Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Отворено писмо към производителите на светодиодни крушки и монитори със светодиодна подсветка

Проблемът с промяната на спектъра при регулиране на яркостта на светодиода чрез промяна на постоянния ток през него може да се реши без ползване на широчинно-импулсна модулация като се включват различен брой светодиоди в зависимост от желаната яркост.

Увеличаването на цената на продукта няма да е много голяма, но ще има ефект при много хора, които не подозират, че модулираната светлина им провокира главоболие, епилептични пристъпи и други (ефектите от модулираната светлина не са добре изучени).

При светодиодните крушки проблемът със спектъра не е толкова голям като при мониторите, при тях може да се приложи по-евтиния начин (да се регулира яркостта чрез управление на стабилизатора на ток). Даже може да е желан (ако промяната в спектъра става в посока към увеличаване дължината на вълната при намаляване на постоянния ток през светодиода – така се имитира залез). 

Няма да е много скъпо в настройките на монитора да се предвиди възможност за изключване на ШИМ (регулиране на яркостта да става чрез промяна на постоянния ток) и изключва на FRC.

Повече по темата как FRC влияе на някои хора може да прочетете във форума https://ledstrain.org.

За някои хора е много по-важно да нямат негативните симптоми от FRC и PWM, отколкото правилното възпроизвеждане на цветовете. Заради тях има смисъл да се предвиди леснодостъпна функция за изключва на ШИМ и FRC.

Модулираната светлина има интересен физиологичен ефект – невроните от невронните мрежи, непосредствено свързани със фоточувствителните сензори на окото, започват да трептят (електрически) синхронизирано – трептенето им се съгласува по фаза с това на трептенето се светлината (макар и честотата да е различна).

Не е известно колко надълбоко в мозъка може да се разпространят тези трептения и дали това, че не се разпространяват надълбоко е достатъчно успокоение.

Предполага се, че в повечето случаи ефектът от амплитудно модулираната (и в частност широчинно-импулсно модулираната) светлина е само едва забележимо намаляване на скоростта на възприемане на визуална информация, но при някои хора се наблюдава главоболие, а при хората с фоточувствителна епилепсия може да провокира пристъпи (не ми е известно колко е горната граница на честотата, при която няма ефекти и дали има такава).

Има и проблеми с електромагнитните смущения, ако се ползва ШИМ на по-висока честота.

Коментари

 1. в момента ледовете на китайските крушки продавани в алиекспрес също са свързани последователно. Двете крушки които имам са с по 36 светодиода свързани последователно.

  Какво предлагате за да се получат необходимите 110 волта?

  Какво предлагате за решаване на проблема с честите повреди дължащи се на високото напрежение в малките часове на нощта?

  п.п. китаеца няма полза от неизгарящи крушки
  п.п.п. китаеца няма полза от решение по скъпо от 1 долар... дори и един долар е много предвид, че това е цената на лед крушка с безплатния шипинг.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Правилно проектираните светодиодни крушки съдържат AC/DC преобразувател със стабилизатор на ток на изхода - на входа се подава променливо напрежение, на изхода има постоянен ток, който се регулира. Тези крушки работят при напрежение от 100 до 240 волта нормално - светят еднакво при промяна на напрежението в тези граници, защото токът през светодиода се регулира.

   Светодиодите на евтините крушки се захранват с кондензатор (последователно), грец и кондензатор (паралелно на светодиодите, ако изобщо има такъв). При този вариант токът през светодиодите нараства при нарастване на захранващото напрежение - т.е. работят в много тесен диапазон около 230 волта.

   Изтриване
  2. За да не изгори крушката при повишаване на напрежението трябва да се ползва първия вариант, който разгледах в горния коментар - със стабилизатор на ток. И на входа да има кондензатори с по-голямо пробивно напрежение.

   Няма да е излишно и един варистор с вградена термозащита да се сложи на входа - за защита от импулсни пренапрежения.

   Изтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Илюзията за умения (illusion of skill) - професионалните мениджъри на фондове се затрудняват да бият по доходност индексните фондове, освен по случайност

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още