Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Външна батерия Powerbank - две от "батериите" пълни с пясък

Видях необичайно ниска цена на външна батерия - 30 000 mAh за 9,44 лв (намалена от 65,49 лв). Какво може да се обърка?

Архив: https://archive.ph/YutbQ.

На сайта пишеше, че цветът е черен, но пристигна бяла с черна ивица отстрани. Капацитетът, посочен на сайта, беше 30 000 mAh. 



Върху корпуса на продукта, който пристигна, пишеше 20 000 mAh. Дори и да беше 20 000 mAh пак цената щеше да си струва. Включих за тест - светна индикатора, че е на 75%, заредих си телефона от 75 на 80%, индикаторът не помръдна.

Зарежда в нормален режим (като включа телефона към USB порт на компютъра излиза индикация, че зарежда в бавен режим, при включване към тази външна батерия такава индикация не излиза, значи външната батерия поддържа достатъчно голям заряден ток, включих и другия си смартфон да се зарежда едновременно, пак поддържа достатъчно голям заряден ток). До тук добре.

Опитах се да отворя - трудна работа без да се деформира корпуса. Не са предвидили веднъж затворен корпусът да се отваря пак.

Отварям кутията - вътре 6 батерии размер 18650.

Обаче две от батериите не са свързани. И имат подозрително различен цвят от останалите. Имат и лека разлика във външния вид.

Претеглих батериите, около 33 грама са (едната е 33,17 грама, другата 32,79 грама).

Трите заварени една за друга батерии тежат 97,42 грама. Ако допуснем, че и трите батерии са еднакви значи тежат горе-долу колкото и другите - около 32 грама всяка.


За сравнение намерих други батерии. Батерията 2000 mAh тежи 43,76 грама.

Батерия с проводник и конектор, за което се предполага, че е 1200 mAh, тежи 37,22 грама.

Тоест батерия с тегло 32 грама вероятно е под 1200 mAh. Ако допуснем, че трите заварени батерии са истински и имат еднакво тегло, значи капацитетът им вероятно е под 1200 mAh всяка. Но дори и да приемем капацитет от 1200 mAh на батерия това прави за три батерии 3600 mAh, което е доста под написаните върху корпуса 20 000 mAh.

Сложих трите батерии на зарядно, което ги зареди за 3 часа и 23 минути. Според прибизителната оценка за капацитета, която зарядното устройство направи, трите батерии общо имат капацитет 2900 mAh, което е в съответствие с горното предположение.

След отваряне на една от батериите с повечко сила и клещи от там излезе пясък.

НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ОТВАРЯТЕ СЛУЧАЙНИ БАТЕРИИ, ОСОБЕНО АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ПРАВИТЕ. МОЖЕ ДА СЕ ВЗРИВЯТ ИЛИ ДА ПРЕДИЗВИКАТ ПОЖАР. ГАСЕНЕТО НА ЛИТИЕВО-ЙОННИ БАТЕРИИ НЕ Е ПРОСТА РАБОТА.



Другата е същата. Не я отворих, но по звука от разклащането и от безкрайното съпротивление и същото тегло си личи.

Когато го разбърках с отвертката тя привлече малко стружки (върхът на отвертката беше намагнетизиран). Значи в пясъка има и малко стружки.

Проверих го с уреда за измерване на радиоактивно излъчване, резултатът не изглежда подозрително.

На батериите няма никаква маркировка.

Батериите 18650 типично са с капацитет в mAh: 1200, 1950, 2000, 2100, 2500, 2600. Срещат се и батерии с капацитет 3600 mAh. Има и по-малки от 1200 mAh.

Това, че трите батерии имат общо капацитет около 2900 mAh може да се обясни с ползване на три батерии втора употреба (със сменена обвивка за да не си личи) или са ползвани някакви евтини батерии с капацитет около 1000 mAh.

Батерии 18650 с капацитет 2500 mAh може да се намерят на цена от 9,90 лв. Това значи, че цената от 9,44 лв на цялото устройство е оправдана. Но некоректното представяне на продукта в сайта е факт.

Други клиенти коментират за същия продукт:

Поръчваш едно идва друго.Много ниско качество на кутията пише 10000mah на батерията 20000 mah а на описанието 30000 mah но въобще не дойде продукта който поръчах,но за тези пари толкова!За проба поръчах още един път дано да оцелеят точната батерия.

И при мен същото, отделно при 5000ah батерия качва 20-25%... около 1500 ah може да се очаква от нея заряд!

НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ОТВАРЯТЕ СЛУЧАЙНИ БАТЕРИИ, ОСОБЕНО АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ПРАВИТЕ. МОЖЕ ДА СЕ ВЗРИВЯТ ИЛИ ДА ПРЕДИЗВИКАТ ПОЖАР. ГАСЕНЕТО НА ЛИТИЕВО-ЙОННИ БАТЕРИИ НЕ Е ПРОСТА РАБОТА.

Коментари

  1. Пусна ли сигнал някъде за това и съответно получи ли се някакъв отзвук като резултат?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още