Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Имам съмнения, че пречиствателите с електростатичен филтър (като тези на Daikin MC707) изпускат твърде много озон, въпреки уверенията на производителя, че нивото на озон са в нормата.

От известно време спрях да ползвам моя Daikin MC707 заради това (когато го включа и особено ако съм близо до него започвам да чувствам, че не ми достига въздух - това съвпада със симптомите на дишане на озон – нарушава се функцията на белите дробове).

Има на пазара и уреди, които търговците наричат "озонатори" – те изпускат още повече озон и може да са опасни. За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух. Уредите, които отделят по-малко от 40 ppb (40 части на милиард) се считат за безопасни от FDA. Според Световната здравна организация, безопасните нива на озона са 60 ppb (60 части на милиард).

 

Направих експеримент като си направих пречиствател с вентилатор и няколко слоя филтри (измежду които и един слой от филтър за Daikin – от онзи нагънатия със синия катализатор) – не забелязвам подобни симптоми, което обаче не изключва напълно катализатора от филтъра, защото прекарвам въздуха през допълнителен филтър (от прахосмукачка - RCC-153*; "Original EPA12 filter 99.5% filtration"). Все още не съм го тествал на смог как е.

(Работи шумно - има причина фабричните пречистватели на въздух да ги правят с големи перки и малки обороти. Но за тестване на филтрите става.)

Но в друг експеримент бях сложил филтър без катализатор на Daikin-а (обикновен филтър за аспиратор), така че мога да изключа катализатора от нагънатия филтър. Остават заподозрени или озона, или частици от въглеродния филтър.

Иначе електрическият филтър е ефективен в премахване на замърсителите – личи си по почерняването на ламарините му (електродите). Когато ги мия водата се боядисва в черно. И филтрите видимо улавят мръсотията от въздуха:

Допълнение

След около 2-3 месеца ползване на самоделното устройство за пречистване на въздуха филтрите видимо се замърсиха (освен нагънатия филтър за прахосмукачка, който е залепен към пластмасовата кутия, чийто цвят остава непроменен):

За сравнение на снимката се вижда и един чист филтър. Това черното го пое филтъра вместо белите ми дробове.

Направих и подобрение на начина, по който филтрите са залепени за кашона. Оказа се, че тиксото не лепне добре от страната на катализатора (синята страна) и затова е добре филтърът да се залепи от обратната страна.

За улесняване на монтажа направих допълнителни модули от картон (парчета картон с отвор по средата малко по-малък от размера на синия филтър). Синият филтър го закрепвам временно с телбод и после го лепя с тиксо (така че тиксото да се залепва към бялата му страна, където лепне по-добре). След това добавям още два слоя филтри (един филтър за прахосмукачка и един по-едър, предназначен за аспиратор).

Добавих още един комплект филтри от другата страна на кашона.

Възможно е добавянето на източник на ултравиолетова светлина (например от UV луминисцентна тръба) да подобри ефективността на филтъра (като активира катализатора на синия филтър) и да избива нежеланите вируси, бактерии и гъбички.

Оригиналния Daikin, за който е този филтър няма ултравиолетов източник на светлина, разчита само на случайната светлина, която влиза пред пластмасата и активира катализатора.

* * *

Ако решите да ползвате уред, който има електростатичен филтър (и затова излъчва озон - според производителя в безопасни нива) и искате да избегнете дишането на озон, не е достатъчно просто да изключите уреда когато влизате в помещението. Периодът на полуразпад на озона е около ден при стайна температура, така че се налага проветряване. Което е силно непрактично, ако навън има смог...

Налага се да избирате - или ще се тровите с озон, или със смог.

Не съм тествал колко време ще отнеме да се премахне озона чрез допълнителен пречиствател на въздуха, който има въглероден филтър (но няма електростатичен филтър, който да създава допълнително озон). Може би е по-приемливо да се ползва такъв допълнителен уред вместо проветряване (влизате в стаята само за да изключите единия уред и да включите другия, после изчаквате навън въглеродът да си свърши работата).

Пробвах с една дихателна маска (с въглероден филтър), не усещам мирис на озон когато съм с маската, но това е само anecdotal evidence, не съм пробвал продължително да стоя в помещение с озон и маска.

Коментари

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Търся си приятелка

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимайте полицаите! (Особено когато вършат престъпления)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още