Монтиране на аспиратор Diplomat SP 2003/60/2M

Най-напред се преборих с купищата останки от хлебарки, с които беше пълна тръбата на вентилацията.

На видеото не се вижда ясно, обаче малките частици са накълцани хлебарки (когато аспираторите на комшиите работят, перките на вентилаторите им кълцат хлебарките и остатъците политат по тръбите).

Тръбата беше запушена за няколко месеца. През това време успя да се натрупа това внушително количество остатъци от хлебарки.

Според сайта на производителя, размерите на аспиратора са "150/595/485", обаче аз измерих точно 600 мм и едвам успях да го побера в предвиденото за това място.

Аспираторът може да работи в два режима - изхвърляне на въздуха през тръба и връщане обратно в помещението (през отворите в горната предна част).

Отворите на аспиратора, през които излиза въздух

Има превключвател, който не работи идеално - при завъртане в режим "изхвърляне през тръбата" не се изхвърля всичкия въздух. Част от въздуха преминава през отворите, предвидени за другия режим. Това е особено нежелано, защото излиза въздух, който ухае на салата от хлебарки, цигарен дим (от комшиите) и пластмаса (от самия аспиратор - детайлите, които крепят двигателите са пластмасови). Затова е желателно отворите в предната горна част да се залепят (например с алуминиева лента):

Отворите са запушени с алуминиева лента

След като залепих предните отвори с алуминиева лента аспираторът работи малко по-тихо.

Освен това има много отвори в горната и в задната част, които са предвидени за крепежни елементи. Аз обаче го монтирах с винтчета отстрани и фабричните отвори не ми трябват. През тях минава въздух в посока навътре (или навън). А това не е желателно (входящия въздушен поток трябва да минава само през филтрите, а изходящия - само през тръбата). Затова ги запуших с алуминиева лента. Там, от където излиза кабела също е проблемно мястото - излиза въздух. Там също добре залепих процепите с алуминиева лента.

Производителят е предвидил възможност за включване на тръба в задната част, обаче в моя случай не ползвам тази възможност. И там облепих с лента - има процеп, през който излиза мръсен въздух:

Фабрично си идва само с метална мрежа като филтър. Обаче аз му сложих и филтър от онези белите (една втора от филтър за аспиратор NITEC А02 - фабрично го правят точно два пъти по-голям и се наложи да го режа с ножица). Защото когато е изключен и налягането в тръбата е по-високо (защото някой комшия си е пуснал аспиратора или по друга причина) ще излиза мръсен въздух през филтъра. В този случай филтърът ограничава количеството на мръсния въздух и частично го пречиства - ще мирише по-малко (филтърът е далеч от идеален).

Разбира се, има клапа, която би трябвало да спира въздушния поток в обратна посока. Но на практика това няма как да стане. Клапата само ограничава този обратен поток. Преди да монтирам аспиратора, за няколко месеца тръбата беше запушена с вестници и найлон (залепен с тиксо) + дебело парче лъскава хартия облепена с тиксо. При това положение мръсният въздух намираше начин как да излезе от тръбата. При изключен аспиратор ще му е още по-лесно да излиза (но се надявам да минава през филтъра и поне малко да се филтрира).

(Явно това с въздуха, излизащ не от където трябва, е често срещан проблем – някой намери статията ми с ключова фраза „защо отпред на аспиратора излиза въздух“.)

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Идея: свързани тагове/категории (в система за управление на съдържанието)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове