Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Ремонт на мултикукър Sapir SP-1985-A5 - изключва на случайни интервали или не включва изобщо

Ползвам този мултикукър от 2014 година. Започна на случайни интервали да изключва или да не се включва изобщо.

Няколко години стоя и си чака реда за ремонт. Първо презапоих най-съмнителните спойки (където са по-тежките елементи). На пръв поглед се оправи, но след ползване пак започна да прави същия проблем.

След като презапоих с класическия оловен припой повечето спойки (без тези, свързани с дисплея, които не са критични и няма индикация да правят проблем) от няколко седмици работи без забележки.



Презапоих и спойките на платката на захранването. Добавих един допълнителен филтриращ кондензатор от долната страна на платката и смених електролитния кондензатор EC201 с по-голям (за всеки случай).

Оригиналната му купа беше от материал с някакво незалепващо покритие, което деградира (особено в дъното, отстрани няма белези на деградиране).

Успях да намеря купа, която пасва (има почти същия размер) на AliExpress.

Продуктовият номер е 1005004187413386, а моделът е "5L 23.7xH14.5cm".

Маркировката (щампата с нивото на течността) на купата е съвсем грешна (грешна е и на продуктовата снимка на сайта).

Според мен най-добрият съд за готвене е стъкленият. Но стоманеният съд е компромисен вариант. На съдовете с незалепващо покритие им нямам много доверие, бих предпочел стоманен съд пред такъв с незалепващо покритие.

Понякога готвя в микровълновата (в стъклен съд), но проблемът с този метод е, че няма терморегулатор.

За справка - ето размерите на стоманения съд от AliExpress:



Пробвал съм да готвя в керамична купа, стъклена купа и в буркани (потопени частично във вода). Един път се спука буркана, за да не се случва това трябва да се сложи нещо отдолу за да предпазва буркана от големи температурни разлики.

Основният проблем при готвене в стъклена или керамична купа е, че се пълни с кондензирана (на капака) вода. Единия начин да се реши проблема е да се ползва купа с подходящ капак (но тя е с малък обем в сравнение с една "купа за салата", в която готвих захлюпена с чиния). Захлюпването с широка чиния е по-добре е от нищо, но е по-малко ефективно от ползване на купа с подходящ капак.

Допълнение

След като няколко седмици работи без проблем пак започна да изключва (напр. около половин час след включване).

Монтирах светодиод с резистор, свързан между GND и диода, който е последователно свързан между захранването +5,7V и извода за +5V на интегралната схема (по някаква причина са решили да направят захранване с по-високо напрежение от 5V и да го намалят през диод за да захрани интегралната схема с 5V). Тоест светодиодът свети когато има захранващо напрежение към интегралната схема.

Интересно, че след като изключи (екранът е изгаснал и релето за включване на нагревателя е в нормалното си отворено състояние) светодиодът продължава да свети и измервам около 5,7V на изхода на захранването.

Може би от промяната в температурата нещо вътре в интегралната схема TS3F465D-HD се изключва. 

За съжаление тази интегрална схема не се намира в единични бройки (на Али Баба пише, че продават на едро).

Не се сещам за практично решение освен да измисля някаква топлоизолация, с която да защитавам интегралната схема от прегряване. Но не е ясно доколко ще е ефективна.

Допълнение (2)

Пробвах решението с топлоизолацията, като че ли издържа по-дълго време преди да изключи. 

В разглобено състояние направих стрес тест - загрях интегралната схема с горещ въздух 100 градуса. Нямаше промяна от загряването. С горещия въздух загрявах основно интегралната схема, не околните елементи.

След малко обаче неочаквано спря да работи. След включване/изключване и почукване пак проработи, после пак спря да работи.

Така фалсифицирах хипотезата, че проблемът е в прегряването на интегралната схема. Ако беше това щеше да спре да работи веднага след като загрях интегралната схема, а не след като тя започна да се охлажда.

Реших да направя байпаси - изводът за + на захранването свързах напряко към филтриращия кондензатор, изводът GND на интегралната схема свързах директно с конектора. Презапоих по-важните спойки и останалите спойки, които не бях презапоил при предишните опити за ремонт.

Измервайки напрежението на извода за + на захранването на интегралната схема с мултиметър (в моментите когато работи и в моментите когато не работи) установих, че към интегралната схема се подава понижено напрежение и това е причината за проблема. Тоест направих грешка като сложих светодиод за да следя за захранващото напрежение на интегралната схема вместо да ползвам мултиметър (на око по силата на светене на светодиода няма как да различа нормалното захранващо напрежение от пониженото).

При предишните проверки не хванах този проблем, защото измервах напрежението, което се подава към платката - то е наред и не се променя. Променя се напрежението след силициевия диод D202 (само когато уредът е в неработещо състояние, което се наблюдаваше само когато не е разглобен). Тъй като захранването е малко над 5V диодът служи за понижаването му до подходящо за захранване на интегралната схема.

Диодът повишава съпротивлението си и това води до понижено захранващо напрежение.

Замених проблемния диод с 1N5399, с който се надявам мултиварката да работи нормално. Този диод издържа ампер и половина, което е много повече от тока, който се очаква да протича от там.



Ето маркировката на платката (евентуално ако някой търси как да я ремонтира да намери тази статия):

CFXB60-W-MS2-DP


CFXB60-W-MS2\MS3-DP

GX V2.0

2012-12-25

CORSO

Ето и по-хубави снимки (преди да омажа платката с колофон и да сменя кондензаторите):




Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още