Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Широки обувки - има ли обувки за широки крака на българския пазар?

Щом четете това значи ви е познато неудобството от носенето на модерни обувки - те са проектирани за марсианци (при тях палецът е посредата).

Проблемът е особено остър при „женските“ обувки, но и повечето модели „мъжки“ обувки го имат този проблем.

Може би ще се изненадате, но по проблема е писано още през 1880 година, ако не и по-рано (най-старата публикация, която успях да намеря е от 1880 година – дадената по-долу рисунка е от там).

По проблема бях писал в тази статия, има интересни коментари към нея.

Поводът да пиша пак по въпроса е изненадващото появяване на българския пазар на обувки, които са широки в предната си част така, че да не притискат пръстите. Не всички от изброените модели са идеални, но пускането им на пазара е забележителен прогрес - до скоро нямаше такива.

На снимките по-долу са обувки с марка Mat Star модели 4903 (без връзки), 13-13135 и 054127. На някои снимки съм ги снимал заедно с шаблон, направен според очертанията на ходилото ми (за сравнение), което е сравнително малко деформирано от носенето на обувки (може би защото винаги избирам по-голям номер обувки и от няколко години не ги нося продължително - през повечето време съм по чехли, докато седя пред компютъра мога да си го позволя).

Други модели на Mat Star, които може би ще допаднат на любителите на широките обувки: 13-02204, 15-5181, 15-059084-LR, 059136, 054116, 022025, 091111, 022025, 163036, 163036, 059128, 7560, 15-059087, 022016, 060003, 059130, 059126, 059124, 15-009229-PU, 15-07229, 14-5167, 14-07115, 15-059087-LR.

Често срещана грешка при избор на обувки е да се избират такива, при които пръстите да стигат почти до върха. Правилно е палецът да стига до точката, където обувката е най-широка. И аз съм я правил тази грешка много години - затова ходилото ми е деформирано (за щастие съвсем малко) в резултат от носене на обувки. Не гледайте какво препоръчва производителят и какво се счита за нормално - вярвайте само на собствените си усещания. Ако усетите, че обувките притискат пръстите ви - значи обувката не е достатъчно широка. Това, че остава много място отпред не бива да ви притеснява, защото няма как пръстите ви да стигат до върха на обувката (по технически причини обувките трябва да са заоблени отпред).

Ако случайно си въобразявате, че краката ви не са деформирани от носене на обувки - значи или не сте носили обувки, или не сте виждали човешки крак, който не е деформиран от обувки.

Ако знаете за други модели широки обувки, които са лесно достъпни на българския пазар - може да напишете за тях в коментар към статията.

Коментари

Популярни статии

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Новото ограбване - предлагат отрицателни лихви върху депозитите и обезценяване на банкнотите и монетите със същия процент

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още