Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Монтиране на аспиратор Diplomat SP 2003/60/2M

Най-напред се преборих с купищата останки от хлебарки, с които беше пълна тръбата на вентилацията.

На видеото не се вижда ясно, обаче малките частици са накълцани хлебарки (когато аспираторите на комшиите работят, перките на вентилаторите им кълцат хлебарките и остатъците политат по тръбите).

Тръбата беше запушена за няколко месеца. През това време успя да се натрупа това внушително количество остатъци от хлебарки.

Според сайта на производителя, размерите на аспиратора са "150/595/485", обаче аз измерих точно 600 мм и едвам успях да го побера в предвиденото за това място.

Аспираторът може да работи в два режима - изхвърляне на въздуха през тръба и връщане обратно в помещението (през отворите в горната предна част).

Отворите на аспиратора, през които излиза въздух

Има превключвател, който не работи идеално - при завъртане в режим "изхвърляне през тръбата" не се изхвърля всичкия въздух. Част от въздуха преминава през отворите, предвидени за другия режим. Това е особено нежелано, защото излиза въздух, който ухае на салата от хлебарки, цигарен дим (от комшиите) и пластмаса (от самия аспиратор - детайлите, които крепят двигателите са пластмасови). Затова е желателно отворите в предната горна част да се залепят (например с алуминиева лента):

Отворите са запушени с алуминиева лента

След като залепих предните отвори с алуминиева лента аспираторът работи малко по-тихо.

Освен това има много отвори в горната и в задната част, които са предвидени за крепежни елементи. Аз обаче го монтирах с винтчета отстрани и фабричните отвори не ми трябват. През тях минава въздух в посока навътре (или навън). А това не е желателно (входящия въздушен поток трябва да минава само през филтрите, а изходящия - само през тръбата). Затова ги запуших с алуминиева лента. Там, от където излиза кабела също е проблемно мястото - излиза въздух. Там също добре залепих процепите с алуминиева лента.

Производителят е предвидил възможност за включване на тръба в задната част, обаче в моя случай не ползвам тази възможност. И там облепих с лента - има процеп, през който излиза мръсен въздух:

Фабрично си идва само с метална мрежа като филтър. Обаче аз му сложих и филтър от онези белите (една втора от филтър за аспиратор NITEC А02 - фабрично го правят точно два пъти по-голям и се наложи да го режа с ножица). Защото когато е изключен и налягането в тръбата е по-високо (защото някой комшия си е пуснал аспиратора или по друга причина) ще излиза мръсен въздух през филтъра. В този случай филтърът ограничава количеството на мръсния въздух и частично го пречиства - ще мирише по-малко (филтърът е далеч от идеален).

Разбира се, има клапа, която би трябвало да спира въздушния поток в обратна посока. Но на практика това няма как да стане. Клапата само ограничава този обратен поток. Преди да монтирам аспиратора, за няколко месеца тръбата беше запушена с вестници и найлон (залепен с тиксо) + дебело парче лъскава хартия облепена с тиксо. При това положение мръсният въздух намираше начин как да излезе от тръбата. При изключен аспиратор ще му е още по-лесно да излиза (но се надявам да минава през филтъра и поне малко да се филтрира).

(Явно това с въздуха, излизащ не от където трябва, е често срещан проблем – някой намери статията ми с ключова фраза „защо отпред на аспиратора излиза въздух“.)

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още