Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Ако потърсите информация за озонаторите и йонизаторите на въздух ще намерите много страници, на които ги хвалят. Причината за това е, че те са част от сайтове, на които се продават същите уреди. Би било странно на сайтовете на търговците да има статии, които критикуват продуктите, които се продават.

В тази статия ще пиша за вредата от ползването на някои уреди (йонизатори и озонатори), производителите на които твърдят, че пречистват въздуха и са полезни за здравето на хората.

Какво трябва да знаем за озонаторите на въздуха и дишането на озон

  • Озонаторите наистина са ефективни за унищожаване на някои съдържащи се във въздуха замърсители и микроби. Проблемът е, че концентрацията на озона за постигане на този ефект е опасна не само за микробите (които се цели да бъдат унищожени), но и за хората.
  • Уредите, които отделят по-малко от 40 ppb (40 части на милиард) се считат за безопасни от FDA. Според Световната здравна организация, безопасните нива на озона са 60 ppb (60 части на милиард).
  • Някои от вредните ефекти от дишането на озон са: влошаване функцията на белите дробове, възпаление на гърлото и кашлица, болки в гърдите и затруднено дишане, възпаление на белодробната тъкан, повишена податливост към инфекция на дихателните пътища.
  • Търговците и производителите на озонатори изказват неверни твърдения (с цел да си продадат стоката). Или казано на български: лъжат.
  • Следователно: купуването и ползването на озонатори е вреден мем, който много хора възпроизвеждат.
  • Възможно е озонът да реагира с някои вещества, при което се получават вредни вещества (Studies in 1992, 1994, and 1996 all proved that when ozone reacts with chemicals it often produces irritating and even harmful by-products.). 
  • Дали катализаторите, които се ползват във филтрите са вредни - не знам. Някои филтри съдържат титаниев диоксид (титаниев апатит). Може да потърсите "Titanium Dioxide Nanoparticles: A Risk for Human Health?" например. И подобни статии. Дали количеството, което се вдишва е опасно - не знам.

Повече за вредата от дишането на озон можете да прочетете на тези страници:

Дерек от Veritasium има видео по темата:

Какво трябва да знаем за йонизаторите на въздуха

  • Някои йонизатори отделят озон над допустимите нива. Корекция: не ми е известно съществуването на йонизатори, които не отделят озон. Озонът се филтрира трудно. Може би противогаз или дихателна маска с добър въглероден филтър са ефективни (имам anecdotal evidence - с противогаза не усещам мирис на озон), но не и въглеродния филтър в устройството за пречистване на въздуха (озонът преминава почти безпрепятствено през огромните отвори във филтъра).
  • Уредите, които отделят отрицателни йони действително водят до пречистване на въздуха. Проблемът е, че мръсотията остава в помещението - полепва по стените, по мебелите, по пода и по дихателните пътища на хората. Полепналите по стените, мебелите и пода частици може да полетят отново във въздуха и да бъдат вдишани от хората.
  • Не всички уреди, в които се образуват йони са вредни - защото имат филтър, който не позволява на йоните да напускат уреда. Вместо замърсителите да полепват по повърхностите в помещението (и дихателните пътища на хората), те полепват по филтрите на уреда.
  • Не самите отрицателни йони са вредни, а ефекта на натрупване на мръсотията около тях. Има данни, че отрицателните йони могат да бъдат и полезни. Корекция: няма сериозни доказателства за полезността от йоните за здравето, освен че стимулират мръсотията във въздуха да се слепва на по-големи частици, които по-лесно се филтрират – полепват по филтрите по-добре, но също така полепват и по дробовете по-добре.

Кои уреди за пречистване на въздуха наистина действат?

Няма да препоръчам конкретни марки. Вместо това ще опиша принципа на действие на уредите, които пречистват въздуха без да вредят на хората.

Корекция: уредите с подобна структура (с електрически филтрър - наричан plasma ionizer и flash streamer) отделят озон. Нивата му може да доведат до симптоми, характерни за дишането на озон. Поради тази причина не препоръчвам да се ползва такъв филтър освен в случай, че имате сериозни доказателства, че е в състояние да премахне озона, който неизбежно се получава при работата на филтъра. Не ми е известен практически начин, по който това може да стане, малкият въглероден филтър не е ефективен на практика. Ако подушвате озона - значи го има.

Филтри, които може да има един добре проектиран уред:

  • Филтър против по-едри частици прах, косми, коса. Това обикновено е първия филтър във веригата от филтри. Чисти се периодично с прахосмукачката. Може да съдържа Catechin (polypropylene netting coated with catechin).
  • Биологичен филтър (bio-antibody filter). Представлява тъкан, напоена с някакво вещество, което убива някои вредни микроби. Има специфична миризма, която следващите филтри не успяват да отделят. Затова спрях да го ползвам (уредът работи добре и без него - плазменият йонизатор също унищожава микробите).
  • Плазмен йонизатор (plasma ionizer, flash streamer). Плазмата унищожава някои замърсители и микроби. Обърнете внимание, че йоните не трябва да напускат уреда. На дистанционното управление на уреда може да има бутон "отделяне на отрицателни йони" (генераторът на йони се намира след всички филтри!). Не е добра идея да включвате уреда в този режим (особено когато има замърсители във въздуха и хора в помещението). Този филтър се мие с вода (може да добавите и препарат за почистване на чинии). Внимавайте при чистене да не скъсате електродите, които представляват тънка тел или да не си срежете ръцете на тях.
  • Филтър за дребни частици (HEPA филтър). Намира се след плазмения йонизатор. Тъй като замърсителите са образували достатъчно големи частици (след като са минали през плазмения йонизатор, където около йоните са полепнали молекулите на замърсителите), те лесно залепват на този филтър. Този филтър не се почиства, а се изхвърля и се купува нов.
  • Фотокаталитичен филтър (Titanium Apatite Photocatalytic Filter). Титаниевият апатит е по-ефективен от титаниевият диоксид (titanium dioxide). Може да е нанесен върху горния филтър и в документацията да го наричат "pleated filter". Да не се чудите, ако в документацията пише, че има хикс броя филтри, а вие сте преброили хикс минус един. Един от елементите (наричан pleated filter) представлява два филтъра - вторият филтър представлява синьото вещество, нанесено върху първия. Този филтър не се почиства, а се изхвърля и се купува нов.
  • Филтър "deodorizing catalytic filter". Не пише в документацията от какво е направен. Чисти се с прахосмукачка. Не се мокри. Не трябва да се мие! Не е предвидено да се сменя.
  • Някои производители може да сложат вместо горните два филтъра филтър с активен въглен. Той не се чисти, а се изхвърля и се купува нов периодично.

Корекция: Електрическият филтър (плазмен йонизатор) също генерира йони и озон, не само източникът на йони, който се включва отделно и се намира след всички филтри. Но нивата на йоните и озон, които уредът генерира когато е изключена функцията "йонизиране" са по-малки, отколкото нивата при включено отделяне на отрицателни йони. Но въпреки това нивото на озона е възможно да бъде достатъчно за да предизвика симптоми на дишане на озон. Затова не препоръчвам устройства с електрически филтър да се ползват там, където има същества, които дишат. Евентуално могат да се ползват в помещения, където няма дишащи същества с цел убиване на плесените и вътре да се влиза с противогаз с добър въглероден филтър, който да не позволява озонът да достига до дихателната система. Или да се проветрява преди влизане.

Внимание! Уредът не премахва въглеродния оксид (получаван при горене - например цигари, свещи). Разбира се, не премахва и въглеродният диоксид (и не създава кислород) - затова ползването на уреда не замества проветряването (въздухът навън съдържа замърсители, но проветряването способства за снабдяване на помещението с кислород и за намаляване нивото на въглеродния оксид и въглеродния диоксид). Прочетете внимателно инструкцията за ползване на уреда преди да се опитате да го сглобите и включите (ще научите, че не трябва да се ползва, където има запалими газове, не трябва да се включва в помещения, където са пръскани отрови срещу насекоми и други важни неща).

Когато ви свърши запасът от сменяеми филтри, вместо да купувате нов „pleated filter“ от производителя може да купите някой от евтините филтри за аспиратор (2,50 лв в Технополис), да изрежете парче с подходящи размери да го залепите с хартиено тиксо или по друг начин (може и на два слоя). Не съм забелязал разлика между скъпите оригинални филтри (въпреки, че липсва фотокаталитичния филтър).

В Aliexpress могат да се намерят алтернативни филтри. Търговците предлагат оригиналните филтри на много високи цени (спрямо алтернативните).

Вижте например "5pcs Air Purifier Parts Multifunctional Filter for DaiKin MCK57LMV2W/R/K/A/N MC709MV2 MC70KMV2N/R/A/KAir Purifier" - 5 филтъра за $15,19.

Тези филтри са малко по-тесни (спрямо тези на Daikin 707), но могат да се приспособят (с малко повече тиксо и ножица става).

Нова статия по темата: Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон.

Уреди за пречистване на въздуха с термодинамична стерилизация (TSS, Thermodynamic Sterilizing System). Тези уреди представляват малка печка – въздухът минава през нагревател, който убива микроорганизмите. Не са филтър.

Някой от Европейския парламент е чел статията:

От държавните мрежи в България често я посещават.


Какъв пречиствател препоръчвам

Към 2023 година ползвам Xiaomi - Mi Air 2H, вижте който и да е модел, който е съвместим с този размер филтри и е най-евтин в момента. Няма електростатичен филтър, няма йонизатор (не изпуска озон).

Реално устройството е един вентилатор и неговото управление, няма смисъл да се надплаща. Филтърът е консуматив.

Гледайте кои в момента са най-евтини на пазара, те са горе-долу еднакви, разликите са основно маркетингови. Последно купувах едни "анти бактериални", защото те бяха по-евтини от другите.

Избирайте някой модел, за който се очаква редовно има консумативи, Xiaomi правят новите си модели обратно съвместими със старите, което гарантира, че филтри ще има, докато следват тази политика.

Коментари

  1. Скоро не бях срещал толкова НАГЛИ ЛЪЖИ за действието на озонаторите върху човешкото здраве. Ако, публикация от такъв род не е платена, можем да говорим за патологични отклонения на пишещия. Останете със здраве.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, повярвах ти. Търговците на озонатори нямат никакъв интерес да лъжат. Защо да го правят?

      Кажи от къде да си купя озонатор за да ме излекува от рак, хемороиди и невъзможност да мисля критично и веднага го купувам.

      Изтриване
    2. Като се има предвид, че най-голяма концентрация на аниони във въздуха има край водопадите, реките и морето, би следвало според статията това да са най-вредните места. Направо трябва да ги отцепят с огради и табели Опасно!

      Изтриване
    3. Неграмотен писач на глупости. Колкото по-неграмотен толкова по-многословен...
      Озонът мирише и когато концентрацията му е голяма човек се чувства некомфортно и ...съответно напуска помещението. За да се натрови с озон човекът трябва да е вързан и в затворено тясно помещение.
      Йонизаторът е електрически уред, който работи на тлеещ разряд и е недопустимо да отделя озон. При озонаторите имаме коронен разряд и отделяне на озон.

      Изтриване
    4. Още един търговец на озонатори и йонизатори си изказа компетентното мнение.

      Бесни са, защото тази страница излиза на първите резултати при търсене за йонизатори и озонатори, което им скапва бизнеса.

      При дози по-малки от тези за „натравяне“ ще започнат да се появят страничните ефекти от озона (влошаване функцията на белите дробове, възпаление на гърлото и кашлица, болки в гърдите и затруднено дишане, възпаление на белодробната тъкан, повишена податливост към инфекция на дихателните пътища).

      Ако пуснете уреда с електростатичен филтър (който отделя "малко" озон) и стоите в стаята няма да усетите мирис на озон. Човек свиква с миризмата и не я усеща. Ако някой влезе в стаята може да усети лека миризма на озон. Усеща се миризмата на озон когато се подуши в непосредствена близост до изхода на въздушния поток.

      Винаги при разряд се получава озон. При коронния разряд се получава повече озон, затова се ползва в озонаторите.

      Аз съм ползвал уред за пречистване на въздуха с електростатичен филтър (при изключена функция за „йонизиране“ - за йонизирането има допълнително устройство на изхода на въздушния поток, два електрода под напрежение). Електростатичният филтър беше достатъчен за да генерира достатъчно озон за да усетя страничните ефекти. Имах пристъпи на задух (недостиг на въздух, чувствах, че се задушавам) и по-чести проблеми с белите дробове (кашлица) и гърлото.

      Изтриване
  2. вярваме в Бог!не в религията...

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, моля Ви все пак да посочите марка/и, които отговарят на тези характеристики. Според Вас тези пречистватели ще имат ли ефект срещу миризми след основен ремонт - от строителни материали, бои, силикон и т.н.гадости, както и излъчваните от нови мебели вредни вещества? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вижте например пречиствателите на въздух с марка Daikin.

      Би трябвало да има ефект.

      Изтриване
  4. Фирмен магазин за такива уреди в София:
    Ул."Чаталджа" №13
    TsP
    www.tspbg.com

    ОтговорИзтриване
  5. "СледоваЛтено: купуването и ползването на озонатори е вреден мем, който много хора възпроизвеждат."
    Подвеждаща статия, всяко качествено устройство има инструкции за експлоатация, подобни на тези инструкции които вие сте написали за вашето устройство, факта, че вие ползвате подобно устройство е достатъчно красноречив. Озонатора-йонизатора е добро противовирусно средство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Устройството, което ползвам не е озонатор. Евентуалното образуване на опасни количества озон може да се наблюдава, ако има някакъв технически проблем. При нормално функциониране няма озон над допустимите нива.

      А озонаторите са така проектирани, че да отделят озон в количества над допустимите нива. Затова са вредни (ако в помещенията има животни и целта ни не е да вредим на животните).

      А отделянето на отрицателни йони от устройството за пречистване на въздуха, който ползвам се включва отделно (тази функция не я ползвам). Тъй като има прегради (филтри) след електродите не би трябвало да има йони, които да напускат уреда (в опасни количества).

      Озонаторът може да убива вирусите, обаче следва да се ползва само ако няма животни в помещението - иначе ще влияе не само на вирусите, но и на животните.

      Уредът за пречистване на въздуха не е нито йонизатор, нито озонатор, тъй като отделяните йони и озон са в минимално количество.

      Изтриване
    2. "Уредът за пречистване на въздуха не е нито йонизатор, нито озонатор, тъй като отделяните йони и озон са в минимално количество"

      Оказа се, че отделяният озон не е в достатъчно минимално количество...

      Изтриване
  6. Здравейте,

    Дали може да ми отговорите на следния въпрос. След колко време озонът в една стая, генериран от някакъв битов озонатор за около 30 мин., изчезва и се преяръща изцяло в кислород?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Периодът на полуразпад на озона (времето, за което половината от молекулите озон се разпадат) е около ден при стайна температура, така че се налага проветряване. Което е силно непрактично, ако навън има смог...

      Процесът може да се ускори, ако въздухът се прекарва през въглероден филтър, в този случай не знам колко време трябва да работи този филтър за да разруши по-голямата част от озона, възможно е по-практичното решение да се окаже проветряването.

      Озонът е добър за дезинфекция и унищожаване на мухъла, обаче когато има озон не трябва да има дишащи същества (домашни любимци, хора) в помещението. След изключване на озонатора следва да се проветри помещението добре преди да се пускат дишащи същества.

      Не вярвайте на сайтовете, където пише, че озонаторите са безвредни. Ако усетите недостиг на въздух това е ясна индикация, че озонът е прекалено много. Ако усещате мириса на озон - значи концентрацията му е достатъчно висока за да се тревожите (дори и да нямате симптоми веднага).

      Изтриване
    2. Само да уточня, че озонирането не заменя физическото премахване на мухъла. Озонирането (с обикновен озонатор) е за допълнително избиване на спорите, които не сте успели да премахнете по друг начин (може да има мухъл в места, където нямате достъп и от там да се излъчват спори).

      Ето какво пише в Уикипедия за неефективността на ползването на озон за справяне с мухъла:

      Critics point to a 1997 study which found exposure to high levels of ozone ineffective at mold decontamination, and to the lack of studies showing high ozone shock treatment to be effective. They also point out that killing mold inside walls does not remove the mold, and that dead mold may continue to have adverse health effects on building inhabitants. There have since been many other studies confirming the effective use of ozone to kill mold in conjunction with other remediation techniques.[6][7]

      Ozone is a powerful oxidizing agent which could damage rubber and other materials,[8] and ozone reactions with other material present in buildings could lead to increased levels of noxious chemicals such as formaldehyde.[9]

      Накратко: даже и да е убит мухъла пак трябва да се почисти физически, защото може да оказва вредно въздействие.

      Изтриване
  7. Г-н Стойков,

    Благодаря Ви, че с коментара си ме възпряхте да си купя една излишна и вредна вещ.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, от статията и коментарите разбирам, че уредите за пречистване на въздуха могат да нанесат повече вреди отколкото ползи. Какво ви е мнението за тези, които реално са вентилатори с филтри и не ползват озон, йони или т.н. технологии? Например мисля, че това е нещо подобно: http://airtreatment.rowentausa.com/product/pu4020/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно този модел мисля, че е грешно проектиран, защото въглеродният филтър ще се цапа бързо (което ще му намалява ефективността), тъй като е поставен преди HEPA филтъра.

      Но това може да е грешка на уеб дизайнера и в действителност да са сложени филтрите правилно. Или да има някаква причина филтрите да са наобратно, за която не знам (малко вероятно).

      Не ми е известно уредите за пречистване на въздуха, които не отделят озон и йони (защото нямат електростатичен филтър), да вредят по някакъв начин.

      Тези, които имат източник на UV светлина теоретично може да отделят малко озон.

      Купил съм UV светодиоди в дългия край на спектъра (365nm), смятам да направя тестове с тях за да видя дали ще се образува озон.

      Предимството на уредите, които имат UV светодиоди е, че така филтрите ще се поддържат без патогени (UV светлина унищожава гъбички, бактерии, вируси).

      Ако се отделя прекалено много озон мога да ги изключвам докато съм в стаята или да намаля тока през тях.

      На уредите масово производство с UV лъчи не знам дали има опция да се зададе мощност и да се ползва уреда с изключен източник на UV лъчи.

      *** При работа с UV излъчватели трябва да се внимава, особено с очите (не само кожата) - UV светлина може да е вредна, особено източниците на UV светлина за дезинфекция, те са мощни. ***

      *** Някои мощни UV лампи могат да увредят очите необратимо при съвсем кратко облъчване. ***

      При проектиране на уреда с UV източник трябва да се предвиди екран, който спира UV излъчване извън уреда за да не доведе до проблеми с очите. Или уредът да се разположи така, че да няма видимост.

      Изтриване
    2. Сетих се защо може да са сложили въглеродния филтър първи. При реакция на въглерода с някои замърсители продуктът на реакцията може да се разпраши и да продължи нататък. Ако няма филтър, който да го спре ще излезе заедно с "чистия" въздух.

      И проектантът е решил, че няма да е изгодно да слага още един филтър и е по-лесно да сложи въглеродния филтър преди HEPA филтъра.

      Разбира се, може и да е била съвсем друга причината, това е просто моя хипотеза.

      Изтриване
    3. От 10г. ползвам няколко йонизатора, два- три озонатори закупени от Техномаг на ниска цена, за вкъщи в колата и където се сетите, помагат много, няма никакви последици за здравето, нито с дишането, аз би трябвало сега да съм дълбоко увредена вече, за десет години но не е така!

      Изтриване
    4. Здравейте, ефектните " плазмени кълба" произвеждат ли озон и опасни ли са за здравето. https://neshto.bg/232-плазмена-топка-допир-музикална.html

      Изтриване
  9. Благодаря. Обогатихте знанията ми.

    ОтговорИзтриване
  10. Добър вечер, г-н Стайков!
    Моля да коментирате този модел https://tehnomag.net/eshop.php?body=prodshop&pg=1&gr=0&pod=0&promo=1&id=105 Мултифункционален плазмен въздухочистител & Озонатор за въздух и вода - не мога да се ориентирам плазмен йонизатор ли има или плазма, както е в климатика, който имам вкъщи - Мицубиши Електрик FH 35. Уредът от техномаг бих искала да взема за подарък на мои близки с 4 годишно дете, котка и куче..., но се притеснявам, че плазмата, не е плазма, а плазмен йонизатор, което не е едно и също, нали?
    Даниела

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не бих стоял в стаята, докато работи уред, който излъчва озон. Нито бих позволил да работи, докато в стаята има домашно животно.

      Ако се ползва само за озониране на вода и не замърсява въздуха с озон, докато озонира водата, не смятам, че ще е проблем. След като видях снимката с чашата ми стана ясно как работи уреда - със сигурност излъчва озон и докато озонира водата, защото повечето озон излиза заедно с балончетата въздух. Щом има достатъчно озон за да озонира водата ще има и достатъчно във въздуха на стаята, докато работи.

      Тази плазма се получава когато има електроди под напрежение. Въпросът е дали може тази функция (напрежението на електродите) да се изключва и климатикът да се ползва без нея. Не бих ползвал тази функция на климатика, докато в стаята има хора и животни.

      Като влезете в стаята, където е работил климатика с включена "плазма" усеща ли се мирис на озон? Ако се усеща значи озонът е на опасно високо ниво. Ако не се усеща - не се знае.

      Не вярвам на твърденията на производителите, че е безопасно. След като е работил озонатор или климатик с "плазма" (електростатичен филтър) според мен трябва да се проветри и след проветряването да влизат хора и животни вътре.

      Изтриване
  11. Здравейте, моля за мнение: предвид риска от вируси и създалата се ситуация последните месеци реших да закупя бактерицидна лампа за офис. Така попаднах и на вашата статия. След многото информация в интернет се чудя какво да избера и риска от вреди не е ли по-голяма от ползите?Притеснена съм, защото дъщеря ми е със заболяване муковисцидоза, засягащо най-вече белия дроб и причината да търся подобни уреди е тя.
    Предварително благодаря за отговора.
    Желая здраве и късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В зависимост от дължината на вълната и мощността на бактерицидната лампа може да се отделя озон или да не се отделя (в опасни дози).

      Аз бих ползвал такава само ако няма хора в помещението и бих носил слънчеви (с ултравиолетова защита) очила когато има вероятност в окото ми да попадне светлина от лампата.

      След ползване на бактерицидната лампа е добре да се проветри в случай, че се е отделил озон в резултат на ултравиолетовите лъчи.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора!
      Поздрави!

      Изтриване
  12. Господин Стойков, въглеродът от филтрите не "реагира" с никакви замърсители или вещества. Той действа само като адсорбент, а това е физически процес, а не химически, няма никакви продукти от адсорбцията. Филтърът може да се регенерира като всеки адсорбент и освободи от натрупаните молекули на вредните вещества. Активният въглен може да вмукне само по-малки молекули ог размера на неговите капиляри/канали/.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Но реагира с озона. Обаче на практика това става много бавно, поне в моя случай. И затова не може да се разчита на въглеродния филтър да премахне озона, който е генериран от електростатичния - защото нов озон се генерира по-бързо, отколкото се премахва вече генерирания.

      Изтриване
  13. А запознат ли сте с озоногенератора на професор Ганев от Стара Загора и патентования от него озон ? Като лекар мисля да го ползвам само за дезинфекция в кабинет, без присъствие на хора и за почистване на работното облекло, понеже няма нещо друго, което да прониква навсякъде, както озона.Професорът твърди, че всъщност чистят отрицателните йони, тъй като при него не се образува 02 и 0, а три 0.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма такова нещо като патентован озон, озонът не може да се патентова. По същата причина, поради която и водата не може да се патентова.

      Нещо се опитват да ви лъжат ми се струва.

      Проблемът с ползването на озон за дезинфекция е, че реагира с някои вещества, с които не бихте искали да реагира. Ако концентрацията е малка може и да няма проблеми.

      Ozone is a powerful oxidizing agent which could damage rubber and other materials,[8] and ozone reactions with other material present in buildings could lead to increased levels of noxious chemicals such as formaldehyde.[9]

      https://en.wikipedia.org/wiki/High-ozone_shock_treatment

      Изтриване
  14. Имаме три броя пречиствателни уреди на Дайкин с йонизираща функция. Ползваме ги от години. Преди няколко месеца имах проблеми с дишането и след като прочетох тази статия, реших, че пречиствателя е една от причинителите на проблема. Две седмици не ползвах в стаята, само на отворен прозорец за да влиза чист въздух. За тези две седмици, състоянието ми не се подобри. Вентилатора, който ползвах изгоря и наложи ползването на пречиствателя с по-силна степен за да развърта въздуха. На следващия ден, при мен се изчисти усещането за трудно дишане. Пречиствателя е включен непрекъснато, включително и ноща. Когато съм навън, се засилва симптома за дразнене и излиза кашлица. След прибиране вкъщи, се успокоява и си дишам много по-добре.
    Смятам, че производителите на качествени уреди, не биха допуснали ползване на уред, който създава проблеми или предпоставка за такъв. В днешно време, за такъв казус, е възможно да бъдат осъдени компаниите, за които са установени и най-малките съмнения, от които могат да произлезат здравословни проблеми.
    Недопустимо е подвеждането на подобна информация и то е личен блог, с което информацията е поднесена непрофедионално и тенденциозно с единствената цел за заклеймяване. Вероятно написаното, няма да се види от други заинтересовани, а само от лицето, което е сметнало за вредно действието на озонатори и йонизатори. Но се надявам, че самият той да допусне, че не е проблемът в уредите, а до голяма степен вероятно се дължи на психологическото проектиране на позитивното и отрицателно виждане, като цяло в живота.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази статия се класира добре в Google при търсене за пречиствателни уреди, така че няма да се учудя тук да дойдат да пишат специалисти по управление на репутацията (online reputation management)...

      Изтриване
    2. Случайно задухът да съвпада с периода когато цъфтят липите?

      Изтриване
    3. Моля за съвет. Каква лампа за дезинфекция на въздуха ще препоръчате за лекарски кабинет >

      Изтриване
  15. Здравейте г-н Стойков. Искам да попитам за мнението ви относно обезвлажнител и пречисвател 2в1 спряла съм се на Rohnson R-9820 с Йонизиращ филтър + Hepa филтър + Активен въглен. Имам сериозен проблем с влагата и едновременно с това искам и да подобря качеството на въздуха в стаята(която гледа към булевард),а нямам място за две устройства... Ще бъда благодарна,ако споделите мнение и съвет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом има "йонизиращ" в описанието - значи има риск да възникнат проблеми заради дишане на озон. Защото при йонизирането се отделя и озон.

      Изтриване
  16. Уважаеми г-н Стойков:

    1-во, не ми се занимава с регистрация и така нататък, затова е Анонимен.
    Всички лоши здравословни симптоми, породени от дишане на Озон и описани от Вас, изчезват ли след прекратяване на вдишването на Озона и вдишване на обикновен или нормален, в зависимост от структурирането на речта, въздух? Казвате, че Озонът "изветрява" след 1-ин ден проветряване, но не се разбира дали това е непрекъснато проветряване, което за 1-на стая типично е прозорец, отворен 24 часа. Това ли се има предвид? Освен това скоростта на изветряване на Озона зависи ли от метода на проветряване, от обема на стаята, от външната температура и от вътрешната така? И аз съм чул, че Озонът може да реагира с някои елементи и да доведе до вредни химични съединения. Тогава, без значение дали се ползва за дезинфекция на кабинет или като озонатор, той може ли да ги предизвика? Ако се появят такива съединения, остават ли и след премахване на Озона? В настоящата ситуация със SARS CoV 2 вредно ли е да се дезинфекцират пазарски покупки, можещи да бъдат тоалетни хартии, сапуни, плодове, зеленчуци, месо, бутилки с алкохол, бутилки с вода и така нататък, както и самите пазарски торби, използвани за пренасяне на покупките?
    Възможно е да се появят още въпроси.

    С уважение,
    Е. Янков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Казвате, че Озонът "изветрява" след 1-ин ден проветряване"

      Не съм казвал подобно нещо. Писах за разпадането на озона.

      "Периодът на полуразпад на озона (времето, за което половината от молекулите озон се разпадат) е около ден при стайна температура, така че се налага проветряване. "

      Имах предвид, че след ползване на озонатор трябва да се проветри за да не се диша озона. Но ползването на озонатор може да е непрактично, защото докато работи се изисква да няма хора и животни в помещението (за да не дишат озона). Ползването на озонатор за справяне с мухъла е съмнително дали има смисъл, защото унищожава само повърхностния мухъл, този навътре в книги и мебели си продължава да е жив. А умрелият мухъл е пак вреден за дишане.

      Когато се отвори прозореца топлият въздух излиза, влиза студен. Което води до смяна на голяма част от въздуха в стаята, ако се държи отворен прозорец достатъчно дълго.

      В резултат на това ще имаме мръсен въздух в стаята (защото навън е мръсен), което обезсмисля цялата работа на пречиствателя на въздух.

      Самото дезинфекциране с озон не е вредно, вредно е за този, който прави дезинфекцията, ако вдишва озона.

      Колко време след дишане на озон изчезват симптомите е трудно да се предвиди. Понякога изчезват веднага, но на мен ми се е случвало да продължат часове след като спра дишането на въздух замърсен с озон.

      Не знам дали не съм имал и някакво "придружаващо заболяване", докато съм имал симптоми в резултат на дишането на озон.

      Изтриване
    2. Уважаеми г-н Стойков:

      благодаря. Периодът на полуразпад подобно ли е на количеството на Озона става пренебрежимо малко и влиза в норма, или само част от него "се разгражда" за това време с тези методи и, колкото и малко да остава, все пак все още е рисковано за здравето? Периодът на полуразпад може ли да бъде намален в зависимост от метода? За сравнение: " - само отворен прозорец и - отворен прозорец и отворена врата, свързваща входа с апартамента"? Периодът на полуразпад различен ли е за малка стая, като мини кухня на боксонйера, замърсена с Озон, и голяма такава, като просторен хол, замърсен със същото? Казвате:
      (...) въздух излиза, влиза студен. Което води до смяна на голяма част от въздуха в
      стаята, ако се държи отворен прозорец достатъчно дълго.
      Значи ли, че, колкото е по-голяма разликата между външната температура и вътрешната такава, толкова по-бързо Озонът ще се смени с външния мръсен въздух?

      Като споменахте мухала, той вече е срещан проблем. Ако не на всякъде, то поне в столицата. Ако сте имали такъв проблем, как сте го премахнали? Ако не сте имали, какво щяхте да ползвате?

      За пречистването на въздуха с озонатор, вече е ясно.

      При дезинфекцията частиците на Озона за някакво време не остават ли по дезинфекцираната повърхност? Ако правим дезинфекция на пазарски продукти и предмети, свързани с пазара, веднага след прибиране вкъщи, тогава дезинфекцията ще се извърши в домашни условия, като жилищна стая. Тогава не се ли връщаме на случая със стая пълна с Озон?
      Какво ще кажете по отношение на: "(...) Озонът може да реагира с някои елементи и да доведе до вредни химични съединения. Тогава, без значение дали се ползва за дезинфекция на кабинет или като озонатор, той може ли да ги предизвика? Ако се появят такива съединения, остават ли и след премахване на Озона?"

      Вярно ли е, че при вдишване на голямо количество Озон може да се стигне до смърт на вдишвалия?

      Изтриване
    3. Период на полуразпад означава периода, за който половината от нещото ще се е разпаднало. Тоест - след един период имаме 50% останало от нещото, след още един период 25% и т.н.

      Наред с този процес тече и друг - през пролуки на вратите и дограмата излиза въздух навън и влиза вътре (иначе щяхме да се задушим, ако не отваряме вратите и прозорците). През вентилацията на банята и тоалетната - също.

      Слагането на външна топлоизолация води до повишаване на температурата на стените от вътрешната страна, което може да предотврати мухъла, който се образува в резултат на кондензирането на вода по стената.

      При дезинфекция на продукти с озон може да се ползва съд с вода (озонът се разтваря във водата) или да се вкарва озон в някакъв контейнер заедно с продуктите (например в найлонова торба). Тоест - може да се прави и на терасата.

      Аз лично смятам, че дезинфекцията с озон на плодове и зеленчуци е безсмислена, може просто да се мият и да се белят (в този ред).

      Изтриване
    4. Уважаеми г-н Стойков:

      благодаря. Написаното от Вас, означава ли, че след 1-вия полуразпад, вече почти няма риск да се диша наличният въздух? По отношение на намаляване на периода на полуразпад, какво ще кажете? Периодът на полуразпад може ли да бъде намален в зависимост от метода? За сравнение: " - само отворен прозорец и - отворен прозорец и отворена врата, свързваща входа с апартамента"? Периодът на полуразпад различен ли е за малка стая, като мини кухня на боксонйера, замърсена с Озон, и голяма такава, като просторен хол, замърсен със същото? Казвате:
      (...) въздух излиза, влиза студен. Което води до смяна на голяма част от въздуха в
      стаята, ако се държи отворен прозорец достатъчно дълго.
      Значи ли, че, колкото е по-голяма разликата между външната температура и вътрешната такава, толкова по-бързо Озонът ще се смени с външния мръсен въздух?

      Ясно как да се предпазим от поява на мухъл, но, ако вече има такъв и Озонът не е решение, с какво да се премахне?

      Ясно как да избегнем случая на стая пълна с Озон, при дезинфекция на продукти. Да речем,че имаме бутилка с Озон. Как да го разтворим във вода? Пъхваме изпускателния клапан във водата ли? При найлоновата торбичка мисля, че е като надуването на балон с Хелий. Методът с найлоновата торбичка може да се проведе на тераса, но този с вода може ли да се проведе в стая или в баня? При дезинфекцията частиците на Озона за някакво време остават ли по дезинфекцираната повърхност? Озонът може ли да реагира с някои елементи и да доведе до вредни химични съединения? Ако се появят такива съединения, остават ли и след премахване на Озона?

      Вярно ли е, че при вдишване на голямо количество Озон може да се стигне до смърт на вдишвалия?

      Чува ли ли сте за най-новите запалки, които са кръстени плазмени, или виждали ли сте такива? Те могат ли да породят Озон?

      Изтриване
  17. Пийте си хаповете бе хора! Всеки производител на озонатори изришно отбелязва дали след озонатора трябва да се проветрява и дали можеш да спиш на него. Осъзнайте се малко! Има озонатори които променят молекулите(не съм много наясно) под 90% или нещо такова беше. Абсолютно безопасни. В Китай така са преборили колонавируса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е вярно.

      Има производители на уреди за пречистване на въздуха, които твърдят, че озонът, който се отделя е в минимално количество и е безопасен. А всъщност нивото на озон не е безопасно.

      " които променят молекулите(не съм много наясно) под 90% или нещо такова беше"

      Да, "нещо такова" ще да е. Нищо не сте разбрали.

      Високото съдържание на озон във въздуха повишена податливостта към инфекция на дихателните пътища (вкл. и коронавирус).

      Дали в Китай са преборили вируса е спорно, има много дезинформация за Китай. Добър ефект има носенето на маски избягването на струпването на хора.

      Изтриване
  18. Здравейте, г-н Стайков.
    Благодаря за задълбоченото проучване по темата.
    Бихте ли разгледали и коментирали следната инсталация Bio Turbo от Miatech USA.
    В себе си има озонова камера, където превръща постъпилият кислород в озон и отново в кислород, който вече пречистен влиза в помещението.
    https://youtu.be/xc94guP5qQM
    Благодаря и успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам колко е ефективен катализатора.

      Ако мирише на озон - със сигурност не е особено ефективен и не бих ползвал подобен уред. Ако не мирише - трябва да се измери за да се потвърди.

      Изтриване
  19. Георги Иванов12 януари 2021 г. в 4:36

    Здравейте, Г-н Стайков,
    Благодарим за хубавата статия. Ако е удобно и имате време да отговорите, желая да попитам няколко въпроса относно този пречиствател на въздух: https://www.hygeawatersystem.bg/product/hygea-air-home/
    Там пише, че UVA лампата не отделя абсолютно никакъв озон, а в комбинация с фотокаталитичния филтър с титаниев диоксид е ефективна за премахване на летливи органични съединнения и газове:
    1. Дали наиситна UV лампата не отделя никакъв озон?
    2. И дали наистина уредът би бил ефективен в премахването на формалдехид?
    3. Ако се изключи функцията за йонизиране, дали уреда би продължил да отделя някакво количествео озон във въздуха или не?

    Благодаря предварително за евентуалното оказано съдействие!
    Бъдете много благословен и здрав,
    Георги Иванов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм разглобявал такъв уред, но от описанието (ако е коректно) става ясно, че няма електростатичен филтър (този тип филтри отделят озон при работата си). Дали йонизаторът може да се изключва не съм сигурен, вижте инструкцията за употреба (щом има светодиоден индикатор би трябвало да може).

      За генериране на озон се ползват UV лъчи с по-малка дължина на вълната, допускам, че UVA лампата не отделя озон или ако отделя ще е малко. Но дали ще е достатъчно малко не знам. Щом са го написали може би са тествали и не са установили значителни количества озон.

      Изтриване
  20. Здравейте, използваме Daikin Ururu Sarara при който има Flash Streamer. Вредно ли е да се използва постоянно? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз спрях да ползвам подобен уред, защото имах симптоми, които описах в блога: Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон.

      Интересно ми е усещате ли мирис на озон след като сте били в друга стая (или навън) и влезете в стаята, където се намира този пречиствател. А когато се доближите до него и подушите излизащия въздух?

      В моя случай се усещаше миризмата на озон.

      Колкото е по-малко помещението - толкова повече озон се отделя. Не знам каква е била методологията за измерване, може би са сложили уреда в голяма стая (такава с площ, описана в документацията) и въглеродният филтър е бил свеж.

      Въглеродният филтър може да намали количеството озон, но моят опит показва, че ефектът от него е недостатъчен. Възможно е въглеродният филтър да намали ефекта си с времето.

      Аз усетих ефектите от озона (задух) не в началото на ползването на уреда, може би поради тази причина.

      Изтриване
  21. Здравейте, г-н Стойков,

    моля да препоръчате пречиствател за въздух, който няма вредни последствия. Бюджета ми е до 1200 лв. ( разбира се ако за 1500 лв. има уред с много предимства ще съм благодарен да споделите).
    Предпочитам да има овлажняване на въздуха.
    Би било добре да е ефикасен и за алергии, тъй като имам алергия в резултат на цъфтене на Пелина.

    Благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ползвам в момента Xiaomi - Mi Air 2H, не отделя озон.

      Купих го от https://www.pcstore.bg/product/xiaomi-mi-air-2h/ за 199 лева (но в момента е изчерпан в този магазин). Сега цената му е вдигната, може би щях да купя друг модел, ако цената му беше по-висока.

      От тук може да се види къде е най-изгодно да се купи (сравняват се само български магазини, дали ще излезе по-изгодно от чужбина не знам):
      https://www.pazaruvaj.com/ovlazhniteli-i-prechistvateli-za-vyzduh-c4175/xiaomi/mi-air-purifier-2h-fjy4026gl-p478460154/

      Сайта на производителя:
      https://www.mi.com/global/mi-air-purifier-2h

      Казват, че филтрира 99.97% от частиците с размер 0.3μm или по-големи. Според Google полените са с размер между 15 и 200 μm.

      https://www.google.com/search?channel=fs&client=ubuntu&q=size+of+the+pollens

      https://www.mi.com/global/mi-air-purifier-2h/filter/

      Не е най-нов модел, затова мисля, че цената му е изгодна (ако го намерите за около 200 лева). Много често е добре да се избягва купуването на най-нови модели електроника, защото като излезе следващия цената на "остарелия" модел значително намалява.

      Изтриване
  22. Здравейте .... Поздравления за добрата статия , а и не само за тази.... Имам един въпрос за климатиците и по специално изпускат ли озон и те , аз имам Тошиба най високият клас , това което чета тук вероятно изпуска и той озон предвид филтъра му http://www.sofclima.com/page.php?n=68954, вероятно според производителя е в норма , но те винаги така ще кажат .... Има ли вареиант да не изпуска озон , но доколкото знам плазменият филтъ няма опция да бъде спрян...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, изпуска озон, но дали е достатъчно да причини у вас негативни симптоми е трудно да се прогнозира. В началото когато ползвах уреда не забелязах симптоми. Количеството е достатъчно малко за да има голяма разлика в състоянието на различните хора (иначе нямаше да пуснат подобни уреди в масово производство).

      Малко повишаване на риска от вирусни заболявания на дихателната система и увеличаване на продължителността и тежестта им е трудно да се установи без добре организирано проучване.

      Аз вчера се опитах да модифицирам моя DAIKIN като добавих малко силикон на върха на електродите една от джаджите (има едни остри електроди, на върха им сложих малко силикон за да видя дали ще има разлика).

      Подуших за кратко изходящия въздушен поток (имаше характерния мирис на озон, без промяна). След около час може би (не съм засичал точно) почуствах пристъп на задух. Не съм стоял в стаята, където работи уреда, после проветрих.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора ..... Тоест тези , които имаме климатици от по високият клас Тошиба , Даикин трябва да се примирим с озона, защото са само с такива филтри , и да се надяваме производителите да не лъжат с нивата и безопасността на озона. За по ниският клас мисля , но не съм сигурен че май има и без филтри , които изпускат озон, но те не са хубави нисък КОП, чупливи и шумни.... А относно заболевамостта , определено е по голяма при тези , които са на климатик отклкото на друг вид , един познат на парно отиде на гости за уикенда при приятели , които са на климатик и се разболя бил простинал , аз не му вярвах , че е от климатика , но прочитайки това , по скоро май наистина е от климатика, но май не става въпрос за настинка заради по различната топлина , която имаме при климатик и парно , а за озон .... До сега и самият аз си мислех , че климатика разболява повече заради това , че затопля основно въздуха и го върти ,а и заради патогените , които вдига въздушният поток , но май по скоро виновник е озона.

      Изтриване
  23. Здравейте! Купих ето този:
    https://www.hygeawatersystem.bg/product/hygea-air-home/
    Бихте ли ми казали дали изпуска озон дори да не е включен йонизаторът?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, не бях обърнал внимание, че сте писал и за този модел. Да разбирам ли, че ако го ползвам без включени UV лампа и йонизатор, 100% сигурно няма да имам проблем с озона? Ако реша отвреме-навреме да включвам UV лампата и йонизатора, ще си навредя ли?

      Изтриване
    2. Предполагам, че лампата е от онези, които не генерират много озон. Ако обаче се усеща мирис на озон - значи отделя и не бих я ползвал.

      Но липсата на мирис не е надежден метод.

      Изтриване
  24. Здравейте! Интересувам се тази статия важи ли за сешоарите с йонизация, за които чета, че са много полезни за косата?

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте гн. Стойков,видях споделеното от вас че ползвате
    Xiaomi Mi Air Purifier 2H , аз се насочих към Xiaomi Mi Air Purifier 3C. Искам да попитам дали и той не отделя озон. По характеристики, освен че има дисплей и малка разлика в обработения въздух за час, не виждам други разлики с този, който ползвате.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В описанието на продукта няма данни за електростатичен филтър, нито има описан йонизатор. Следователно не би трябвало да отделя озон.

      Дали обаче не отделя други вещества, които да влияят на белия дроб - не знам.

      На моя уред като се доближа и подуша усещам специфичен мирис. Може да е някакъв катализатор, който се ползва във филтъра (титаниев диоксид, "титаниев апатит" или нещо подобно).

      Дали влияе на здравето не ми е известно.

      Може да потърсите "Titanium Dioxide Nanoparticles: A Risk for Human Health?" например. И подобни статии.

      Дали количеството, което се вдишва е опасно - не знам.

      Изтриване
  26. Здравейте, бихте ли могли да ми дадете мнение за този пречиствател като полза и вреда. Благодаря Ви предварително : ) https://www.technomarket.bg/grija-za-vyzduha/xmart-ap200-09180646
    Бранд:Xmart Модел:Ap200 Цвят:Бял Дисплей:Да ВОДОУСТОЙЧИВ:Не Тегло:3 кг.Таймер:Да
    БРОЙ ПРОГРАМИ:4 Дебит на въздуха (m3/h):200 Продукт:Пречиствател На Въздух
    Работна площ:24 кв.м.Размери В/Ш/Д (см):39/ф22
    Допълнителни функции:
    Нера Н13, Филтър С Активен Въглен И Префилтър 3 Нива На Скорост, Автоматичен Режим Светлинен Индикатор За Качеството На Въздуха Тих Режим

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма индикации да съдържа електростатичен филтър или йонизатор. Тоест - няма индикации да отделя озон.

      Изтриване
    2. Блгодаря за отговора гн. Стойков, беше ми от полза.Уреда има специфична миризма (особено отначало по изразена),която не влияеше добре на дроба ми- изразена с леко главоболие.Но мириса намаля и все пак задържах уреда.Миризмата най-вероятно е както казвате от нещо вложено във филтъра дето не е упоменато

      Изтриване
  27. Г-н Стойков, в един отговор сте писали:
    "Купил съм UV светодиоди в дългия край на спектъра (365nm), смятам да направя тестове с тях за да видя дали ще се образува озон."
    Въпроса ми е дали сте направили въпросните тестове за образуване на озон. Интересувам се понеже използвам пречиствател за въздух Rohnson r9600, който има 5 филтъра + УВ лампа и йонизация (https://rohnson.bg/produkt/r-9600/). УВ лапмата му е 365 nm, а йонизатора изпуска 20 милиона негативни йони на куб. сантиметър. Предимно се използва стандартно пречистване без УВ и йонизация, но не мога да преценя за себе как е удачно да се ползват двете функции (УВ и йонизация) - заедно, поотделно, без хора в помещението или няма проблем ако има хора и функциите са активни, също има ли някакво препоръчително време за ползването на двете функции? УВ и йонизацията могат да се пускат и спират ръчно чрез бутони, но при избор Auto (заради автоматичното регулиране степента на вентилатора) и двете се активират автоматично, отделно съм наблюдавал друг пречиствател, при който още при включването му, УВ и йонизация се стартират, независимо че при спирането не са били активни (също имат опция за спиране). Също не успях да открия информация за посочения уред йонизатора дали е униполярен или биполярен, понеже след проучване установих, че биполярните са по-безвредни. След като прочетох материали Ви останах с впечатление, че обяснявате предимно за самостоятелни уреди – йонизатори и озонатори. В случая с пречиствател и използване на йонизатор, частиците, които отрицателните йони свалят на пода, би следвало да се засмукват от пречиствателя и да се трупа на първия филтър (голямата част), а не да си падат на пода, понеже с пречиствателя или климатик с йонизатор има принудителна циркулация на въздуха, моля също за Вашето мнение. Въпросите ми възникнаха след прочитането на статията Ви, а в ръководството на уреда няма отговор на тези въпроси, ще Ви бъда благодарен ако ми отговорите на тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом има функция "йонизация" - значи ще излъчва и озон. Следователно влиза в списъка с потенциално опасни уреди, не бих ползвал такъв.

      Не се усеща да излъчват озон моите светодиоди, но изоставих проекта. Мисля, че няма да са много ефективни и против вируси, мощността е малка и дължината на вълната не е най-добрата против вируси.

      Изтриване
  28. Здравейте, какво ви е мнението за този пречиствател за въздух: Пречиствател за въздух TROTEC AW10S, 3 в 1, 11 W, 25 м² / 63 м³ (https://www.onlinemashini.bg/prechistvatel-vazdyh-trotec-aw10s/71278)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В описанието присъства фразата "плазмена йонизация". Това е достатъчно за да ме откаже да го ползвам (защото значи, че ще отделя някакво количество озон по време на работа).

      Изтриване
  29. Здравейте, бих искала да попитам дали бихте препоръчали следния прахоуловител с овлажнител Daikin MCK55W? Благодаря предварително за отделеното време!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пише, че има "flash streamer", това е достатъчно за да ме откаже. Това значи, че има електростатичен филтър, който излъчва озон.

      А пък рекламата "без смяна на филтри за 10 години" е абсурдна, филтрите трябва да се почистват/сменят редовно.

      Изтриване
    2. Бихте ли могъл да ми препоръчате добър и безвреден прахоуловител. Точно пред нас започна строеж на голям блок и за съжаление очаквам запрашеността на въздуха да се увеличи, а явно моя първоначален избор не е бил добър. Прочетох, че Вие използвате Xiomi MI Air Purifier 2H, но той почти не се намират вече, защото имат нови модели 3H и Pro. Можете ли да изкажат мнение кой е най-добрия на този етап между 2H, 3H и PRO.

      Благодаря предварително за отделеното време!
      Лек и успешен ден!

      Изтриване
    3. Ако сега трябваше да купувам може би бих избрал най-евтиния модел, който работи със същия тип филтри. Защото освен филтъра другата част е просто кутия с електрически двигател и управление.

      Може би бих пробвал и модел с UV лампа, но само ако лампата е вътре и може да се изключва (ако се окаже, че лампата генерира озон да мога да я спра). Ако има някъде в магазин мостри бих накарал да пуснат един модел с лампа за да подуша излизащия въздух. Ако не се усеща мирис на озон значи вероятно е ok.

      Светлината от UV лампа не трябва да попада в очите, нито да попада на кожата.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още