Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Живеете в тесен апартамент?

Преди да кажете, че апартаментът ви е тесен, вижте как някои хора живеят в големи градове като Хонг Конг и Токио. Въпреки, че живеят в мизерни условия, наемът който плащат е абсурдно скъп.

Ето и от Ню Йорк:

Футуристични мебели „трансформъри“ в Хонг Конг:

Къща на колела:

Може би се чудите защо трябва да има колела, ако къщата няма да се мести. Причината е в законите. Ако къщата ви има колела, борбата със законите ще бъде по-евтина. Ако случайно не сте разбрали, САЩ направи преход към крони-капитализъм (както и останалите „развити“ и „развиващи се“ държави). Над век писане на закони доведе до абсурдно раздуто и опасно законодателство. Армии от адвокати, счетоводители, данъчни консултанти и т.н. паразитират за сметка на честните американци, които трябва да отделят значителна част от доходите си за непродуктивни дейности свързани с огромното законодателство.

В България голямото писане започна преди двадесет и няколко години, затова при нас размера на законодателството е по-скромно, но въпреки това успява да вбесява милиони хора всеки ден (някои от тях не разбират, че причината за много от нещастията им са свързани със законодателството). Тенденцията е количеството на законите да се повишава - изключително рядко явление е да се отмени някой стар закон без да се замени с нов. Обикновено дейността на законодателите е да „закърпват“ стари закони и да пишат нови.

* * *

Огледайте стените на апартамента, където живеете. Значителна част от тях са празни. Погледнете нагоре. Мебелите не стигат до тавана - има неоползотворено място. При добре проектирани мебели може да се живее значително по-удобно в „тесни“ апартаменти.

Имате ли телевизор в хола? Сега си представете, че нямате. Кое е излишното? Пространството по средата! Налага се да го има само защото е необходимо за да може да се възпроизвежда мема „семейството гледа телевизия“ (мемите са единици културна информация, ако случайно не знаете). Гледането на телевизия по време на хранене е опасен мем (не твърдя, че гледането на телевизия без да се яде в този момент не е опасно). По-добре яжте при изключен телевизор и докато се храните насочете вниманието си към възприятията си: насочете вниманието си върху вкуса на храната, обърнете внимание на цвета ѝ. Това е вид медитация. Повечето хора, когато стане въпрос за медитация, си мислят, че това е някаква религиозона практика и че само вярващите медитират. Това не е така – ползата от медитацията е доказана експериментално и няма значение дали медитиращият е вярващ или не – полза има за всички.

Медитацията подобрява самоконтрола. Повече за самоконтрола може да прочетете в книгата „Самоконтрол“ на Д-р Кели Макгонигъл, която е истински учен и написаното в книгата е базирано на експерименти с хора, а не е псевдонаука. Също така на желаещите да разберат по-добре себе си препоръчвам книгата „Мотивацията“ на Даниъл Пинк. Написаното в нея също се подкрепя от експерименти. Това, което показват експериментите може да ви шокира – в много случаи паричното възнаграждение вместо да подобрява резултатите има обратния ефект.

Не чупете телевизора - продайте го или го ползвайте като монитор. Може да се свърже към малък компютър и да го ползвате за да гледате документални филми, докато правите упражнения - по-добре е вместо да седите на стола пред компютъра. Даже можете да четете книги на него, докато спортувате или просто стоите прав – препоръчва се от време на време да ставате от стола за да намалите риска от един куп заболявания. Имайте предвид, че и продължителното стоене в изправено положение може да е вредно - така че не бързайте да разкарвате стола. Ако не ви се занимава с покупка на бюро с регулируема височина (което да позволява да ползвате компютъра си в изправено положение от време на време) може да ползвате обикновен кашон - слагате един кашон под монитора и един кашон под клавиатурата и можете да се изправите.

Помислете каква част от времето прекарвайки в четене на текст от екрана или гледане на видео (без да ползвате клавиатура). През това време може и да не седите – може да го правите в изправено положение или дори да правите упражнения пред „телевизора“ (който ползвате за четене и гледане на видео от компютъра).

* * *

Много хора купуват жилища, които трудно си позволяват. Купуват жилища в „скъпи“ градове и се скъсват от работа. Накрая излиза, че е можело да живеят в „евтин“ град с по-малки доходи при същото или по-добро качество на живот, защото там жилищата са по-евтини. Има ли смисъл да се работи в „скъп“ град за 500 лв по-висока заплата, ако там жилището и транспорта ви излиза с 500 лв по-скъпо?

Някои хора правят често ремонти, купуват нови мебели (на кредит) само защото старите мебели вече не са модерни или са с леки козметични проблеми и изобщо се грижат са вещите си повече, отколкото за себе си. Ако случайно ги заболи зъб - трябва да теглят още един кредит за да платят на зъболекаря. Дават за застраховка и поддръжка на колата си повече, отколкото отделят за собственото си здраве. Те трудно различават това, което е важно от това, което е излишно и по никакъв начин не подобрява живота им.

По-добре да се инвестира в самоусъвършенстване и по-добра храна, вместо да се правят разходи, които реално не водят до по-добър живот. Неизвършването на демонстративно потребление дава възможност да се отделя по-малко време за печелене на пари, а спестеното време да се отделя за по-приятни занимания.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Подаване на запитване до дирекция ОДОП (Обжалване и данъчно-осигурителна практика)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още