнах, защото няма нужда от тях.

Обувките в сайта на Decathlon (20 лева към момента на писане на статията).

За съжаление не са много тънки и в областта на петите подметките са по-дебели, отколкото в предната част.

Ако имаше с една и съща дебелина (плоски подметки) на подобна цена бих купил плоските. Но за производителя е по-изгодно да продава само един вид за да постигне по-голяма икономия от мащаба (повечето хора не знаят, че е по-добре подметката да е плоска - да не е по-дебела в областта на петите).

Тъй като връзките се оказаха много дълги се сетих да ги връзвам в предната част.

Клиповете са от този сайт.

Връзки:

Няколко модела обувки, които са по-широки и могат да се носят даже без модификация (допълнение от 2022 година)

Намерих няколко модела, които могат да се носят без модификация (евентуално само с поставяне на стелка). 

Този модел (WANDERFULL 3012 47-ми номер) го купих от магазин "Каприз", намиращ се във Варна до зеленчуковата борса. (Бях тръгнал за магазина Grand Attack, намиращ се наблизо, но беше затворен.) Цената беше 38 лева. По-добре се носи с добавяне на стелки (сложих три слоя стелки - две от мокет и една фабрична най-отгоре).

От магазина на top-10.bg до колхозния пазар във Варна купих тези два модела:

  • AIESLU 803816798100 A-8M 46-ти номер - 20 лева
  • Mania ART NO: 50804 46-ти номер - 28 лева (яркозелените)

На снимките по-долу има и някои други модели, които не купих. Но изглеждат сравнително широки.




Обувките, които нося на следващата снимка са модел 13-13135 (купени преди 5 години от магазин на MatStar). Леко се олющиха и се разлепиха, но след като ги залепих все още може да се ползват.
















Грайферите на WANDERFULL 3012 изглеждат по-добри при сравнение.





В магазина на Deichmann като че ли най-широки бяха тези (модел номер 13113040):

Но не ги купих, нещо не ми допаднаха.

От едно магазинче на пазар Чаталджа във Варна купих тези чехли (Spesita 20-120 Navy 46):

Идеални са за носене с дебели чорапи през зимата. Формата на подметката изглежда идеална. Странно защо домейнът spesita.com е паркиран (изписан е на опаковката). От тази марка има май само чехли.

Обувки от Декатлон, април 2022 година

Има някои нови интересни модели. Не са с идеална форма, но ако се вземе по-голям номер са горе-долу добре и за хора с ходила, които са съвсем леко деформирани от носене на обувки.

Купих само „аква обувки“ Subea номер 42-43. Не са идеално широки, но стават (все още не съм ги носил  продължително, ще пиша по-късно за впечатления). Може да се разглеждат като бюджетна алтернатива на „босите“ обувки (подметката им е относително тънка и гъвкава), макар и формата им да не е идеална. Цената им е 21,90 лв (за сравнение - истинските „боси“ обувки (barefoot shoes) са около 300 лева).





























Давам видео за да се види до къде стига големият пръст:







Би било добре, ако ги бяха направили малко по-широки за да не се "смачкват" пръстите (поради това това, че палецът не опира силно в страни се "смачкват" пръстите от другата страна, вижда се шаблонът от картон колко е широк - той отразява ширината на ходилото когато то свободно се „разпльосква“ без да го ограничава обувка).

За съжаление истинските „боси“ обувки (с форма, съответстваща на естествената форма на човешкото ходило, barefoot shoes) струват колкото 15 чифта от обикновените. („Боси“ обувки не видях в Декатлон.)

Коментари

  1. Нека следващата статия да е за нуждата от шапка от фолио :) .

    ОтговорИзтриване
  2. Не става въпрос за конспирация, а за най-обикновено стадно поведение – хората правят това, което правят и останалите (повечето хора предпочитат да се обличат като останалите „нормални“ членове на обществото/стадото и не биха започнали да носят обувки за клоуни въпреки, че са разбрали за вредата от „нормалните“ обувки).

    Но може да пиша за вратовръзките - шокиращо много хора носят вратовръзки без да знаят, че е опасно – увеличава се кръвното налягане в очите, затруднява се циркулацията на кръвта към главата, има риск да ползват вратовръзката като оръжие срещу вас (особено за полицаите се отнася това), вратовръзката може да разпространява заболявания (затова в някои болници е забранено на лекарите да носят вратовръзки).

    А относно шапките от фолио няма смисъл да пиша, вече има достатъчно статии, които обясняват защо не действат.

    Имам идея да направя отделен сайт посветен на човешката глупост – как хората правят глупави неща без да се замислят за последиците.

    ОтговорИзтриване
  3. Това за вратовръзките е интересно, бих се радвал да прочета повече. Относно горния ми коментар, разбирам, че не става въпрос за конспирация. Просто имам чувството, че отиваш прекалено далеч, както хората с шапките (без значение, че те и не правят нищо). Един вид, отделяш се от стадото. И не, не ти правя комплимент. Аз лично не бих избрал да изглеждам като Чарли Чаплин, за да си спестя евентуални проблеми на ходилото. Предпочитам, да бъда приет в обществото. И да, следвам стадния си инстинкт, избирам да го следвам. Не знам дали си се опитвал да обясниш на своите познати защо носиш "обувки на клоун". Ако си се, предполагам, че тяхната реакция не е била много позитивна, освен ако и те не са странни, като теб (не се опитвам да те обидя, а и предполагам, че не го и приемаш като обида).
    Винаги съм се опитвал да не се водя по стадото, дори когато е вредно за мен, и в повечето случаи, действително не се съобразявам с общоприетите норми. Но да нося обувки "плавници", ми се струва прекалено голяма крачка, която не съм готов да поема. Опитвам се да съм социален и да бъда приеман нормално (както всеки нормален човек) и мисля, че това ще ми попречи. Въпреки, че си избирам средата.
    Докато не стане нормално да носим удачни обувки за ходилата ни, ще ги подлагам на мъчение. Това, че ти си избрал да се отличиш и с това (мисля си, че не единственото с което с по-различен? ), е може би похвално, но не бих последвал примера ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Statiqta e mnogo polezna I napisana s chustvo! Az vi blagodarq za otdeleno to vreme I znaniq za da dostivne do poveche ot "ovcete" ;) Pozdravi Marieta

      Изтриване
  4. Докато не стане нормално да носим удачни обувки за ходилата ни, ще ги подлагам на мъчение.

    Това трябва да влезе в учебниците по психология и социология.

    Как смяташ, че ще стане „нормално“ да се носят обувки подходящи за хора, ако повечето хора разсъждават като теб?

    ОтговорИзтриване
  5. Да, но как това аз как мисля, ще промени това, как другите мислят? И да, ако всички мислят така, промяна никога няма да има. Но подлагайки си себе си на мъчение, не физическо, ами социално, може би, душевно, не знам как да се изразя, няма да постигна абсолютно нищо. Мислиш ли, че така ще достигнеш масата и следователно ще промениш как тя разсъждава? Може би, ако имах някакъв начин да достигна до нея, да си изразя мнението масово и да не звуча като луд, щях да го направя. Защото опитай се да обикаляш и да разправяш, че да носиш обувки като Чарли Чаплин, трябва да стане общоприето, за да можем да сме здрави, да видим как ще бъдеш приет. В природата ни е, да искаме да изглеждаме добре, да бъдем приети от обществото. Измисли модел, който е едновременно привлекателен и удобен, за ходилото ни, и тогава може да постигнем нещо.Като носиш плавници е единственото съобщение което изпращаш е " Аз съм луд", или нещо друго, достойно за присмех. И не се опитвам да те обидя, но помисли, какво впечатление мислиш, че създаваш? Ако искаш да промениш света, прави го с разум, не с инат.

    ОтговорИзтриване
  6. Далеч съм от мисълта, че е мое задължение (или даже е възможно) да променям мисленето на другите ("да променя как разсъждава масата") или да "променям света".

    Не съм казвал и че носенето на безвредни обувки трябва да бъде общоприето. Би могло да бъде. Но би могло и да не бъде. Какво ще бъде общоприето не го решавам аз.

    Не смятам, че съм длъжен да правя винаги това, което е общоприето. За мен не е толкова важно да бъда нормален, колкото да бъда здрав и да съм добре. Нормалността не ми е приоритет.

    На "социално мъчение" могат да бъдат подложени само хора, за които е много важно да бъдат "нормални". За мен това не е важно. Затова аз не се подлагам на "социално мъчение" когато нося обувки, които не ми увреждат ходилата.

    Написах това, защото може би ще бъде полезно на малка част от хората, които го прочетат (хората, за които не е много важно да бъдат нормални не са много). Аз ако знаех за това преди години, отдавна щях да съм спрял да нося нормални обувки и нямаше да се стигне до операция.

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления за автора /Валентин Стойков/ на статията!
    За съжаление много малко хора осмислят това!

    Може би всеки втори човек (особено жените) е с деформирано ходило, което често рано или късно дава негативни резултати.

    В допълнение към статия, аз лично НЕ бих препоръчал носене на маратонки!
    За мен маратонката е вредна обувка.
    Е естествено има изключения, но маркетинга/рекламата там са големи. Измислят се множество нови системи/технологии, които имат за цел да привлекат все повече и повече купувачи. Правят си с дебели подметки, разни въздушни възглавнички, амортисиорчета, пружинки, мемори пияни и т.н. и т.н. един куп "иновации", които те отдалечават на светлинни години от естествения, ПОЛЕЗЕН и ЗДРАВОСЛОВЕН начин на ходене.
    Маратонките са вариант, когато носите много голям номер (48-49-...), тъй като в повечето случаи са единственото решение поради липса на подобни размери при останалите обувки.

    Най-важното е когато търсите обувки, по никакъв начин да не усещате натиск върхи пръстите на краката, ТРЯБВА ДА СА УДОБНИ. Тоест обувката трябва да ви служи на вас, а НЕ ВИЕ НА ОБУВКИТЕ СИ. Подметката трябва да е възможно най-тънка и гъвкава, тоест като я хванете с две ръце лесно да можете да я огънете и кривите. Обувката трябва да е лека. Избягвайте подметки с разни мемори пяни, пружинки и т.н....Лично според мен е добре да се избягват и разни ортопедични стелки, които често се слагат вече по подразбиране, особено при детски обувки. Естествено ако имате някакви проблеми, ходили сте при добър ортопед и ви е предписал подобни стелки, тогава го послушайте...

    Относно какви обувки да носите.
    Имаме чудесни бългаски обувки, които се намират до към 47-ми размер.
    За пролет, лято, есен, препоръчвам гъвкави мокасини, сандали или чехли.
    За зимата нямате голям избор, просто купувайте нещо, което да не ви стяга на пръстите.
    Вкъщи по възможност ходете боси или по чорапи.
    Не забравяйте, че когато сте на работа в офис, винаги може да се събуете обувките, и да сложите някакви удобни чехлички.

    ОтговорИзтриване
  8. Много информативна статия, благодаря! Искам да попитам обаче хората, които нямат възможност да се съобразят с тези изисквания има ли начин да не получат някакви изкривявания, може ли да се правят разни упражнения...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво значи „нямат възможност“? Винаги има възможност. Ако работите във фирма, където работодателят изисква да се обличате по определен начин (това включва и обувките) винаги можете да напуснете. Или да обясните на шефа (или на някой нагоре по веригата) за проблема и съответно те да вземат някакви мерки. Една голяма фирма може да си позволи да поръча да бъдат произведени обувки специално за служитетели ѝ (но не ми е известно да има фирма, която да го е направила - кой иска да бъде първи?). Ако работите за малка фирма сте прецакани.

      Ако познатите и познатите ви се присмиват можете просто да игнорирате това (да, знам че е трудно - peer pressure е сериозно нещо). Или да си намерите нови.

      Изтриване
    2. Ако работите като модел на дрехи/обувки може да слагате вредните обувки само когато сте на подиума и след като слезете от там да обувате някакви „ненормални“ и безвредни обувки.

      Да не мислите, че фотомоделите от рекламите за обувки наистина носят такива обувки в ежедневието си? Слагат абсурдните обувки само когато ги снимат.

      Изтриване
  9. Някой намери статията като написа в Google фразата „нормално ли е нова обувка да ми притиска пръстите“ (на латиница: „normalno li e nova obuvka da mi pritiska prustite“).

    Да, нормално е. Защото е нормално да правиш каквото се счита за нормално.

    Проблемът е, че нормалността е силно надценена. Много често не е изгодно да правиш нормални неща.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте! Много ми хареса статията ви!:)
    Аз съм жена и като такава нося високи токчета. Знам, че деформират ходилото, още повече заболяването е наследствено и токчетата само спомагат за по- бързата деформация. Но просто съм пристрастна към тези обувки и трудно слизам от тях. Така... Реших да си купя ботуши (отново на ток) с един номер по- големи от моя, обаче установих, че не мога да ходя с тях.:D Нито стелки нито по -дебели чорапи ми помагат. Моят номер, който реално трябва да е 38, буквално стискаше пръсттие ми и поради тази причина взех другия погрешен размер. Просто не са моите обувки. Обувките трябва да са максимално удобни- без да са твърде широки или тесни!
    Когато установите, че обувките не прилягат на крака ви- просто не ги купувайте! Независио от номера обозначен на стелката.
    Удобството преди всичко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обувките на ток са вредни. Може да увредят не само ходилото, но и гръбначния стълб.

      Безопасните обувки са достатъчно широки отпред (за да може пръстите да не се притискат и да стоят в естественото им положение - така както са когато ходите без обувки) и подметката им да е много гъвкава - за да може да се ходи натурално - така както се ходи когато човек е бос (а не да се „набиват пети“).

      Изтриване
  11. Аз си взех от споменатите маратонки Алтра. Отпред наистина са много широки и дават доста свобода на пръстите. Малко тежки ми се струват, но това може би е, защото ги сравнявам с маратонки за тичане. От Алтра препоръчват да се взима 1 размер по-голяма обувка, само че не е уточнено 1 размер по английските (примерно 11 вместо 10) или по европейско, което си е доста различно нещо. Е, аз нося между 43 и 46 в зависимост от марките, но да кажем съм към 44. Алтра ги взех 46,5. Малко са ми големи (има един сантиметър отпред), но примерно размер 45 щяха да ми опират леко в палеца отстрани.
    Та имайте едно наум като избирате размер.
    Аз не уцелих моя. Сега, като продам Алтрата, мисля да пробвам Лемс Праймъл 2 как ще дойдат.
    Кофти е така като се поръчват такива "нестандартни" обувки от чужбина, защото не може да ги пробва човек и да види какво му е по крака, но като няма търсене в БГ, няма и кой да ги предлага. :)

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте. вече за втори път си купувам удобни обувки. Оказа се, че германците са помислили за всичко. В немските магазини Рилкен освен номерация за дължина имат и номерация за ширина на ходилото. С моето широко ходило се оказа че съм № H. Купуваш, обуваш и забравяш за мазоли, болки, утъпкване и т.н. Вярно...моделите не са италиански дизайнерски писък, но....удобството си има цена ☺. Успек, здраве и късмет на всички!

    ОтговорИзтриване
  13. New Balance - имат модели които са доста широки .Дори на някой модели е отбелязано че са за хора с по широки стъпала .Явно там където продават маратонките си ,населението е такова . Веднъж си взех такива от втора употреба и тогава ми направи впечатление тази им особеност .
    http://www.sportbox.bg/news/2018/4/5/new-balance-sport-box
    https://hotsport.bg/%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%BA%D0%BE/new-balance-574-ml574lud-detail

    ОтговорИзтриване
  14. Статията е много важна и полезна, даде ми някои нови идеи. Като цяло маратонките са маркетингов продукт и са вредни за краката, защото тези подметки са много удобни, но закърняват определени мускули. Аз също много харесвам добре изглеждащите обувки, но все пак здравето ми е по-важно от суетата и мога да се наслаждавам на безброй други неща. Направих експиремент да ходя бос в планината над час и после имах голяма мускулна треска, най-много в седалищните мускули, въпреки че съм много активен физически. Ходенето на висок ток скъсява и менискуса; женските обувки са красиви, но едни от най-вредните и неудобни, всеки трезво мислещ мъж би поставил здравословното и емоционално състояние на жената преди естетиката. Някои жени носят по-голям номер и лепят разни силиконови възглавнички да не им се хлъзгат краката. Лошата обувка води и до проблеми в гърбначния стълб. Стъпалата имат хиляди нервни окончания. Също така аргументът, че няма да бъдеш приет е повече в собственото ти съзнание, а пък ако приятелитете те отхвърлят само заради дрехите, то тогава сам си направи изводи на какво се крепи "приятелство" ви. Ако нямате самочуствие, а то идва със знанието и опита, много лесно може да започнете да цените мнението на другите, без да си зададете въпроса- какъв ум е породил това мнение. Изглежда глупаво, но в ежедневно попадаме в този капан. Над 50% процента от нещата които правим изглежда, че са добре обмислени решения и трябва да са, но са просто навици. Всеки здравомислещ човек, би приел и подкрепил свой приятел дори да избере нещо тотално против собствените си виждания и разбирания, било то да ходи бос, да си татуира главата, и т.н разбира се би дискутирал с него и изложил своята гледна точка преди това. Също искам да кажа, че и чорапите могат да бъдат вредни. Винаги когато можете се сабувайте боси и ходете. Ходенето бос има редица ползи, масажира краката и е доста приятно. Има вече няколко по-големи фирми които правят обувки пресъздаващи ходенето бос, като най-известната е Vivobearfoot (аз си поръчах скоро един чифт и чакам да дойдат). Скъпички са, но все пак от здравето не се пести. Имайте предвид, че на живо изглеждат много по-широки от стандартните обувки. Найк пуснаха зеро серията и ню баланс минимал ако не се лъжа която се доближава, но гледах лоши ревюта за найка специално от хора които изпошзват подобни обувки. Преди месец поръчак и чорапи за вода които пак са с много тънка подметна и стават за летните дни, но пак притискат крака. Същото така трябва да свикнете с нова техника на ходене както е споменал автора.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още