Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Докато изхвърлях боклука видях една вентилаторна печка в казана.

Помислих си – вкъщи е пълно с боклуци, няма да я взимам. Вероятно е развалена щом са я хвърлили, няма нищо ценно в нея. Само вентилатор, нагреватели, проводници, шнур със щепсел, винтчета...

След 3 секунди се връщах с печката в ръка. Да, тази същата, която нямаше да взимам.

Още преди да я разглобя разбрах, че някой се е опитвал да я ремонтира. Две винтчета липсваха, останалите бяха разхлабени.

Оказа се, че не е работил терморегулатора (и евентуално и превключвателя, не ми се занимаваше да го тествам и после евентуално да правя проводници с накрайници) и майсторът (на когото не му знам името, затова го наричам майстор) беше махнал от веригата терморегулатора и превключвателя.

Обаче беше направил една грешка – беше свързал на късо термопредпазителя (който се оказа изправен).

Добре, че проектантът беше направил печката идиотоустойчива – имаше последователно свързан авариен термоизключвател с биметална пластинка, който да изключи в случай на прегряване (за да не се разтопи термопредпазителя).

След като почистих пречката я свързах наново и я сглобих. Работи без проблеми (като изключим това, че трябва да се включва и изключва от контакта, а не от превключвателя и терморегулаторът не работи).

Сега си имам резервна печка, която се явява резервна на другата резервна печка, която се явява резервна на трета печка, която се явява резервна на централното парно. (Понякога пускат парното по-късно или му правят ремонт по време на отоплителния сезон, затова се налага да имам резервна печка. Макар, че да имам резервна на резервата на резервата не е чак толкова наложително...)

Хвърлянето на електрически уреди и електронни устройства в казаните с общия боклук е забранено. И не е желателно. Така или иначе нарушавате закона, може поне да го нарушавате по-културно като оставяте електроуредите и електронните устройства до казана, а не вътре в него. Така не се цапат с боклук и е по-голям шанса някой да ги вземе и да ги занесе за рециклиране (или да ги ремонтира).

Едно от може би най-интересните неща, които съм намирал на боклука е монитор Compaq FP5315 (произведен през август 2003 г.). Някой преди мен го е ремонтирал, има следи от ремонт. След това е работил известно време, повредил се е и са го изхвърлили (намерих го до кофа за боклук близо до Военноморското училище; добре, че не го бяха напъхали в кофата, защото щеше да му се надере екрана още повече и можеше да не го видя). След ремонт работи приемливо.

В това видео един колега показва как е ремонтирал неговия монитор (повредата беше подобна в моя случай):

Така както е на снимките я свързах в началото за проба, после реших да я свържа в режим 1000W и прекарах вентилатора през стопяемия термопредпазител (ползвах червения проводник, който се освободи за да свържа вентилатора към стопяемия термопредпазител). По този начин изгарянето на термопредпазителя ще изключи и вентилатора заедно с нагревателя.

Ако вентилаторът дефектира, в резултат на което токът през него превиши 5.65А (10А минус тока през нагревателя), предпазителят ще се стопи.

Коментари

 1. Здравейте, имам печка за стена от тия с дистанционното, та бях я пуснала да работи и изведнъж какво ми дойде на ум, да я преместя по-близо до мен и вместо да я изключва както си трябва да се охлади преди да е спряла, аз я издърпах от контакта и сега нито ще да светне нито нищо все едно няма никъкъв ток в нея. Та възможно ли е да се е включила някаква защита, или е заминала 🤔🤔🤔
  Благодаря предварително за отговора

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не съм запознат с този вид печки, но е възможно да е някаква защита и да са я програмирали да прави точно това. При поялниците с горещ въздух е аналогично - при "изключване" продължава да върти вентилатора, докато температурата на нагревателя спадне до 100 градуса.

   Но ми се вижда малко вероятно, защото това значи при евентуално спиране на тока да "умира" по този начин. Би било логично да се програмира да "умира" само при достигане на някакъв брой аварийни изключвания, не след първото.

   Затова си мисля, че може да е нещо тривиално - прекъснат или недобре вкаран захранващ кабел.

   Изтриване
 2. Имам конвекторна печка SYNCHRO. Спря да работи, отворих я, на долната шина има терморегулатор, до който има биметална пластина, тока е до там. Бихте ли ми дали съвет за ремонт. И каква може да е причината? Благодаря!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Изглежда биметалната пластина е повредена. Но все пак проследете внимателно веригата с омметър (след като изключите уреда от контакта).

   Ако нямате увереност във възможностите си да проследявате и анализирате електрически вериги по-добре дайте на специалист да погледне.

   Изтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Подаване на запитване до дирекция ОДОП (Обжалване и данъчно-осигурителна практика)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още