Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Идея за криптовалута с допълнително затърдяване на блокове със запис на хешове на друг блокчейн и променливо възнаграждение за блокове - Remora

Имам идея за създаване на криптовалута, при която хешовете на някои от блоковете (block hashes) се записват върху друг блокчейн.

Например, блокчейнът може да ползва само proof of stake за повечето блокове, но на променлив интервал хешът на блока (block hash) се записва в блокчейна на друга криптовалута, която ползва proof of work (например Биткойн).

Именувах тази криптовалута Remora на името на паразитните рибки, които се движат заедно с акулите.

Като поощрение миньорът, който при добавянето на блок в блокчейна на Remora плати мрежовата такса за съхраняване на хеша на този блок върху блокчейна на Биткойн, получава допълнително възнаграждение платено в Remora.

Например, за добавяне на блок само с механизмите на proof of stake, миньорът получава 10 койна Remora, но ако плати мрежовата такса на Биткойн за включване на хеша на този блок в блокчейна на Биткойн - ще получи допълнително възнаграждение от 1'000 койна Remora.

Този процес на включване на хеша в друг блокчейн наричам допълнително затвърдяване на блока (additional block hardening). Блоковете, за които е приложен този процес наричам допълнително затвърдени блокове (additionally hardened blocks).

Този метод на допълнително затвърдяване на блоковете може да се приложи не само при ползване на proof of stake като основен метод, но и когато се ползва proof of work или други методи.

С цел системата да продължи да функционира при повишаване на цената на Биткойн спрямо Remora, следва в правилата на блокчейна на Remora да се заложи възможност миньорите да правят допълнително затвърдяване на блока по желание, а не във всеки блок. Размерът на възнаграждението за допълнително затвърдяване на блока ще зависи от поредния номер на блока (броячът се нулира след добавянето на блок с допълнително затвърдяване).

Например, ако след последния допълнително затвърден блок миньор включи 10-ти блок, допълнителното възнаграждение е 10 пъти по-голямо (миньорът ще получи допълнително 10'000 койна Remora за това, че е направил допълнително затвърден блок).

Този механизъм ще дава възможност криптовалутата да продължи да функционира в случай, че цената на Биткойн се повиши спрямо Remora. Повечето блокове ще се създават само с proof of stake, но някои от блоковете ще бъдат затвърдени с proof of work (записване на хеша на блока в блокчейна на Биткойн). Колкото е по-голяма цената на койните на Remora, толкова по-нагъсто ще се намират допълнително затвърдените блокове.

За допълнително повишаване надеждността на системата има и механизъм за увеличаване на възнаграждението за изкопаване на блок (variable block reward).

Ако за последните 1'000 блока няма нито един допълнително затвърден блок, то възнаграждението за допълнителното затвърдяване на блокове се увеличава с 20%. 

Ако за последните 1'000 блока над 50% от блоковете са били допълнително затвърдени блокове – възнаграждението за допълнително затвърдени блокове се намалява с 20%.

Механизмът "Remora" за хибриден proof of stake може да се приложи и при съществуващи криптовалути, като например Ethereum (след като започне да работи с proof of stake).

Аналогичен метод за допълнително затвърдяване на блокове може да се приложи и при криптовалути, ползващи proof of work или друг механизъм. Например може да е приложи при DogeCoin, Bitcoin Cash и т.н.

In English: Remora: A Cryptocurrency With Additional Block Hardening by Recording the Block Hashes on Another Blockchain and Variable Block Rewards

IPFS: QmNNUEmfLGEbXqWCoSGa2AE8hxR7QuUjou3VVepZK4JrTf [PDF]

(Горния текст не е съвсем същия като текста във whitepaper-а.)

Допълнение (не е отразено във whitepaper-а):

Предложения метод за допълнително затвърдяване на блокове е различен от Auxiliary Proof of Work (AuxPoW). Като разликата е съществена, защото при допълнителното затвърдяване на блоковете ги няма някои от недостатъците на AuxPoW.

Предимството на AuxPoW е, че няма да има почти никакви допълнителни разходи за миньорите на Bitcoin, които изберат да правят merged mining.

Допълнителното затвърдяване на блоковете няма изброените недостатъци на AuxPoW.

  • Няма нужда алгоритъмът за хеширане (за proof of work) на другия блокчейн (parent blockchain) да е същия. 
  • Даже няма нужда да се ползва proof of work на блокчейна, ползващ допълнително затвърдяван на блокове. Също така е възможно по-сигурният блокчейн, върху който се прави транзакция за записване на хеша с цел допълнително затвърдяване (parent blockchain), да не ползва proof of work, а вместо това да ползва друг механизъм за консенсус заедно с допълнително затвърдяване на блокове чрез запис на хешовете на блоковете на трети блокчейн (grandparent blockchain). Така може да се направи верига от блокчейни като всеки следващ затвърдява допълнително блоковете си на друг блокчейн.
  • Сравнително голям mining pool, който не е особено доминиращ на блокчейна на Bitcoin, може лесно да достигне 51% hashing power спрямо hashing power на блокчейна, който има по-малък hashing power. Този риск е валиден само когато AuxPoW е малко популярен на по-мощния блокчейн (малък брой от миньорите практикуват merged mining).
  • При метода AuxPoW е възможно да няма достатъчно икономически загуби когато се копае „в грешната посока“ (маргиналната цена да се извършва merged mining е възможно да се окаже твърде малка). Това дава възможност за злоупотреби. При методът на допълнително затвърдяване на блокове миньорите, които затвърдяват блокове в грешна посока, ще реализират загуби (в размер на мрежовите такси към parent blockchain - напр. Bitcoin).

Предложение за подобряване на Ethereum:

[Idea] to use an additional consensus mechanism, which I call "additional block hardening" (along with the Proof-of-Stake) #3585

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още