Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Планът "Орешарски" - щял да създаде по-добра среда за правене на бизнес...

Като новост в програмата Орешарски определи по-активна роля на държавата като регулатор, гарант за конкуренция и социални права, както и ограничаване на тежестта върху бизнеса, антимонополна политика, активна защита на потребителите, повече мерки срещу бедността.

Как така хем държавата ще регулира (знаем до какво води регулацията в общия случай - до повече бедност), хем ще ограничава тежестта върху бизнеса (която самата държава създава)?

Как така държавата хем ще регулира, хем ще провежда антимонополна политика? Нали точно регулациите, които държавата налага спомагат да се създават монополи (или съществуващите монополи да не могат да бъдат съборени от по-малки конкуренти)?

До сега КЗК в много случаи прави точно обратното - вместо да защитава конкуренцията (нали за това се нарича "Комисия за ЗАЩИТА на конкуренцията"), тази комисия всъщност пречи на конкуренцията. Работещите там имат особено мнение какво значи да се "защитава" конкуренцията... Сещам се за случая с Генсофт - бяха дали възможност на потребителите, които не са доволни от конкурентен продукт да преминат лесно към техния софтуер. И ги наказаха за това добро дело (че са конкурентни)! КЗК разбира "защитата" на конкуренцията по особен начин - вместо да защитават конкуренцията те защитават определени фирми от тяхната конкуренция.

Възнамеряване да смекчим над 100 лицензионни режима за развити на стопанска дейност

А защо ще бъдат "смекчавани" тези лицензионни режими? Защо не се ликвидират всички закони, които ги въвеждат вместо да се "смекчават"?

Премиерът пое ангажимент за подобряване на административната среда.

След признанието, че цели 100 лицензионни режима няма да бъдат премахнати как очаква да му повярваме? Може би административните пречки също ще бъдат "смекчени" вместо премахнати? Да не излезе после, че "смекчаване" в същност не означава това, което си мислим - може би Орешарски има особено мнение по въпроса какво значи "смекчаване"...

Той обеща да засили подкрепата за малките предприятия и за стартирането на бизнес.

От отказа да премахне 100 лицензионни режима стана ясно, че няма воля за подкрепа на малките предприятия и стартирането на бизнес.

Орешарски акцентира върху увеличаване на заетостта

Как точно непремахването на стоте лицензионни режима ще увеличи заетостта? Вярващите в държавата не разбраха, че не държавата създава работни места, а частния сектор (държавата може да пречи повече или по-малко на частния сектор).

Обърнете внимание, че никой не ви общава, че няма да бъдат въведени нови лицензионни режими (само 100 от съществуващите ще бъдат "смекчени" вместо да бъдат премахнати)!

Липсва и обещание, че няма да се гласуват още закони. Даже напротив – този текст намеква, че ще се пишат нови закони:

Като новост в програмата Орешарски определи по-активна роля на държавата като регулатор, гарант за конкуренция и социални права, както и ограничаване на тежестта върху бизнеса, антимонополна политика, активна защита на потребителите, повече мерки срещу бедността.

За съжаление мнозинството от гражданите не разбират вредния ефект на голямото законодателство.

Ето какви нови абсурдни закони ще се гласуват:

Цитатите са от статията, публикувана в Инвестор.БГ: Планът "Орешарски" залага на борба с монополите за по-конкурентна среда. Бизнес климатът ще се подобрява с мерки за пресичане на контрабандата, според програмата на кабинета.

Коментари

  1. Катаджиите са ужасени - сега ще трябва да се конкурират с данъчните за подкупи...

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Търся си приятелка

Как демокрацията да работи по-малко зле

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още