Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Верно ли краставиците са по-евтини в Германия?

В една група във Фейсбук пуснаха снимка, на която нарочно не се вижда, че цената на краставиците е на бройка (не на килограм). За да има сеир и тролене.

В България трябва да има по- висока инфлация за да може цените да се доближат повече до средните за Еврозоната.

А цените на отделни стоки може да са по-високи (или по-ниски) тук по различни пазарни причини.

Ако смятате, че са твърде високи - внасяйте от Германия и печелете от разликата. Или произвеждайте повече. Това е пазарното решение. Така ще намалите цените в България.

Заплатите може и да продължат да изостават спрямо Еврозоната.

От локалните заплати зависят цените на само някои стоки и услуги. Останалите стоки и услуги, които могат да преминават от/към други държави без много разходи, е очаквано да доближат цените си до тези в държавите, до където няма пречки при внасянето/изнасянето им.

Цената на фризьорските услуги например може да е по-ниска в град, където заплатите са относително ниски. Но не може цената на златото, телевизорите или на уеб хостинга да е по-ниска (защото лесно се внасят и изнасят).

Посочете ми някоя стока, която е по-евтина в България, но по-скъпа в съседни държави и транспортът е относително евтин. Ако наистина има такава стока може да спечелите като я изнасяте. Но разликата в цените трябва да е достатъчна за да покрие не само разходите по транспорт, но и разходите за червената лента (регистрация и поддръжка на фирма, документация, съобразяване на законодателството (compliance costs) и т.н.).

Ако е по-скъпо в България и по-евтино в друга държава - също може да има потенциал за печалба. Включвайте се в печеленето от разликата, а не се оплаквайте. Само така ще се постигне понижаване на цените, които са по-високи в България, но по-ниски в други държави.

Възможно е в даден момент търговец да може да си позволи продава на необичайно ниска цена даден продукт, защото има дългосрочен договор с производител на фиксирана цена. В този случай за производителят може да е по-изгодно да продава на малка загуба или без печалба, вместо да реализира значителна загуба от обезщетения за неизпълнение на договора си.

Ако количествата на по-ниска цена са ограничени няма как успешно да се спечели чрез арбитражна търговия (купуване от един регион и продажба в друг на същата стока), защото има фиксирани разходи (освен разходите, които са пропорционални на количеството). 

Търговецът има ограничено количество валута и може да реши, че е по-изгодно да ползва тази валута за да направи други по-печеливши сделки. Понякога на пазара има и възможности за печалба, които никой не взима (пазарът не е 100% ефективен).

Транспортните разходи са определящи за това дали търговците ще могат да печелят от арбитраж в цените. Това е елементарна икономика.

Защо да смятаме транспортните разходи?

Разликата в цените трябва да е по-голяма от транспортните разходи + другите разходи за да може търговците да печелят от тази разлика, иначе няма да могат да печелят и няма да е възможно чрез арбитраж да се намали тази разлика.

България не е пустиня, тук расте всичко.

Възможно е да расте всичко, само че по някакви причини да не е засято точно определено растение в достатъчно количество. Например защото от друго растение земеделецът е решил да засади повече, защото смята, че така ще спечели повече (от субсидии + от продажбата му).

Тогава цената се повишава. Ако цената се повиши достатъчно се включват арбитражните търговци - те купуват от държави, където стоката е по-евтина и продават там, където е по-скъпа. Така спомагат да ограничат разликите в цените.

Ако все пак има разлики в цените - значи транспортът и другите разходи са скъпи. Или има възможност за печалба, от която никой не е пожелал да се възползва.

Защо ДДС-то на храните е толкова високо?

Обърнете внимание как във въпроса се съдържа твърдение. Това е повече твърдение, отколкото въпрос. Ако не ви светва червената лампичка когато прочетете такова твърдение, замаскирано като въпрос, значи мозъчният ви антивирус не работи. Оправете си го.

В сравнение с някои държави ДДС-то на храните не е високо. В сравнение с други е високо. 

Така са решили законодателите - една ставка за повечето стоки. За да не се усложнява излишно закона.

Ако не ви харесва - гласувайте за партия, която ще предложи по-ниско ДДС. Обаче после да не ревете, че ви облага с повече данък върху дохода или с други видове данъци. Или ако с по-високо облагане на доходите изгони хората с над средни доходи в чужбина и затова заплатите ви намалеят.

(Всъщност не знам защо написан Еврозоната, важи за ЕС - зоната, където може без мита и много формалности да се изнасят и внасят стоки и услуги.)

Допълнение: пуснали са я в много групи, не е само в една. Ето например и във варненската група я има.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още