Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Имам съмнения, че пречиствателите с електростатичен филтър (като тези на Daikin MC707) изпускат твърде много озон, въпреки уверенията на производителя, че нивото на озон са в нормата.

От известно време спрях да ползвам моя Daikin MC707 заради това (когато го включа и особено ако съм близо до него започвам да чувствам, че не ми достига въздух - това съвпада със симптомите на дишане на озон – нарушава се функцията на белите дробове).

Има на пазара и уреди, които търговците наричат "озонатори" – те изпускат още повече озон и може да са опасни. За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух. Уредите, които отделят по-малко от 40 ppb (40 части на милиард) се считат за безопасни от FDA. Според Световната здравна организация, безопасните нива на озона са 60 ppb (60 части на милиард).

 

Направих експеримент като си направих пречиствател с вентилатор и няколко слоя филтри (измежду които и един слой от филтър за Daikin – от онзи нагънатия със синия катализатор) – не забелязвам подобни симптоми, което обаче не изключва напълно катализатора от филтъра, защото прекарвам въздуха през допълнителен филтър (от прахосмукачка - RCC-153*; "Original EPA12 filter 99.5% filtration"). Все още не съм го тествал на смог как е.

(Работи шумно - има причина фабричните пречистватели на въздух да ги правят с големи перки и малки обороти. Но за тестване на филтрите става.)

Но в друг експеримент бях сложил филтър без катализатор на Daikin-а (обикновен филтър за аспиратор), така че мога да изключа катализатора от нагънатия филтър. Остават заподозрени или озона, или частици от въглеродния филтър.

Иначе електрическият филтър е ефективен в премахване на замърсителите – личи си по почерняването на ламарините му (електродите). Когато ги мия водата се боядисва в черно. И филтрите видимо улавят мръсотията от въздуха:

Допълнение

След около 2-3 месеца ползване на самоделното устройство за пречистване на въздуха филтрите видимо се замърсиха (освен нагънатия филтър за прахосмукачка, който е залепен към пластмасовата кутия, чийто цвят остава непроменен):

За сравнение на снимката се вижда и един чист филтър. Това черното го пое филтъра вместо белите ми дробове.

Направих и подобрение на начина, по който филтрите са залепени за кашона. Оказа се, че тиксото не лепне добре от страната на катализатора (синята страна) и затова е добре филтърът да се залепи от обратната страна.

За улесняване на монтажа направих допълнителни модули от картон (парчета картон с отвор по средата малко по-малък от размера на синия филтър). Синият филтър го закрепвам временно с телбод и после го лепя с тиксо (така че тиксото да се залепва към бялата му страна, където лепне по-добре). След това добавям още два слоя филтри (един филтър за прахосмукачка и един по-едър, предназначен за аспиратор).

Добавих още един комплект филтри от другата страна на кашона.

Възможно е добавянето на източник на ултравиолетова светлина (например от UV луминисцентна тръба) да подобри ефективността на филтъра (като активира катализатора на синия филтър) и да избива нежеланите вируси, бактерии и гъбички.

Оригиналния Daikin, за който е този филтър няма ултравиолетов източник на светлина, разчита само на случайната светлина, която влиза пред пластмасата и активира катализатора.

* * *

Ако решите да ползвате уред, който има електростатичен филтър (и затова излъчва озон - според производителя в безопасни нива) и искате да избегнете дишането на озон, не е достатъчно просто да изключите уреда когато влизате в помещението. Периодът на полуразпад на озона е около ден при стайна температура, така че се налага проветряване. Което е силно непрактично, ако навън има смог...

Налага се да избирате - или ще се тровите с озон, или със смог.

Не съм тествал колко време ще отнеме да се премахне озона чрез допълнителен пречиствател на въздуха, който има въглероден филтър (но няма електростатичен филтър, който да създава допълнително озон). Може би е по-приемливо да се ползва такъв допълнителен уред вместо проветряване (влизате в стаята само за да изключите единия уред и да включите другия, после изчаквате навън въглеродът да си свърши работата).

Пробвах с една дихателна маска (с въглероден филтър), не усещам мирис на озон когато съм с маската, но това е само anecdotal evidence, не съм пробвал продължително да стоя в помещение с озон и маска.

* * *

Уреди за пречистване на въздуха с термодинамична стерилизация (TSS, Thermodynamic Sterilizing System). Тези уреди представляват малка печка – въздухът минава през нагревател, който убива микроорганизмите. Не са филтър.

Коментари

  1. Здравейте,
    а дали е надеждно да се използва някакъв сензор/уред за озон (подобно на този от видеото на Дерек), за да се провери със сигурност дали Daikin-ът изпуска (колко) или не озон? За момента не намирам нещо на нормална цена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен мирисът на озон е достатъчен индикатор, че има озон и нивото му е опасно.

      Уред има смисъл да се търси ако не се усеща мирис на озон и целта е да се провери дали има такъв и дали е над опасното ниво.

      Ако мирише на озон - приемам, че нивото му е опасно. Не се сещам за нещо друго, което да мирише на озон и да се появява когато се включи уреда.

      Не ми е известно да има евтини уреди за измерване на озон, скъпите вероятно вече сте ги намерили.

      Изтриване
  2. Здравейте, можете ли да кажете следващия модел на Daikin MC70, дали е същата технология, която сте установили, че усещате задушаване. В него има две системи с електрическо пречистване. Flash Streemer и технологията пред филтъра с металната жичка. Първото се издърпва и е по-малко и може без него да функционира пречиствателя. Другия със жичката вероятно също може да бъде премахната. Въпросът е кое от двете създава озон или реално и двете го правят? Идеята е да остане да функционира, като пречиствател, но без да използва озон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Озонът се създава когато има електроди под достатъчно високо напрежение.

      Цената на уреда е относително висока главно заради тези елементи (електродите, електрониката, която им осигурява високото напрежение и съответните патенти).

      Има уреди, които са по-евтини. Не си струва да купувате този уред и да му режете проводниците, свързващи електродите (не знам дали няма да се задейства някаква защита, ако го направите).

      Изтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още