Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Данък върху финансовите транзакции

Наскоро гледах по Евронюз как един социалист говори за лошите спекуланти, които били виновни за финансовата криза и как с новия данък върху финансовите транзакции ще бъде прекратено тяхното неморално забогатяване.

Това са глупости.

Спекулацията не е нещо лошо, тя води до повишаване на ликвидността на пазара. А повече ликвидност значи по-малка волатилност. Благодарение на краткосрочните спекуланти (които извършват т. нар. day trading - покупка и продажба в рамките на един ден), цената на активите не се повишава твърде много когато някой пусне по-голяма пазарна поръчка "купува" и не се понижават твърде много когато някой пусне по-голяма пазарна поръчка "продава".

Повече спекуланти на пазара означава по-малко загуби за дългосрочните инвеститори (например пенсионния фонд, в който са твоите пари - това значи, че ти ще губиш по-малко пари когато пенсионния фонд, където са парите ти, прави сделки на фондовата борса*).


Статия във вестник "Капитал" по въпроса:
Експерти: Данъкът "Робин Худ" в ЕС ще удари потребителите


* Няма вариант да не губиш пари, защото пенсионните фондове са създадени за да печелят за твоя сметка. Още при постъпване на парите ти при тях, част от тези пари стават техни (около 2,5-4% е таксата "внасяне"), отделно си взимат малко от твоите пари всяка година за услугата, че управляват парите ти (например 10% от печалбата, ако има такава). Може да се окаже, че е по-неизгодно да се държат пари в пенсионен фонд в сравнение с банков депозит или кюлчета инвестиционно злато.

Коментари

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Търся си приятелка

Как демокрацията да работи по-малко зле

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още