Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Попълване на формуляри във формат Microsoft Word Document със свободен софтуер

Понякога се налага да се попълват формуляри, които са дадени във формат MS Word Document. Ако нямате MS Word можете да ползвате OpenOffice.org или LibreOffice. Обаче на някои формуляри им се чупи форматирането когато се отворят със свободна програма вместо с MS Word. Например такъв е случаят с годишните данъчни декларации, които са достъпни от сайта на НАП само във формат MS Word.

Ако не желаете да си купувате MS Word (и съответната операционна система) само за да си попълните данъчната декларация, можете да ползвате облачните услуги на Microsoft - Microsoft Word Web App (безплатно, изисква се само браузър - работи с Firefox под Linux).

За целта си правите регистрация на поща Hotmail, щракате на връзката SkyDrive, качвате файла, цъкате го с мишката, от менюто Файл изибрате Печат. В резултат ще се изтегли един PDF файл и ще се отвори диалог за печат (игнорирайте диалога, той ще се показва всеки път когато отворите този файл с Acrobat Reader). После можете да редактирате файла в PDF формат както показах в тази статия.


Не можете да се редактира файла направо чрез SkyDrive, извежда съобщение за грешка:

Този файл тип "документ" не може да се отвори за редактиране.

Коментари

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Търся си приятелка

Как демокрацията да работи по-малко зле

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още