Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Как да се направи машинното гласуване сигурно

За да няма манипулации трябва да се броят разпечатаните от машина бюлетини ръчно и да се сравнява ръчно установения брой с машинно преброения.

И двата набора от данни да се подават в ЦИК за обработка, после при несъответствия да се вадят от чувалите и да се броят наново.

Ако разликите са толкова големи, че променят резултата от изборите, да се проведат изборите отново.

Колкото и защити да се направят на машините никога не може да се постигне пълна сигурност. Затова трябва машините да се ползват като метод да се хващат измами с ръчното броене, а ръчното броене да се ползва за да се хващат измами с машините.

Но подозирам, че това няма да го направят. Предния път броенето ръчно не беше задължително, но някои го правеха за всеки случай - тези, които го правеха, не успяха да хванат нито една машина в грешка. После написаха закон да не се взимат данните за машинно преброени бюлетини, да се брои само ръчно. Накрая изобщо решиха да не се ползват машини.

Защото машините пречат на манипулациите с хартиените бюлетини, затова саботират правилното им ползване (както описах по-горе - машинно и ръчно броене, сравняване на резултатите от машината и ръчното броене).

На ганювците им е трудно да манипулират машината, затова не искат машинно гласуване. Защото с машината манипулациите им лъсват. А пък не трябва да се разчитана 100% на машината (грешка е да не се брои ръчно за контрола). Защото тогава може да има измами на едро.

Руските тролове се опитват да ви убедят, че щом Мадуро избира машинно гласуване - значи то се манипулира лесно. Този аргумент го оборвам по следния начин: Има значение протокола за машинно гласуване какъв е. Аз предлагам безопасен протокол. Такъв протокол едва ли би се харесал на Мадуро, защото прави манипулацията на изборите на едро чрез манипулация на машините невъзможна (ако членовете на комисии не са негови хора).

Задължително трябва да се въведе работа на смени. Един човек да не работи повече от 8 часа. За да не се допуска преуморени и недоспали хора да припадат в спортните зали. Много е лесно технически да се организира работата на смени. И няма да има никакви недостатъци.

Машините винаги ще си останат "черни кутии" по смисъла в кибернетиката.

Дори и да ми дадат хеш кодовете и възможност да проверя всеки един файл - пак няма как да съм 100% убеден, защото винаги ще имам подозрение, че е манипулирана операционната система, която е вградена в самите процесори и на мен на екрана ми показват просто симулация, която да ме заблуди, че командата "sha512sum -c test.sha512sum" ми показва OK. А реално такава команда може да не се изпълнява.

Аз примерно мога да си донеса от вкъщи собствена операционна система. Но когато пусна моя ОС симулаторът просто да ми връща валидни данни, а реално като се пусне машината да изпълнява кода да се изпълнява симулацията.

Как да съм сигурен, че процесорите са "глупави" и нямат собствена операционна система (като модерните процесори на Intel и AMD - те не са просто процесори, а цели компютри със собствена оперативна памет и операционна система)? А ако имат - как да съм сигурен, че тя не е манипулирана? Дори и да ми дадат да разкача твърдия диск или флашката със софтуера (за да проверя файловете в тях дали са същите) - как да съм сигурен, че в самия процесор не се изпълнява симулация?

Вероятността манипулаторите на изборите да разполагат с възможността да инсталират произволен софтуер в "процесора" е почти нулева. Има защити против това, предвидени от производителите. 

Значи ли това, че не трябва да ползваме машини - щом има теоретична възможност да бъдат манипулирани и чрез симулация, вървяща на операционната система на процесора, да ни заблуждават, че хешовете на файловете са съответстващи?

Не значи това.

Защото традиционно манипулациите на изборите се правят от ганювци. Те правят манипулацията като драскат по бюлетини на вражеската партия за да ги направят невалидни и като ги броят по ганювски.

Освен това няма да е възможна манипулацията с надрасканите бюлетини, защото ако има надраскани машинно разпечатани бюлетини - това ще е твърде очевидно, че е работа на ганювците. 

Ако има машина и тя е програмирана коректно да смята резултатите - ще лъсне разликата с ръчното броене. И при проверка ще се установи, че ганювците са броили по ганювски.

Ако машината е програмирана да лъже - при ръчното броене ще се установи разликата и при проверка ще стане ясно, че машината е излъгала.

До сега няма нито един случай на машина, която да лъже. В друга държава имаше случай на космическо излъчване (частици с висока енергия) да променят един бит от оперативната памет. Хванаха грешката, защото променяше резултатите много.

За да няма такива грешки трябва да се броят бюлетините ръчно. Ако има разлика от 2, 4, 8, 16, 32, 64 и т.н. - значи е bit flip заради космическо излъчване. Изключително малко вероятно е да се случи. Може да 100 избори веднъж да стане примерно.

Контролното броене на ръка изключва възможността за манипулиране на машините на едро.

Така двата метода - ръчното броене и броенето на машина - правят изборния процес по-сигурен. При комбинирано ръчно и машинно броене никой няма да посмее да прави измами на едро с машините, защото те веднага ще лъснат и няма да донесат резултат - ще се види, че има разлика между ръчното броене и машинното.

Разбира се, съществува теоретична възможност, в отделни изборни секции да са се наговорили да манипулират едновременно машините и ръчното броене. Но това ще е ограничено само за тези секции, където ганювците са технически грамотни да манипулират машините. И така ще се ограничи този брой на секциите до нула (защото такива гнювци още не са се родил на тази планета). 

Коментари

  1. Трябва да се посетят избори в чужбина, а не да се открива топлата вода. Това вече го има от години (подсказка: избирателя гласува като се преставя на избирателната комисия и получава картонен лист и хартиен джоб, за листа А4, избирателя сяда зад параван на гола маса, задрасква кръгчета, слага листа в джоба- една празна ивица от листа стърчи от джоба, отива до ЕДНА машина за цялата секция, като копирна машина с един от комисията стоящ пред нея, подава езика с плика на мишината през един слот и поглъща/сканира картона, ти оставаш с празен плик в ръка, който се връща за последваща употреба. Както вече може би се сещаш машината качва на сървър данните моментално и в часа на приключване на изборите се знаят резултатите. После можеш да си сверяваш хартиите с файловете колкото си искаш )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е същото, само че наобратно. По-практично е печатането да става от машината, защото така няма как да се сгреши при попълването на бюлетината. Но и обратния начин (да се попълва на хартия и да се сканира с машина по описания начин) има почти същите ползи.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още