Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Новата порция от законодателен спам на Евроимперията (GDPR - General Data Protection Regulation) ще удари малките форуми, социални мрежи и други сайтове със съдържание, създадено от потребителите

Новата порция законодателен спам, гласувана от евродепутатите, ще удари сайтовете тип "форум", "сайт с разрешени коментари" и "wiki", защото правната поддръжка на сайта струва повече от приходите, които прави.

И ще останат само централизирани системи като Facebook и евентуално децентрализирани, безразрешителни и разпределени системи, базирани на блоквериги и IPFS или подобни технологии (които все още не съществуват на практика)?

Новите системи, базирани на безразрешителни (permissionless) технологии може да се наложат, защото при тях няма лице, което да бъде нападнато от държавната машина във връзка с регулациите за защита на личните данни.

Друга причина тези технологии да се наложат са законите за цензура, които уж са насочени срещу езика на омразата (hate speech), отричането на лошите неща, които лошите хора от ранга на Хитлер са правили, законите за защита на издателските права, "правото да бъдеш забравен" и други.

Но има и нещо страшно в прогнозата ми. Новите безразрешителни системи за общуване може и да не се наложат. Защото сегашните централизирани системи като Facebook имат едно голямо предимство - това на мрежовите ефекти и на предимството на първия (path dependent outcome, network externalities, lock-in, network effect).

Дори и сега е скъпо за новинарските сайтове да разрешават коментари от потребители. Тази нова порция законодателен спам ще направи това още по-скъпо и може да бъде повод съвсем да бъде премахната подобна функция.

Проекти с идеална цел като Wikipedia ще бъдат принудени да праят разходи за законосъобразно цензуриране и могат да бъдат наказвани с огромни глоби, които има вероятност да ги унищожат.

Форумите ще трябва да имплементират изтриване на всичко, написани от определен потребител, което ги прави уязвими към атаки (например: кракер открадва паролата на потребител и затрива всичко, което е написано от него). Съществува и възможност потребителите погрешка да натискат бутона за триене, мислейки че така трият само акаунта си без публикациите.

Все по-често забелязвам в Reddit как се отговаря на изтрити коментари. Случайност?

Cui bono

Големият печеливш ще бъдат старите контролирани отгоре-надолу системи за комуникация – традиционните медии.

Има вероятност това да стимулира хората да преминат към безразрешителни технологии, които са устойчиви на държавно влияние. Но това може и да не стане.

Коментари

Популярни статии

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Вредата и ползата от мемите свързани с храненето

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Търся си приятелка

Как хората губят пари като избират познатите неща

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още