Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Плодчетата в компота отиват на дъното когато го отворим - може ли да се обясни с антропния принцип?

Нещата във Вселената не се случват, защото случването им има полза за нас. Случват се, защото са такива физичните закони.

Може би това, че много неща се случват така, че да са ни полезни е спомогнало за това да съществуваме (антропен принцип - в другите вселени, където нещата не се случват често такива, че да са ни от полза не е имало абиогенеза и еволюция на разумни същества, които да кажат "вижте как добре е направена тази вселена - все едно някой я е проектирал за нас, вижте как плодчетата в компота отиват на дъното за да може после да ги сложим върху мелбата").

(Това разбира се е шега, оцеляването ни не зависи от това дали плодчетата ще отидат на дъното като отворим компота... Законът на По не прощава. Но ако физичните константи бяха други – това вече е съвсем сериозен проблем.)

А по въпроса защо плодчетата падат на дъното (от физична гледна точка): хипотезата ми е, че това е свързано с промяна в налягането, което води до промяната на плътността.

Плътността на плодчетата се увеличава повече от тази на водата при повишаване на налягането (в резултат на отварянето на компота) и плодчетата се оказват с по-голяма плътност от тази на водата. А защо това е така (плътността на плодчетата се променя повече от тази на водата при една и съща промяна на налягането) е интересен проблем. Случайно някой да може да го обясни?

Освен с налягането, Maxim Kamerer предлага и допълнително обяснение – разтворимостта на газовете се променя с налягането (което влияе на плътността на веществото, в което са разтворени газовете).

Снимка: Pixabay.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още