Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Войната срещу кеша продължава, в Гърция ще наказват плащащите в брой с глоба, ако харчат в брой твърде много

Банковите и картовите лобисти си купиха поредния закон в Гърция – държавата ще стимулира хората да харчат парите си по банково-картов път като ги заплашва с глоба, ако не го правят. Това не е първия закон, който си купуват. В Гърция има и закон за ограничаване на плащанията в брой, подобно на България (но в Гърция ограничението за плащания в брой е само 300 евро, докато в България е 10 000 лева, но има един нов текст „свързани помежду си платежни операции на едно и също основание“, което се тълкува изключително неясно и е акт на държавен тероризъм – цели да наплаши хората да не ползват небанкови и некартови плащания).

Не ползваш банка или карта за да си харчиш парите? Глобичка!

В Гърция ще глобяват гражданите, които не харчат поне 30% от доходите по електронен път (банки и доставчици на платежни услуги). Те ще бъдат ударени с глоба в размер на 22% от разликата до 30%.

Например, ако някой изхарчи само 10% от доходите си по електронен път, ще бъде обложен с данък в размер 22% от 20% от дохода си (което прави 4,4% от дохода).

„Хайде да обложим допълнително доходите на богатите с допълнителен данък. Какво може да се обърка?“

Това ще засегне хората с високи доходи, които не харчат много от доходите си, защото ги инвестират или спестяват. Този закон ще ги принуди да имат по-малко доходи или да инвестират и спестяват по-малко пари. Какво може да се обърка?

Много е вероятно богатите гърци да решат да получават печалбите си в чуждестранни (офшорни) компании, като по този начин ще плащат още по-малко данъци в Гърция.

По този начин тази мярка ще даде обратен ефект. Най-важно е ефектът върху поведението на богатите гърци. Защо богатите гърци да получават печалбата си вместо да я задържат във фирмите си в чужбина?

Законът ще удари и честните данъкоплатци, които харчат по банка или с дебитна карта, но доходите им са високи и затова не могат да изхарчат 30% от доходите си (вместо да ги харчат за глупости те са избрали да ги инвестират).

Нали целта е да се стимулират легалните доходи? Като има банка, всичко е прозрачно (защото банката се явява доносник на държавата)?

Аз съм против прозрачността. Колкото по-малко информация се събира и съхранява - толкова по-добре.

Дори и когато това улеснява укриването на данъци.

Възможността да се укриват данъци поради финансова конфиденциалност е цената, която трябва да платим за да живеем в свободно общество, в което личните данни на гражданите се опазват.

Статия на английски: Country forcing citizens to spend electronically.

Междувременно, в Италия въвеждат глоба от 30 евро + 4% от отказаното плащане при отказ да се примат дебитни и кредитни карти. Освен това намаляват тавана за плащания в брой до 2000 евро и по-късно 1000 евро.

Представете си някой да иска да плати с дебитна или кредитна карта автомобил на стойност 200 000 евро и му бъде отказано. Глобата ще бъде 4% от 200 000 евро + 30 евро.

Корекция: за хората с по-високи доходи има облекчение:

Закона пише че за доходи до 10000€ трябва да имаш плащания по електронен път най малко 30% за да не плащаш данък. Колкото по високи са доходите този процент се намали.Michael Belos

Но това не прави този закон по-малко неприемлив според мен.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още