Данък върху финансовите транзакции

Наскоро гледах по Евронюз как един социалист говори за лошите спекуланти, които били виновни за финансовата криза и как с новия данък върху финансовите транзакции ще бъде прекратено тяхното неморално забогатяване.

Това са глупости.

Спекулацията не е нещо лошо, тя води до повишаване на ликвидността на пазара. А повече ликвидност значи по-малка волатилност. Благодарение на краткосрочните спекуланти (които извършват т. нар. day trading - покупка и продажба в рамките на един ден), цената на активите не се повишава твърде много когато някой пусне по-голяма пазарна поръчка "купува" и не се понижават твърде много когато някой пусне по-голяма пазарна поръчка "продава".

Повече спекуланти на пазара означава по-малко загуби за дългосрочните инвеститори (например пенсионния фонд, в който са твоите пари - това значи, че ти ще губиш по-малко пари когато пенсионния фонд, където са парите ти, прави сделки на фондовата борса*).


Статия във вестник "Капитал" по въпроса:
Експерти: Данъкът "Робин Худ" в ЕС ще удари потребителите


* Няма вариант да не губиш пари, защото пенсионните фондове са създадени за да печелят за твоя сметка. Още при постъпване на парите ти при тях, част от тези пари стават техни (около 2,5-4% е таксата "внасяне"), отделно си взимат малко от твоите пари всяка година за услугата, че управляват парите ти (например 10% от печалбата, ако има такава). Може да се окаже, че е по-неизгодно да се държат пари в пенсионен фонд в сравнение с банков депозит или кюлчета инвестиционно злато.

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още