Кои са строителите на капитализма

Андрей Райчев прави традиционно едно много вредно внушение. Той казва, че всеки човек, който не е предприемач или собственик на компания, е ляв по дефиниция, пролетарии, социалист и комунист и трябва да е такъв до живот. По-грешно и манипулативно твърдение няма накъде. Ако видим кои са държавите, еталон за капитализъм днес, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зенландия, Сингапур, Холандия, то там именно бедни, трудови хора са изградили този капитализъм. Имаме едни просяци, бедняци, затворници, социални маргинали и неособено нормални авантюристи, изсипани в някои от най-враждебните територии, населени с най-опасните животни и хора на тази планета.

В нито една от тези държави не са се заселили хайверните индустриалци и феодали с огромните капитали, прекарващи уикендите си по голф игрища и ловни стопанства. Напротив, това са хора тръгнали от нулата, преминали седмици или месеци изнурително морско пътешествие, осъзнавайки огромния риск да не стигнат крайната си дестинация живи. Тези хора започват нещо много просто - система, в която всеки, мотивиран от желанието да се погрижи за себе си и семейството си в тази враждебна среда, продава продукта на своите умения и труд на съседа, който има най-голяма нужда от тях. В процеса се натрупват спестявания, които се реинвестират свободно в производствени мощности.

Тези бедни хора не са искали от правителството нищо, защото то не е имало какво да им даде. То единствено е защитило частните им имоти и производствени мощности от набези на престъпници и местно враждебно население (колко морално е последното, друг въпрос). И по този начин тези неособено интелигентни маси от бедняци, бивши престъпници, луди авантюристи и бежанци са създали най-богатите държави на света. Така че историята е абсолютно категорична - невинаги бедните искат социализъм и комунизъм, защото именно бедните са съградили най-богатите капиталистически държави в света от нулата.

И ако искат именно бедните хора и народи да забогатеят устойчиво, а не 20 години със заеми на гърба на децата си, и най-богатите хора да са именно тези, които са най-полезни за обществото, то най-логичното им искане е свободен (либерален) капитализъм, в който социалното положение на всеки е продукт от пазарната оценка на обществото за неговия принос към същото това общество.

Владимир Каролев

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Идея: свързани тагове/категории (в система за управление на съдържанието)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още