Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Защо напоследък всички станаха специалисти по ренесансово изкуство и Олимпиади?


Не бива да забравяме (а още по-малко да не знаем!) каква е истинската причина да се говори за приликата на една част от церемонията по откриването на Олимпиадата с Тайната вечеря.

Причината е руската хибридна война срещу нас.

Руските тролове са натоварени със задачата да твърдят, че сцената с древногръцките персонажи е обида за християните, защото наподобява Тайната вечеря. Нямаше как да не забележа как руските тролски профили, които следя, започнаха масово да пишат за това.

Руските пропагандисти вдигат шум и за пола на спортистите. Същите тролски профили, които преди обясняваха как има само два пола сега говорят за хромозоми и хормони и оспорват как спортистка, която е родена с женски полови органи и има женски полови белези, всъщност не е жена.

Това е част от руската пропагандна кампания "гнил запад" - целта на руските пропагандисти е да ни внушат, че западът е гнил, защото игрите не са в съответствие с традиционните християнски ценности.

Има реални причини християните да са бесни от церемонията по откриване на олимпиадата. Те обаче нямат нищо общо с Тайната вечеря.

  • Прославянето на човешките постижения и почитането на спортистите може да се възприеме от някои християни като форма на идолопоклонничество.
  • Древните олимпийски игри се коренят в гръцките политеистични традиции и са посветени на Зевс. Церемониите по откриване изобразяват други богове, което е нарушение на първата божа заповед (забраняваща другите богове освен правилния) и наранява чувствата на християните, които се обиждат от това, че съществуват хора, които вярват в други богове или са атеисти.
  • Включването и признаването на нехристиянски религиозни практики (като благословии от шамани или ритуали от други религии) може да накара някои християни да побеснеят от яд и да мечтаят за кръстоносни походи.
  • В церемонията по откриване на игрите и в самите игри участват хора, които изглеждат като (или са) с различна сексуална ориентация, което ядосва християните (тъй като християнската религия е хомофобна).
  • Игрите в неделя нараняват чувствата на християните, защото е забранено да се работи в неделя.
  • Спортистите, изразяващи вярата си (различна от християнството), като например молитва или носене на религиозни символи, обижда християните. Фактът, че не всички са християни наранява чувствата на християните.

Въпреки, че Олимпийските игри нараняват чувствата на християните, това не е признак на гнилост на запада, а напротив - свободата на вероизповедание и свободата на словото (нараняващо чувствата на християните) е признак за напредничавост (обратното на гнилост).

Европейските ценности и християнските ценности не са съвместими. Това не значи, че Европа е гнила, напротив - гнило е християнството, а европейските ценности са напредничави.

Обясних това в статията: Ценностите на ЕС не са съвместими с християнските ценности. Добро утро.

Следва публикация от Григор Гачев:

> Каква връзка има с олимпийските игри? Може би това да си колкото може по обратен вече е спорт?

Олимпийските игри са създадени в древна Гърция като повод войните да бъдат спрени. Враговете да се срещнат в благородно съревнование вместо на бойното поле. И да се уверят с очите си, че „врагът“ не е чудовище, а човек като теб. Накратко - като начин хората да видят, че ги обединява много повече, отколкото ги разделя.

С точно същата идея ги възражда барон де Кубертен. За да може в свят, изпълнен с различия и враждебност, хората да се срещат в благородно съревнование. Да виждат, че „другите“ са хора като тях. Че заслужават подкрепа, а не ненавист и презрение.

Днес също „другите“ са различните от нас. По религия, народност, сексуални предпочитания. И идеята на олимпизма е да ни помогне да видим, че и тези различни съществуват и са хора като нас. Че не са чудовищата от лъжите, с които някои пълнят ушите ни, за да ни накарат да се мразим едни други. Да сме разделени, за да ни владеят.

Това е истинското в олимпизма. Не е кой ще метне копие по-надалече или ще носи пръчка по-бързо - тези са само поводите да се срещнем и видим с други. Същността е разбирането, че другите са хора и е редно да са равнопоставени с нас.

Ето това е връзката с олимпийските игри. Дано ви е било от полза.

Следваща публикация от Григор Гачев:

Едно от ценните и хубави неща на това представяне е, че показва не идеалното, а обикновеното и човешкото в изпълнителите. Ездачката на механичния кон не е тунингована красавица - обикновена френска състезателка по паркур и участничка в Гвардията е, леко несъразмерна и грозновата в лице. Селин Дион не подскача и не се размята - вижда се, че заради болестта едва стои права и ѝ коства огромно усилие да пее. Пресъздаващите сцената с пира на олимпийските богове са кой дебел, кой гърчав, кой грозен - никой не е лъсната красота. Един от носачите на Олимпийския огън е парализиран и го носи с екзоскелет. Танцьорът на брейк към края е също парализиран от кръста надолу. Последният танцьор е глух, „партньорката“ му, която изпълнява песента на езика на глухонемите - също...

Именно това е идеята, от която е тръгнал олимпизмът. Вместо различните нации да воюват и да смятат „другите“ за не-хора, да се съберат в благородно състезание и да видят, че всички са хора. Че ги свързва много повече, отколкото ги разделя. Оттам идва принципът „важното е да участваш, не да спечелиш“. Благородството на състезателите, които спират, за да помогнат на падналия... Всичко това, което ни възхищава повече от невероятните постижения.

Пак затова тази идея е възродена от барон де Кубертен. Спортните победи са само средство. Всъщност колко важно е днес кой мята копие най-далече или носи пръчка най-бързо?! Важното е да срещаме различните от нас и да виждаме, че с тях ни обединява много повече, отколкото ни разделя. Различни по нация, цвят на кожата, език, вяра, сексуална ориентация. Инвалиди. Обикновени грозновати и несъвършени хора... Да ги приемем като обикновени хора, вместо да се плашим от тях и да ги мразим - не е ли това много по-важно, отколкото кой колко висока летва може да прескочи?

Ето затова е важно Марсилезата да я изпълнява цветнокожа певица, на модното дефиле да минават манекени с всякакви ориентации и т.н. Защото духът, идеята и истинската същност на олимпизма е това. Да видим, че тези хора са първо и най-важно хора. Не плашилата, които се опитват да ги изкарат тези, чиято работа е да ни скарват и да ни карат да се мразим едни други.

Ако не вярвате, погледнете как се променя пропагандата на копейките. Отначало плюха по-завоалирано - това или онова било скандално. Сега обаче вече започват да преминават към директно плюене по самата идея на олимпизма. Как тя никога не била спряла войни, напротив, предизвиквала ги и т.н. Отчетоха, че таргетите им за пропаганда започнаха да осъзнават това, което ти написах по-горе за олимпизма. Че вече могат да изпълнят задачата си, да попречат на разбирателството и приемането между хората, да ги скарват и карат да се мразят, само като отрекат в корена идеята, която се опитва да ги обедини и помири.

От нас зависи дали ще им вярваме. С това избираме зад коя от двете каузи ще застанем. Коя от двете ще превърнем в част от себе си, и себе си в част от нея.

Накратко - това е нашият избор между доброто и злото.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Търся си приятелка

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още