Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Пречиствател на въздуха - добавяне на UV светодиоди за дезинфекциране на филтрите

След като спрях да ползвам уреда за пречистване на въздуха Daikin MC707 (имах симптоми от дишането на озона, който този уред отделя) си направих DIY уред в кашон. Известно време го ползвах, по почерняването на филтъра си личи, че работи.

Направих по-голяма кутия, която да позволява да се сложат филтри с по-голяма площ. Добавих и UV светодиоди, които да трепят всичко живо и полуживо (вируси), което се задържа на филтъра.

Светодиодите са монтирани на алуминиева шина за по-добро охлаждане. Филтрите са залепени с тиксо (залепени са само отдолу и висят на тази снимка). Реших, че така е по-практично и няма смисъл да проектирам механизъм за закрепването им. Като им дойде времето просто се къса тиксото и се лепят нови.

Светодиодите са 3W/3.2V-4.5V/700mA/365-370nm според продавача. Без охлаждане са 350mA. Аз ги захранвам с около 290mA (захранване от светодиодна крушка 8-12W). Намерих данните на производителя на светодиодите без радиатора, на който са запоени - 350mA. Тоест, в този режим би трябвало да издържат дълго време. Надявам се, че по-малкия от номиналния ток няма да се отрази на спектъра на излъчване сериозно.

Измерих пад на напрежение 27,1-27,2V при ток 0,29A:

Това прави пад на напрежение върху един светодиод средно 3.39V. Общо мощността е 7.87W, което е почти 1W на светодиод.

Част от ултравиолетовата светлина преминава през филтрите, затова обърнах устройството обратно (за да не попада UV светлина в очите ми). Ето как изглежда на тъмно:

Основната причина да сложа UV светодиоди е да трепят мухъла, който ще си хареса филтрите като място за живот и разпространение.

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Светодиодите са от Aliexpress, продуктов код 32729044212. Избира се вариант "365nm With 20mm pcb".

Доколко ще е ефективно за трепане на мухъла не знам, не съм провеждал контролирани експерименти.

Ползвам филтри с продуктов код 32746089700 (5pcs Air Purifier Parts Multifunctional Filter for DaiKin MCK57LMV2W/R/K/A/N MC709MV2 MC70KMV2N/R/A/KAir Purifier). Бях ги купил да ги слагам на Daikin-а, но спрях да го ползвам и ми останаха излишни. Отгоре слагам филтър за аспиратор да обира по-едрите прашинки.

Коментари

  1. Привет, благодаря ти за темата. Аз също се интересувах по отношение на пречиствател за въздуха, но реших първо да проверя какъв е установеният ефект върху здравето на хората.
    Очевидно, че се отказвам от озонатор и йонизатор и уреди, които предлагат съответната функция.
    Още повече, че независимо от "безвредността им" на всеки човек му се налага да излезе навън, където няма озонатори йонизатори. И какво ще отглеждаме деца в саксия ли?
    Не съм много наясно, но се питам дали има странични ефекти от уреди, които контролират овлажняването на въздуха - единствено с йонизиращи ли са? Или по-точно има ли такива, които не са озонирищи/йонизиращи и при които няма съмнения за евентуални вредни странични ефекти? (Поне на база това, което е известно към този момент за тях.)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, от няколко години и аз пробвам и обмислям разни варианти, отказах се от фабричните, скъпи и недоказано безвредни. Относно филтрите от дайкин, които ползвате, хепа филтрите от стъклени влакна или нано въглеродни нишки, според мен са потенциално опасни, няма гаранция че не отделят във въздуха микро влакна - опасни за вдишване, пише че имат и каталитичен ефект, слой титанов двуокис, който е класифициран канцероген. Опитвам да си правя филтри от филтърна хартия, евтина е, но е играчка да го направиш.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още