Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Как да се компенсира ефекта от ускорението при космически полети

Докато гледах как левитира жаба в силно магнитно поле, ми дойде идеята, че е възможно по същия начин да се компенсира ефекта от ускорението при ускоряване на космически кораб.

При космическите кораби, които се задвижват с ядрени взривове (ядрен импулсен двигател), проблема с ускорението го решават с големи амортисьори. Като допълнение може да се ползва и силно магнито поле.

Само че не ми е известно какъв ще е ефекта от продължителното излагане на силно магнитно поле (много по-силно от това на ЯМР томографите).

Алтернативна история - как американците можеше да кацнат на Марс през 1969 година:

Интересно е да се помисли дали може да се създаде "изкуствена гравитация" (подобна на тази в "Стар Трек") по електромагнитен начин. Щом може да се неутрализира въздействието на ускорението (или гравитацията) чрез магнитно поле, може би има начин да се симулира подходяща гравитация пак чрез някакво електромагнитно въздействие. Например при ускорително движение на космическия кораб, магнитното поле може да е толкова силно, колкото да компенсира част от ускорението, така че резултата да е близо до земното ускорение, с което сме свикнали. Това магнитно поле може да се модулира съобразно ускорението на кораба, като по този начин се стабилизира резултатното ускорение, така че да бъде колкото земното.

Също така е интересно да се помисли и за ефекта на силно магнитно поле от движещ се електромагнит, което може да се симулира чрез няколко електромагнита (поставени един до друг), токът през които се променя по съответния начин (например както стъпковите двигатели симулират въртящо се магнитно поле - като се превключват различни намотки).

Има два практически проблема – как да се генерира това огромно поле (големия разход на енергия и големия размер на електромагнита) и вредата, която полето оказва на живите същества и електронните устройства.

Към настоящия момент, най-добрия начин за създаване на "изкуствена гравитация" е въртенето.

Von Braun 1952 Space Station Concept

Друг вариант за решаване на проблема с ускорението (гравитацията) е космическият полет с постоянно ускорение (Space travel using constant acceleration). Практическата му реализация обаче е проблемна - какво правим когато траекторията на космическия кораб ще се пресече с тази на астероид или космическият кораб ще се доближи твърде много до звезда, черна дупка, зона с много астероиди?

Коментари

  1. Радиацията и магнитно поле също е интересен въпрос.

    ОтговорИзтриване
  2. Един от начините за защита на пътуващите от радиацията е достатъчно силно магнитно поле, което да отклонява електрически заредените частици, подобно на земното магнитно поле.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Търся си приятелка

Как демокрацията да работи по-малко зле

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове