Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Напоследък са доста популярни псевдонаучните религиозни учения за положителното мислене. Един популярен филм, пропагандиращ тези идеи, е "Тайната" ("The Secret"). Централната идея на филма е "Законът на привличането" ("Law of attraction") - ако си мислиш положителни неща ще ти се случват положителни неща (позитивните мисли привличат позитивни неща и събития; негативните мисли привличат негативни неща и събития). На база на този филм по-късно е написана и книга със същото заглавие.

Ето какво мислят истинските психолози и можещите да мислят критично за "позитивното мислене":

Движението на новата епоха, което слага акцент само върху позитивното мислене, всъщност, травмира сериозно хората и ги експлоатира. Приспива способността им за задълбочен и цялостен анализ на нещата, за връзка с действителността. (...) Когато ви се внушава, че избирателно трябва да използвате само положителните емоции и мисли, всъщност се осакатява вашата способност за критичен анализ и автономно действие. Д-р Пламен Димитров

Цялата статия: Д-р Пламен Димитров: "Позитивното мислене невротизира хората и ги прави зависими".

The law of attraction is a New (Dark) Age belief that one's mental disposition attracts similar external circumstances and events. In other words, your mental intentions and attitudes draw people and things of like intention and attitude to yourself.

Цялата статия: The Skeptic's Dictionary: law of attraction.

Преди месеци участвах известно време във българският вариант на форумът Цайтгаист. Там бях свидетел на сборник от абсолютни нелепости, вътрешна противоречивост и фрапираща несвързаност с реалния свят, изобщо най-потресаващата обида на интелекта, която можех да си представя ... докато не си пуснах "Тайната".pi314

Цялата статия: Тайната (The Secret) - шарлатания до шия.

* * *

Допълнение

Когато се говори за вредата от позитивното мислене се има предвид вредата от позитивното мислене за бъдещето. Иначе е добре човек да си припомня позитивните неща от настоящия момент - например аз съм доволен (радостен, удовлетворен, щастлив) от това, че имам възможност да си купя (и прочета) практически всяка книга, която може да се купи, имам достъп до Интернет, имам възможност да се храня здравословно (защото имам възможност да се науча как), мога да пия чиста вода, имам покрив над главата, живея в държава, където (засега) няма война и има известна свобода на словото...

Също така е важно да се разбира хедонистичната адаптация.

Книгата на Оливър Бъркман „Противоотрова“ е една от най-важните книги в областта на психологията и философията, която съм чел.

Много често хората живеят в миналото или бъдещето - твърде много мислят за миналото и бъдещето и пренебрегват настоящето. А ние в действителност живеем в настоящето. Във всеки един момент.

(Последна редакция: 03 февруари 2016.)

Коментари

  1. Много интересно . Обаче тоя проблем е напълно непричом при българите. Българите сме тежки песимисти и това е зле , по зле от колкото да си "вятър го вее на бял кон" оптимист . Крайния отимизъм в личен план докарва тежки катастрофи, но на ниво общество и държава дърпа всичко по нагоре и по напред и обратно с песимизма. Българина лично винаги има ламаринка за това в България са малко бездомните (казвам го само за визуализация на личен провал без да искам да обидя някой) , но пък икономиката върви по бавно отколкото може да бъде ( вижда се в сравнението с Румъния да кажем ) . Другите известни песимисти в Европа са португалците и каква изненада по назад са от Гърция , а гърците и те не са известни като оптимисти и тяхното дередже знаем ... Така че не бързайте за заклеймяват крайния оптимизъм. В крайна сметка ако трябва да класифицираме и двете крайности като зло по-добре е оптимизма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Канеман пише за "мотора на капитализма" (the engine of capitalism) в книгата си „Мисленето“. Оптимизма на предприемачите е съвсем друга категория оптимизъм, не бива да се бърка с позитивното мислене, за което писах по-горе.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още