Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Повреда в микровълнова печка DAEWOO KOG-8A0R

Нагревателят на печката (грил) се включваше заедно с магнетрона, независимо дали се задава режим "Само микровълни" или "Комбиниран". Помислих си, че най-вероятно транзисторът, който управлява релето се е повредил или самото реле, но след като отворих печката установих, че проблемът се дължи на елементарна грешка, направена при проектиране на печката.

Ето какво става когато нагревателят на печката е свързан с обикновен проводник (издържащ температура до 105°C):

Повреда на микровълнова печка - стопени проводници
Повреда на микровълнова печка - стопени проводници

Вместо да сложат силиконов проводник, издържащ до 300°C (какъвто обикновено се слага на нагревателите на бойлери и печки) са решили да спестят някоя стотинка като сложат по-евтин проводник, издържащ само до 105°C.

Сложили са евтин проводник вместо силиконов

Обаче от изключвателите за вратичката не са спестили - сложили са цели три изключвателя:

Три микропревключвателя

Ролята на тези изключватели е да се изключи печката при отваряне на вратичката. Ако магнетронът не се изключи потребителят може да бъде облъчен с микровълни.

Имах късмет. Можеше и да е още по-зле – в резултат на късото съединение магнетронът да работи непрекъснато и да не се изключва при отваряне на вратичката и да облъчи хората.

Нова повреда (8 ноември 2018)

Шест години след тази повреда изгоря предпазителят. Оригиналният беше 15A, но сложих 16A, защото такъв имаше наблизо. За сега работи нормално.

Захранването на микроконтролера е с разделителен понижаващ трансформатор. Направено е добре щом издържа толкова години. Ако беше импулсно щеше вероятно да му се надуе кондензатора за толкова години експлоатация.

Корпусът отвътре леко ръждяса в един от ъглите (долу вляво), но не достатъчно за да се наруши цялостта.

Въртящата се чиния излезе здрава щом не се счупи след няколко изтървания.

След първия ремонт (когато беше се разтопила изолацията на проводниците; не се занимавах да ги сменям със силиконови, само закърпих повредените участъци и хубаво ги изолирах с изолирбанд, без да го пестя) спрях да ползвам горния нагревател, ползвам печката само на микровълни.

И без това не е препоръчително да се ползва горния нагревател за печене, защото после става кочина и се чисти трудно. А в стъклен съд (захлюпен със стъклен капак) храната се готви успешно само на микровълни (може да се извади по средата на готвенето за да се разбърка).

Точно тази вкусна кафява коричка, която се образува при печенето е вредна (крайни продукти на гликация, AGEs). При готвенето с много вода се ограничава температурата до тази на кипене на водата.

Печката е в експлоатация от 20 август 2009 година. Тоест, първата повреда настъпи около 3 години след началото на ползването (когато гаранцията беше изтекла). Предпазителят изгоря 9 години след началото на експлоатацията.

За предпазителя нямам забележки (нормално е да изгори след 9 години загряване и охлаждане), но ползването на обикновен проводник (вместо силиконов) за свързване на нагревателя е срамно. Всеки майстор знае, че нагревателите на печките се свързват със силиконов проводник.

Някой от работещите на поточната линия не забеляза ли, че нагревателят е свързан с обикновен проводник? Не каза ли на началника си? Той не каза ли на неговия началник? Или там назначават технически неграмотни хора, които биват обучавани как да вършат елементарни повтарящи се операции?

Ако пък това не е било грешка, а целенасочено са спестили пари от проводниците („Хайде да сложим по-евтини проводници. Какво може да се обърка?“), е още по-голям срам.

Имах късмет, че късото съединение не предизвика постоянна работа на магнетрона (дори и след отваряне на вратичката). Защото ако се беше случило това мозъкът ми щеше да се е опекъл (микровълновата е на нивото на главата ми). Имах късмет, че късото съединение предизвика само едновременното включване на нагревателя заедно с магнетрона (когато би трябвало да работи само магнетрона). Забелязах това по изгарянето на торбичката за пуканки (след което обърнах внимание на зачервяването на нагревателя).

Статистиката показва, че микровълновите печки работят средно 8-9 години. Една от най-честите "повреди" е изгарянето на предпазителя (който се сменя след сваляне на капака, посредством отвертка – тоест повечето потребители не биха посмели да го направят). Подозирам, че много от потребителите (особено в богатите държави) биха си изхвърлили печката вместо да я отворят и да сменят предпазителя (или да я дадат на ремонт).

Конспиролозите биха казали, че електрическите уреди ги правят така, че да се развалят бързо за да може да купуваме нови. Но има и по-просто обяснение: правят ги така, че да са евтини. Проблемът е наречен от икономистите пазар за лимони (накратко: потребителите нямат информация за качествата на стоката и нямат изгода да изберат по-скъпата стока, защото няма как да знаят, че тя е качествена).

Не че не е възможно да има някои производители, които са поставили за цел на проектантите да направят продукт, който се поврежда малко след изтичане на гаранционния срок. Но същия ефект би се постигнал ако просто им възлагаха да направят възможно най-евтиния продукт. Очевидно вторият критерий ще е този продукт да работи – поне колкото е гаранционния срок. Резултатът много често е същия, независимо от разликата във формулирането на заданието.

Нова повреда: Повреда в микровълнова печка DAEWOO KOG-8A0R - изгоря предпазителят след късо съединение на микропревключвателите за вратичката.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още