Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Ако репликаторите от Стар Трек станат реалност биха ли направили хората доволни?

Федерацията от Стар Трек обикновено се представя като постдефицитно общество (post-scarcity society). Това е хипотетично общество, в което нещата от първа необходимост са свободно достъпни за всички. До известна степен това се обяснява с това, че основните потребности могат да бъдат произведени от репликатори, а енергията, необходима за работата на тези репликатори, е достатъчно евтина.

Бъдещето е сега

В някои отношения много от нас вече живеем в постдефицитно общество. За голяма част от човешката история един от най-ценните ни ресурси беше питейната вода. Намирането и пренасянето на водата беше трудоемко. Цели войни са се водили за контрол над природни извори и реки. А сега - завъртаме кранчето и потича евтина вода.

Репликаторът просто разширява тази концепция на следващо ниво. В Стар Трек не само водата е евтина и достъпна за всички, но и храните и лекарствата. Във Федерацията на Стар Трек изхранването не е проблем. И ако репликаторът може да прави и лекарства, повечето болести също не са проблем.

По нашите стандарти Федерацията няма бедност. Но по стандартите на средновековния крепостник, в държавите от клуба на богатите, сред които са и държавите от ЕС, също няма бедност.

Хората не сравняват своето положение с някакъв универсален стандарт, те го сравняват например с хората от своя квартал, своя град, своя социален балон.

Във Федерацията все още има хора, считани за бедни. Хора, които се хранят само с репликирани храни. Хора, които живеят в колиби вместо във френски замъци с прилежащи лозя. По стандартите на 20-ти век Рафи от „Стар Трек: Пикард“ живее по-добре от повечето от нас. Тя никога няма да остане гладна. Притежава дом, който никога няма да загуби. Никога няма да се тревожи за медицински разходи. И дори не изглежда, че работи.

Но по стандартите на нейния свят тя е бедна. Защото едно нещо, което репликаторът не може да промени, е човешката ни природа. И нашата природа е да не бъдем никога доволни с това, което имаме.

Хубаво е от време на време да поглеждаме нещата в перспектива. Живеем в най-доброто време от цялата човешка история.

(На картинката - как изкуственият интелект на Bing си представя репликатор, който произвежда храни и лекарства.)

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още