Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Ако потърсите информация за озонаторите и йонизаторите на въздух ще намерите много страници, на които ги хвалят. Причината за това е, че те са част от сайтове, на които се продават същите уреди. Би било странно на сайтовете на търговците да има статии, които критикуват продуктите, които се продават.

В тази статия ще пиша за вредата от ползването на някои уреди (йонизатори и озонатори), производителите на които твърдят, че пречистват въздуха и са полезни за здравето на хората.

Какво трябва да знаем за озонаторите на въздуха и дишането на озон

 • Озонаторите наистина са ефективни за унищожаване на някои съдържащи се във въздуха замърсители и микроби. Проблемът е, че концентрацията на озона за постигане на този ефект е опасна не само за микробите (които се цели да бъдат унищожени), но и за хората.
 • Уредите, които отделят по-малко от 40 ppb (40 части на милиард) се считат за безопасни от FDA. Според Световната здравна организация, безопасните нива на озона са 60 ppb (60 части на милиард).
 • Някои от вредните ефекти от дишането на озон са: влошаване функцията на белите дробове, възпаление на гърлото и кашлица, болки в гърдите и затруднено дишане, възпаление на белодробната тъкан, повишена податливост към инфекция на дихателните пътища.
 • Търговците и производителите на озонатори изказват неверни твърдения (с цел да си продадат стоката). Или казано на български: лъжат.
 • Следовалтено: купуването и ползването на озонатори е вреден мем, който много хора възпроизвеждат.

Повече за вредата от дишането на озон можете да прочетете на тези страници:

Какво трябва да знаем за йонизаторите на въздуха

 • Някои йонизатори отделят озон над допустимите нива.
 • Уредите, които отделят отрицателни йони действително водят до пречистване на въздуха. Проблемът е, че мръсотията остава в помещението - полепва по стените, по мебелите, по пода и по дихателните пътища на хората. Полепналите по стените, мебелите и пода частици може да полетят отново във въздуха и да бъдат вдишани от хората.
 • Не всички уреди, в които се образуват йони са вредни - защото имат филтър, който не позволява на йоните да напускат уреда. Вместо замърсителите да полепват по повърхностите в помещението (и дихателните пътища на хората), те полепват по филтрите на уреда.
 • Не самите отрицателни йони са вредни, а ефекта на натрупване на мръсотията около тях. Има данни, че отрицателните йони могат да бъдат и полезни.

Кои уреди за пречистване на въздуха наистина действат?

Няма да препоръчам конкретни марки. Вместо това ще опиша принципа на действие на уредите, които пречистват въздуха без да вредят на хората. Филтри, които може да има един добре проектиран уред:

 • Филтър против по-едри частици прах, косми, коса. Това обикновено е първия филтър във веригата от филтри. Чисти се периодично с прахосмукачката. Може да съдържа Catechin (polypropylene netting coated with catechin).
 • Биологичен филтър (bio-antibody filter). Представлява тъкан, напоена с някакво вещество, което убива някои вредни микроби. Има специфична миризма, която следващите филтри не успяват да отделят. Затова спрях да го ползвам (уредът работи добре и без него - плазменият йонизатор също унищожава микробите).
 • Плазмен йонизатор (plasma ionizer, flash streamer). Плазмата унищожава някои замърсители и микроби. Обърнете внимание, че йоните не трябва да напускат уреда. На дистанционното управление на уреда може да има бутон "отделяне на отрицателни йони". Не е добра идея да включвате уреда в този режим (особено когато има замърсители във въздуха и хора в помещението). Този филтър се мие с вода (може да добавите и препарат за почистване на чинии). Внимавайте при чистене да не скъсате електродите, които представляват тънка тел или да не си срежете ръцете на тях.
 • Филтър за дребни частици (HEPA филтър). Намира се след плазмения йонизатор. Тъй като замърсителите са образували достатъчно големи частици (след като са минали през плазмения йонизатор, където около йоните са полепнали молекулите на замърсителите), те лесно залепват на този филтър. Този филтър не се почиства, а се изхвърля и се купува нов.
 • Фотокаталитичен филтър (Titanium Apatite Photocatalytic Filter). Титаниевият апатит е по-ефективен от титаниевият диоксид (titanium dioxide). Може да е нанесен върху горния филтър и в документацията да го наричат "pleated filter". Да не се чудите, ако в документацията пише, че има хикс броя филтри, а вие сте преброили хикс минус един. Един от елементите (наричан pleated filter) представлява два филтъра - вторият филтър представлява синьото вещество, нанесено върху първия. Този филтър не се почиства, а се изхвърля и се купува нов.
 • Филтър "deodorizing catalytic filter". Не пише в документацията от какво е направен. Чисти се с прахосмукачка. Не се мокри. Не трябва да се мие! Не е предвидено да се сменя.
 • Някои производители може да сложат вместо горните два филтъра филтър с активен въглен. Той не се чисти, а се изхвърля и се купува нов периодично.

Внимание! Уредът не премахва въглеродният оксид (получаван при горене - например цигари, свещи). Разбира се, не премахва и въглеродният диоксид (и не създава кислород) - затова ползването на уреда не замества проветряването (въздухът навън съдържа замърсители, но проветряването способства за снабдяване на помещението с кислород и за намаляване нивото на въглеродния оксид и въглеродния диоксид). Прочетете внимателно инструкцията за ползване на уреда преди да се опитате да го сглобите и включите (ще научите, че не трябва да се ползва, където има запалими газове, не трябва да се включва в помещения, където са пръскани отрови срещу насекоми и други важни неща).

Когато ви свърши запасът от сменяеми филтри, вместо да купувате нов „pleated filter“ от производителя може да купите някой от евтините филтри за аспиратор (2,50 лв в Технополис), да изрежете парче с подходящи размери да го залепите с хартиено тиксо или по друг начин (може и на два слоя). Не съм забелязал разлика между скъпите оригинални филтри (въпреки, че липсва фотокаталитичния филтър).

В Aliexpress могат да се намерят алтернативни филтри. Търговците предлагат оригиналните филтри на много високи цени (спрямо алтернативните).

Вижте например "5pcs Air Purifier Parts Multifunctional Filter for DaiKin MCK57LMV2W/R/K/A/N MC709MV2 MC70KMV2N/R/A/KAir Purifier" - 5 филтъра за $15,19.

Тези филтри са малко по-тесни (спрямо тези на Daikin 707), но могат да се приспособят (с малко повече тиксо и ножица става).

Нова статия по темата: Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон.

Коментари

 1. Скоро не бях срещал толкова НАГЛИ ЛЪЖИ за действието на озонаторите върху човешкото здраве. Ако, публикация от такъв род не е платена, можем да говорим за патологични отклонения на пишещия. Останете със здраве.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Добре, повярвах ти. Търговците на озонатори нямат никакъв интерес да лъжат. Защо да го правят?

   Кажи от къде да си купя озонатор за да ме излекува от рак, хемороиди и невъзможност да мисля критично и веднага го купувам.

   Изтриване
  2. Като се има предвид, че най-голяма концентрация на аниони във въздуха има край водопадите, реките и морето, би следвало според статията това да са най-вредните места. Направо трябва да ги отцепят с огради и табели Опасно!

   Изтриване
 2. вярваме в Бог!не в религията...

  ОтговорИзтриване
 3. Здравейте, моля Ви все пак да посочите марка/и, които отговарят на тези характеристики. Според Вас тези пречистватели ще имат ли ефект срещу миризми след основен ремонт - от строителни материали, бои, силикон и т.н.гадости, както и излъчваните от нови мебели вредни вещества? Благодаря предварително!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Вижте например пречиствателите на въздух с марка Daikin.

   Би трябвало да има ефект.

   Изтриване
 4. Фирмен магазин за такива уреди в София:
  Ул."Чаталджа" №13
  TsP
  www.tspbg.com

  ОтговорИзтриване
 5. "СледоваЛтено: купуването и ползването на озонатори е вреден мем, който много хора възпроизвеждат."
  Подвеждаща статия, всяко качествено устройство има инструкции за експлоатация, подобни на тези инструкции които вие сте написали за вашето устройство, факта, че вие ползвате подобно устройство е достатъчно красноречив. Озонатора-йонизатора е добро противовирусно средство.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Устройството, което ползвам не е озонатор. Евентуалното образуване на опасни количества озон може да се наблюдава, ако има някакъв технически проблем. При нормално функциониране няма озон над допустимите нива.

   А озонаторите са така проектирани, че да отделят озон в количества над допустимите нива. Затова са вредни (ако в помещенията има животни и целта ни не е да вредим на животните).

   А отделянето на отрицателни йони от устройството за пречистване на въздуха, който ползвам се включва отделно (тази функция не я ползвам). Тъй като има прегради (филтри) след електродите не би трябвало да има йони, които да напускат уреда (в опасни количества).

   Озонаторът може да убива вирусите, обаче следва да се ползва само ако няма животни в помещението - иначе ще влияе не само на вирусите, но и на животните.

   Уредът за пречистване на въздуха не е нито йонизатор, нито озонатор, тъй като отделяните йони и озон са в минимално количество.

   Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още