Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

Някои монитори и други източници на светлина излъчват амплитудно модулирана светлина, която може да предизвика стробоскопичен ефект, да намали скоростта на възприемане на визуалната информация, да предизвика главоболие, епилептични пристъпи и други проблеми при хората и вероятно други животни, които са облъчени с такава светлина.

Накратко за ефектите

При повечето хора не се забелязват някакви ефекти (което не значи че ги няма).

Ефектът на по-бавно възприемане на визуална информация е малък, но е измерим (може да се установи експериментално).

Главоболието се наблюдава не при всички хора, които са облъчени с такава светлина.

Стробоскопичният ефект не винаги е проблем.

Проблемът с епилептичните пристъпи също така се наблюдава много рядко (само при хора, които страдат от епилепсия).

Възможно е да има и други ефекти върху мозъка, ефектите от амплитудно модулираната светлина не са добре изучени.

Защо крушките с нажежаема жичка излъчват амплитудно модулирана светлина?

Защото топлинният капацитет на нажежаемата жичка е малък – изстива когато протичащият ток е по-малък. При някои стари модели крушки това не е така и при тях няма забележима амплитудна модулация.

При обикновените крушки с нажежаема жичка се наблюдава амплитудна модулация на светлината с честота 100Hz (удвоената мрежова честота).

Защо се ползва широчинно-импулсна модулация при мониторите и други източници на светлина?

При регулиране на интензитета на светлината чрез промяна на постоянния ток през светодиодите се променя и спектъра на излъчваната светлина. При ползване на широчинно-импулсна модулация (ШИМ) големината на тока през времето на светене (допускаме, че импулсите са стръмни, близки до правоъгълните) не се променя и това значи, че и спектърът не се променя.

В новите монитори може би са решили този проблем като ползват по-добри светодиоди, при които този ефект е по-слабо изразен, но може и да са измислили нещо друго – като например да се включват/изключват различен брой светодиоди. Не съм запознат точно как са решили проблема на практика, методът с промяна на броя на включените светодиоди.

Защо някои светодиодни крушки, които не ползват ШИМ излъчват амплитудно модулирана светлина?

Светодиодите на някои светодиодни крушки се захранват грец схема и филтриращ кондензатор, като има кондензатор последователно свързан в началото за да ограничи напрежението на входа на греца.

При тази схема токът през светодиодите се променя с честота 100 херца (удвоената мрежова честота). Кондензаторът след греца не е с достатъчно голям капацитет за да заглади тока (или изобщо го няма).

На снимката е една крушка, която снимах във връзка с рекламация – търговецът я рекламираше като излъчваща постоянна светлина (немодулирана амплитудно). На екрана зад крушката се вижда как се представя на сайта на търговеца, а в ръката си държа получената крушка (със свален разсейвател). Очевидно да ми пробутали от по-евтиния модел погрешка или са решили да спечелят малко повече за моя сметка (не им се получи).

От същия търговец съм получавал и истински крушки, светодиодите на които са захранвани с постоянен ток, те работят без проблем.

Как да се провери дали мониторът или светодиодната крушка излъчва амплитудно модулирана светлина?

Най-лесния начин за проверка е с камерата на телефона (цифровия фотоапарат). Ще се получи стробоскопичен ефект, защото честотата на опресняване (сканиране) е близка до тази на модулиращия сигнал (100Hz – удвоената мрежова честота).

Ефектът обикновено е по-ясно изразен когато фотоапаратът е близо до крушката. На това видео съм заснел евтина китайска крушка:

При някои крушки се ползва ШИМ и честотата на модулиращия сигнал на излъчената светлина е смес между 100Hz (заради не добре филтрирано захранване) и няколко kHz, като може да липсва съставката от 100 Hz при добро филтриране. При тях може да не се види резултат на цифровия фотоапарат.

Не е известно какво е въздействието върху зрението и мозъка при такава честота, предполага се, че ефекти няма или са значително по-трудно забележими от тези при честота от порядъка на 100Hz и по-ниска честота.

При достатъчно бърз фотоапарат може да се види трептенето в режим на забавен кадър – това е крушка с нажежаема жичка:

Който има осцилоскоп може да свърже фотодиод на входа и да наблюдава напрежението.

Като алтернатива на осцилоскопа може да се ползва звуковата карта на компютъра и софтуер като xoscope.

Направил съм индикатор на нивото на оптични пулсации, за който пиша в следващата публикация: Индикатор на нивото на оптични пулсации

На някои монитор (като например Acer S222HQL Abid) при настройка на 100% яркост няма оптични пулсации (не се ползва ШИМ). За да се намали действителната яркост може да се намали нивото на трите цвята (RGB, colour temperature):

Недостатъците на този метод е, че черното (на тъмно) изглежда светло. И мониторът консумира повече енергия.

Коментари

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Търся си приятелка

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимайте полицаите! (Особено когато вършат престъпления)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още