Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Наблюдаваха нишка от тъмна материя съединяваща два галактически клъстера

В списание Nature е публикувана статия за откритието:

Смята се, че структурата на Вселената представлява нещо като триизмерна паяжина, нишките на която са струпване на тъмна материя и галактичните клъстери се срещат там, където се пресичат големи нишки (filaments) от тъмна материя.

Нишка от тъмна материя между два галактични клъстера. Източник: Jörg Dietrich, University of Michigan/University Observatory Munich.
Изображение: Jörg Dietrich, University of Michigan/University Observatory Munich.

Синият цвят и жълтите линии изобразяват плътността на тъмната материя.

За нишките от тъмна материя се знае много преди публикуването на тази статия. Новото е, че са наблюдавали нишки от тъмна материя между клъстери от галактики (наблюдавано е отклонение на светлината в резултат на ефекта на гравитационните лещи).

Симулация на това как може да "изглеждат" нишките от тъмна материя можете да видите на тази страница.

Наблюдаван е горещ газ там, където се намират нишките от тъмната материя.

След като прочетох за това откритие си помислих: щом има горещ газ, значи е възможно да има условия за протичането на електрически ток (насочено движение на електрически заредени частици). Не знам дали в статията се споменава като възможност, защото не съм чел статията (в сайта на Nature не е достъпна, иска да се абонирам), четох само коментари за статията - има публикувани в много сайтове.

[Повече за възможността електромагнитното взаимодействие да оказва по-съществено влияние върху обектите във Вселената, отколкото си представяме, можете да намерите като потърсите за теорията "електрическата вселена" ("The electric universe"). Някои поддръжници на теорията смятат, че тъмната материя и тъмната енергия могат да се обяснят само с електромагнитното взаимодействие на обектите във Вселената, но тази теория е доста противоречива. Според някои поддръжници на теорията за електрическата вселена, електрически заредени частици (плазма) биха могли да обяснят отклоняването на светлината от масивни обекти, около които има плазма (подобно на ефекта на гравитационните лещи). Но да се отричат гравитационните лещи и да се твърди, че светлината не се отклонява от гравитацията е несериозно.]

The satellites have found evidence of magnetic ropes connecting Earth's upper atmosphere directly to the sun," said David Sibeck, project scientist for the mission at NASA's Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Md. "We believe that solar wind particles flow in along these ropes, providing energy for geomagnetic storms and auroras."
От NASA говорят за "магнитни въжета" (magnetic ropes), които свързват Слънцето и Земята. Възможно е да съществуват магнитни въжета, свързващи и други обекти във Вселената - звезди, галактики, клъстери от галактики...

Защо обаче наричат тези обекти "магнитни въжета"? Защо не ги наричат "електрически въжета"? Може би искат да се разграничат от теорията за електрическата вселена? Това, че (електрически заредени) частици от слънчевия вятър текат по тези въжета ("solar wind particles flow in along these ropes") означава, че протича електрически ток (електрическият ток е насочено движение на електрически заредени частици). Този електрически ток осигурява енергия за геомагнитните бури ("providing energy for geomagnetic storms").

Изказвам хипотезата, че тези "магнитни въжета" осигуряват енергия и за земното магнитно поле. Може би магнитното поле на Марс е изчезнало отчасти заради по-голямото разстояние до Слънцето (по-голямо разстояние означава по-голямо електрическо съпротивление - токът протичащ през Марс е бил по-слаб и недостатъчен за да захранва магнитното поле на Марс). Температурата на планетата зависи не само от количеството светлина, но и от големината на тока, който протича през планетата. Мощността е равна на тока по напрежението. По-дълги магнити въжета означава по-голям пад на напрежение върху тях (загуба на енергия) и по-малък върху планетата. Освен, че големината на тока е по-малка, напрежението също е по-малко. Възможно е даже, (заради по-голямото разстояние от Слънцето до Марс) магнитни въжета до там да не се образуват или се образуват много по-рядко (в сравнение със Земята) и това да е ускорило изстиването на нагорещеното ядро и спирането на марсианското магнитно поле (предполага се, че в миналото Марс е имал достатъчно силно магнитно поле, подобно на земното).

Интересно ще бъде да се наблюдава за корелация между магнитните бури и средната температура на планетата. Ако температурата се покачва когато има магнити бури, това може да значи, че протичащият електрически ток от Слънцето през Земята оказва съществено влияние върху температурата на Земята. Ако има такава корелация това не е достатъчно доказателство на хипотезата, защото повишаването на температурата може да се дължи и на увеличаването на излъчваната светлина и на слънчевия вятър (извън магнитните въжета) по време на магнитната буря (гледайки снимки на Слънцето виждам, че излъчващата му площ се увеличава заради изригванията - а това означава по-силно светене).

Може би електрическият ток през магнитните въжета оказва влияние върху орбитата на планетата. Интересно би било да се изчисли точно колко, но се затруднявам да направя математически модел.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Подаване на запитване до дирекция ОДОП (Обжалване и данъчно-осигурителна практика)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още