Шок и ужас - 23% от европейските граждани не считат, че науката и технологиите имат положително влияние върху обществото

The 2013 Eurobarometer ‘Responsible Research and Innovation’ shows that 77% of EU citizens agree that science and technology have a positive impact on society, and the majority of respondents in each country think this way.

Източник: Eurobarometer Responsible Research and Innovation, Science and Technology

В българските медии са превели новината буквално без да помислят (и коментират): „77% от европейските граждани считат, че науката и технологиите имат положително влияние върху обществото“ в същност означава, че 23% от гражданите на ЕС са на противоположното мнение (или нямат мнение?).

Не знам как не се намериха политици, които да се възползват от новите европейски лудити.

Каролев наскоро написа в Twitter, че

Демокрацията е устойчиво управление на посредствени кандидати. Най-добрият избор се жертва в името най-лошият да е невъзможен.

Винаги е било така. Избирателят не може да разбере кой от по-умните от него самия кандидати е най-умен, тъй като не ги разбира.

Но в същото време разбира кой от по-тъпите от него е най-тъп и най-опасен и не го избира. Следователно -> посредствени управляват. Владимир Каролев

Въпросът е на какво ниво е посредственият човек. Успехът на филмчета като Аватар показва, че комфортно живеещият гражданин, който няма никакво понятие от природата, я боготвори като изгубен рай, Природа с главно П, със светещи растения и изгубена магия, докато технологията и науката предимно убиват и тровят и “усложняват” живота.

Гражданинът, който се ужасява от ваксини и ГМО като човешки творения, и дори не подозира какви са били нивата на детска смъртност преди век, от колко паразити и болести сме се спасили, та да не бъдем жертва на генетичната месомелачка на Майката Природа.

Това, което на мен ми дава някакъв умерен оптимизъм е, че капитализмът, технологията и науката работят независимо от човешките убеждения, и че хората се ползват от плодовете им независимо от това дали вярват в тях или не. Това не изключва сценарий, при който се връщаме векове назад в развитието си, но сегашната мрежа от зависимости някак го прави по-малко вероятно.

Мисля си, че ако европейците и американците се откажат от работещите си ценности, азиатците, които вече ги прилагат, може да ги задминат в пъти. Веселин Жилов

Коментари

  1. Доста повърхностни разсъждения. Първо, какво значи "по-умен" (в цитата на Каролев)? После, във филмчето "Аватар" не темата за природата като рай е основна. И накрая, това че има хора, които (при)виждат технологиите като зло е резултат на злоупотребата с тях. Едва ли някой може да твърди, че с технологиите (както и с всичко останало) не се е злоупотребявало и не се злоупотребява и сега. Така че е нормално да има хора, които, виждайки тези злоупотреби смятат, че това е заради технологиите. И донякъде е добре че има такива хора защото иначе току виж сме останали без спирачка по пътя към (евентуална) екологична катастрофа. Катастрофа, която едва ли някой може да твърди, че е изключена и невъзможна.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Идея: свързани тагове/категории (в система за управление на съдържанието)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още