Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Какво научих от експериментите с разделен мозък

Хората са много добри в измислянето на консистентни и логични обяснения за своите действия и решения. И в това да се самозаблуждават, че тези обяснения са истина.

– Защо нарисува крава?

– Защото ядох шоколад с крава на опаковката.

(Субектът с разделен мозък нарисува крава, защото на едно от очите му беше показана команда „нарисувай крава“.)

А защо има понятие „женска логика“? Може би мъжете са по-добри в измислянето на логични и смислени обяснения?

Разбира се, приемам, че някои решения наистина ги взимаме в резултат на логически разсъждения. Но много от решенията ни са продукт на подсъзнанието и нямаме представа как точно са получени. Но въпреки това много често вярваме, че знаем защо сме взели тези решения и даваме логични обяснения.

От друга страна...

От това, че хората с разделен мозък си измислят обяснения за действията и решенията си не следва, че хората с нормално работещ мозък също имат склонност да си измислят обяснения. Тези експерименти само доказват, че е принципно възможно човек да си измисля обяснения и да вярва в правилността на тези обяснения.

Щом съществува модул на мозъка за съчиняване на обяснения (left-brain interpreter) при хората с разделен мозък, няма логика такъв модул да не съществува при хората с нормален мозък. Няма как простото прекъсване на някои връзки между двете полукълба магически да създаде модул с такава функция.

Но защо еволюцията чрез естествен подбор е създала подобен модул? Нямаше ли да е по-добре съществата просто да разбират действителните причини за решенията и действията си вместо да гадаят и да си съчиняват обяснения, които може да са съвсем погрешни?

Този модул не е специализиран само за да създава обяснения за собствените решения и действия. Той служи и за създаване на обяснения относно всякакви явления, включително и такива случващи се извън мозъка. Значи ние обясняваме действията и решенията си така, както обясняваме явленията, случващи се в околната среда. И трябва да полагаме усилие за да разграничаваме явленията от нашите представи (обяснения) за тези явления.

В някои случаи за правилното функциониране на индивида (да бъде добра машина за оцеляване и разпространяване на гени) е необходимо да не разбира как взима решенията си и да няма съзнателен контрол върху емоциите си. Твърде умните индивиди може да се самохакнат и така да компрометират функциите си.

Освен това начинът, по който невронните мрежи работят, не предполага съществуването на ясни и кратки логически причини за генерирането на определен сигнал на изхода при дадени сигнали на входа.

Да имаме мнение за всичко е нещо напълно естествено и изисква усилие да приемем, че тези мнения може да са погрешни. И обясненията на тези мнения може да са съчинени ad hoc от модула за съчиняване на обяснения след като тези мнения са формирани и независимо от действителния механизъм, по който е достигнато до тези мнения.

Интересно е да се изследва в кои случаи индивидът предприема веднага действия, като инстинктивна реакция на представите, създадени от модула за съчиняване на обяснения, и кога първо анализира задълбочено и съзнателно дали да извърши тези действия. Може би когато индивидът не е спал продължително време, подложен е на стрес и т.н. е по-склонен да няма критично обмисляне на тези обяснения и да реагира на база тези обяснения, разглеждайки ги като реалност.

Split-brain

Left-brain interpreter

Do You Have Free Will? (Hint: Not Really) | Answers With Joe

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Подаване на запитване до дирекция ОДОП (Обжалване и данъчно-осигурителна практика)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още