Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Законодателният спам намалява ефективността на свободния пазар

Докато четох коментарите по тази тема ми просветна. Не само, че законодателният спам сам по себе си води до прахосничество, но и съществуването му води до намаляване на ефективността на невидимата ръка.

Дори и да има възможност за арбитраж (с което да се повиши някаква ефективност), агентът ще изисква разликата да е достатъчно голяма за да компенсира разходите по преодоляване на законодателния спам.

По този начин много бизнес модели, които биха били работещи и повишаващи ефективността (и съответно богатството на хората) при ниски нива на законодателен спам, няма как да се реализират при високи нива на законодателния спам.

Представете си някой предприемач, който е намерил възможност да печели (например в областта на рециклирането – намалява се замърсяването на природата, като едновременно с това реалзира доход). Ако разходите за преодоляване на законодателния спам са 400 лева месечно, а печалбата от дейността (без отчитане на законодателния спам) е 1000 лева месечно, би било по-изгодно този предприемач да се откаже да се занимава с този бизнес, като вместо това отиде да работи някъде за 620 лева на трудов договор. Обаче, ако законодателният спам струва 120 лева месечно, излиза по-изгодно да се занимава със собствения си бизнес и да печели 880 лева месечно.

Обърнете внимание, че разходите за съществуване на фирма не са само тези за счетоводство и таксите по регистрацията. Има много друг законодателен спам.

Представете си държава, където законодателите са решили да се подиграват с хората. Пишат закон, според който, ако вдигнеш монета или банкнота от пода (или от кош за боклук, сметище и т.н.) и решиш да ползваш монетата или банкнотата за плащане, си длъжен първо да я занесеш при лицензиран разпознавач на фалшиви монети и банкноти, който да взима най-малко 25 лева такса за 1 брой банкнота или монета. И тъй като законописачите са зли нарочно са написали, че законът важи и в случаите когато лицето, което вдига монетата/банкнотата преди това я е изтървало (защото иначе може да се злоупотреби – всеки ще твърди, че вдига банкнота/монета, която току що е изпуснал и за него не важи този закон).

В резултат на това хората ще са принудени да не вдигат банкноти и монети с деноминация по-малка от 25 лева – тези с 20 лева, 10 лева, 5 лева и т.н. ще се метат и изхвърлят в кофите за боклук.

Може би ще има опити това да се преодолее като се дресират гарвани, които да събират монетите и банкнотите, но законът ще бъде допълнен за да не прави разлика как точно монетите и банкнотите са били вдигнати от пода.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още