Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Предадоха на вносител нов лобистки антипазарен закон за брокерите на недвижими имоти

По темата вече писах в няколко записа:
Лобисткият и антипазарен проектозакон вече е написан и е предаден на вносител. Остава да се плати на достатъчно народни представители да гласуват "за". 

Лобистите се оправдават с европейския стандарт EN 15733 "Услуги на брокерите на недвижими имоти. Изисквания към предоставяне на услугите от брокерите на недвижимите имоти".

"Спазили сме духа и буквата на европейските стандарти – защитата на правата на потребителите", коментира и председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Иван Велков. Източник: Инвестор.бг: Проектозаконът за дейността на брокерите "пътува" към парламента.

Текстът на протектозакона все още не е публикуван, но успях да разбера следното от медиите:
  • Задължителна застраховка "професионална отговорност" на брокерите на недвижими имоти. Това ще повиши цените на услугата. Хората няма да имат възможност да изберат по-евтин брокер, защото такива брокери няма да има.
  • Създаване на Камара на брокерите на недвижимите имоти
  • Задължителна регистрация в Камарата (на лицата, продаващи чужди недвижими имоти - т.е. брокерите).
  • Задължителен образователен ценз и квалификация за брокерите.
  • Хората с висше образование, но не по специалността, също ще полагат задължителен изпит пред камарата за професионална квалификация.
  • Брокерите се задължават да имат офис. Независимо от това, че брокерът може да желае да продава само онлайн, трябва да има офис и да му плаща наем, което ще оскъпи услугите му. Много хора биха се съгласили да купят имот от брокер, който предлага по-ниска цена, защото няма офис (предлага имотите на сайта си). Но с това изискване тези брокери изчезват от пазара или са принудени да повишат цените.
  • В регистъра, воден от Камарата, ще има такси, но те няма да са непосилни (според авторите на проекта). Резултат: цената на брокерските услуги ще се повиши.
  • За членство в Камарата ще се плаща членски внос. Резултат: цената на брокерските услуги ще се повиши.
  • Ще се плаща за квалификационни курсове и изпитите след тях. Резултат: цената на брокерските услуги ще се повиши.
Института за пазарна икономика написа критична статия по въпроса преди няколко месеца когато започна да се говори за писането на проектозакона: Законопроект затваря професията брокер на недвижими имоти.

Приемането на този закон ще бъде сигнал, че гражданското общество спи и е съгласно да се гласуват и други антипазарни закони. Сега вече мутрите с бухалки вече не са на мода. Сега направо се гласуват закони, които те задължават да се застраховаш. Няма да се учудя, ако платят и за гласуването на нов закон, според който всеки е длъжен да плаща на лицензиран брокер (както има задължение да се ползват услугите на нотариус), независимо от това дали сам е намерил купувач (продавач).

За някои паразити закриващите технологии са трън в задника и на всяка цена се опитват да останат в бизнеса (включително и чрез плащане за гласуване на закони). Не могат да се примирят, че недвижими имоти могат да се продават онлайн даже и без брокер. Съвременните информационни технологии са мощна закриваща технология, която трови живота на паразитите и прави гражданите по-богати.

Подобни бюрократични пречки няма да спрат измамите, а само ще намалят конкуренцията на пазара и ще натоварят допълнително всичи граждани, които купуват или продават недвижими имоти. Какъв е проблема за измамниците да платят каквато и да било по-висока такса (комисионна) или да сключват сделките без участието на "лицензиран боркер"? След като ще спечелят голяма сума от измамата няма да имат проблем в плащането на високата цена. Този проблем обаче ще го имат обикновените честни продавачи и купувачи на недвижими имоти.

Докато хората гледат на държавата като на бог, ще има още подобни закони. Крони капитализма ще продължи да прави хората по-бедни, докато качеството на икономическо образование на множеството хора е ниско. Няма как политиците да ликвидират крони капитализма сами, ако гражданите не го пожелаят. А те даже не знаят какво значи това, не разбират как (не) работи пазарната икономика, защото не са внимавали в час (или са ходили на училище когато партията беше една, икономиката беше планова, а капиталистите бяха "лошите").

Коментари

  1. Предлагам ти: регисприрай фирма без адрес на офис, карай кола без ГО, продавай чужди имоти на чужденци без сертификат за правоспособност и после ми кажи, дали е възможно и дари това, че нещо е по-евтино, го прави по-сигурно. По света дървени философи като тебе ровят по кофите, тук пишат по блоговете.

    ОтговорИзтриване
  2. дали, не дари. Последното изречение го игнорирай

    ОтговорИзтриване
  3. Фирмите не могат да бъдат без адрес - законът задължително изисква фирмата да има някакъв адрес. За да не се налага да пишат домашния си адрес, много собственици на фирми си плащат за виртуален офис. Така на сайта си обявяват адреса на виртуалния офис, където получават официалната кореспонденция с държавата (няма как на сайта си да не напишат адрес, защото законите изискват всеки собственик на публично достъпен сайт да публикува адрес, както и други данни - пълен списък на нещата, които трябва да се публикуват са написани в Закона за електронната търговия, чл. 4 ал. 1).

    Това е напълно излишно и проблемът може да се реши просто като отпадне изискването фирмата да има физически адрес - кореспонденцията между фирмата и държавата може (и трябва) да се води само по електронната поща. Направо е безумие как в епохата на Интернет държавата изисква физически адрес за официална кореспонденция (а даже и телефон!), при положение, че електронната поща е много по-бърз, надежден и сигурен начин за комуникация (особено при ползване на електронен подпис).

    Докато има балами, които да не проверяват какво купуват - ще има и мошеници, които им продават несъществуващи (или продадени преди това на друг) имоти. И докато държавата не си гледа задължението да хваща тези мошеници и да ги вкарва в затвора. Тези лобистки закони в крайна сметка засягат повече честните граждани, отколкото измамниците. Измамниците така или иначе нарушават закона - извършват измама. Това, че ще трябва да нарушат (или даже да спазят!) още един куп закони - изобщо не ги спира.

    Не е работа на държавата да регулира всичко, за което можете да се сетите, че би могло да подлежи на регулиране. Държавата не е и не може да бъде бог.

    Измамите и в момента са забранени от закона. Не са нужни още закони, нужно е съществуващите да се спазват - държавата да хваща измамниците и да ги затваря (и излишните закони да се премахнат).

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още