Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Счетоводителите в България не се занимават само със счетоводство

Би било чудесно ако фирмите нямат нужда от счетоводство. Малките фирми с един собственик (или даже повече от един) нямат нужда от счетоводство реално, то се налага само заради данъчните закони.

Ако нямаше ДДС и данък върху печалбата на фирмите нямаше да има смисъл и воденето на фирмено счетоводство.

Но за съжалени това няма да стане в условията на демокрация, хората не схващат, че ги ограбват тройно - един път като облагат фирмата, втори път като им облагат доходите и трети път като ги карат да плащат за "счетоводство".

В крайна сметка данъците се плащат от хората, не от юридическите лица, защото юридическите лица са измислени.

Водене на счетоводство при липса на данък печалба и ДДС единствено би имало смисъл за големи фирми с цел отчетност (например фирмите, акциите на които се търгуват на капиталовите пазари).

Въпреки, че опростяването на данъчните закони би имало редица ползи то няма да се случи в условията на демокрация, само при диктатура би могло да се случи, но диктатурата има други недостатъци.

Би било прекрасно ако данъчните и другите закони се опростят и много от "счетоводителите" си изгубят работата.

Прахосване на човешки мат'рял е това сега. Тези хора биха могли да вършат нещо полезно вместо да се борят с ненужната бюрокрация.

Доказано е, че теорията за счупения прозорец е грешна - чупенето на прозорци и създаването на "работни места" чрез сложни закони (изискващи наемането на хора, които да преодоляват бюрократичните пречки) е вредно - защото така намаляват реално произведените и потребени полезни стоки и услуги.

Няма полза от безцелното преместване на камъни от едно място на друго и пак обратно.

Това, което сега вършат "счетоводителите" далеч не е просто счетоводство - те биват натоварвани и с борбата с останалата бюрокрация. Например наскоро "счетоводителите" се наложи да знаят за онези планове за обучение за борбата с прането на пари, които трябва да се пращат в ДАНС (което беше елемент от театъра на сигурността). И в много случаи те се занимаваха да ги пишат и пращат, не управителите на фирмите (които си имат друга работа - да си гледат бизнеса, нали за това са назначили "счетоводител").

Защо пиша в кавички "счетоводител"? Защото те се занимават не само със счетоводство, но и с всичко друго, свързано не само с данъчните закони, но и с другите глупости, свързани с бюрокрацията във връзка с фирмите.

Независимо дали имаш нужда от счетоводство в бизнеса си или не - принуден си да наемеш "счетоводител", защото няма как сам да се справиш с ненужната бюрокрация.

Някой може да си помисли, че не харесвам счетоводителите. Не е така, аз не харесвам етатизма, не харесвам бюрокрацията.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още