Имигрантската политика на България е неадекватна

И не само на тази, но и на почти всички други държави.

Не е морално да се принуждават имигрантите да чакат с месеци за някакви си там документи и през това време да живеят в мизерни условия.

Вместо държавната бюрократична машина да се гаври с хората е по-добре да им се дадат каквито искат документи (разрешение за пребиваване, статут на бежанец) в разумен срок (за десет минути може да стане въвеждането на данните и отпечатването) и да не им се пречи да правят бизнес и да си харчат парите в страната.

Също така може да се направи система за издаване на документи онлайн - по Интернет да подават данните си и на границата да ги чакат готовите документи.

Самото понятие "нелегален имигрант" трябва да се премахне от законодателството. Законите трябва да се напишат така, че да е практически невъзможно да се нарушат. След като имигрантът пристигне в страната (няма значение как – с кораб, със самолет, с влак, пеш) – да му се дават документите веднага. Без чакане, без излишна бюрокрация. Ако няма никакви документи – пак да му се издава разрешение за пребиваване (без да му се задават излишни въпроси).

Престъпниците ще намерят начин да се снабдят с фалшиви документи. Не бива честните хора да страдат, защото можело сред тях да има и престъпници. Някои политици се опитват да привличат гласове като се възползват от страха на хората.

Не трябва също така да се пречи на имигрантите да напускат страната. Някои имигранти искат да преминат само транзитно през България (например защото не са могли да пътуват със самолет директно до желаната дестинация поради липса на директни полети или други причини). Какъв е смисълът да им се пречи? Първо – не е морално, второ – никой няма полза от това.

Вместо да им пращаме дарения (от каквито повечето имигранти нямат нужда) е по-добре да принудим законодателите да премахнат законите за имиграцията и да напишат нови - по-кратки и по-лесни за прилагане, като не се дава възможност на бюрократите да бавят издаването на документи или да отказват издаването на документи без сериозна причина.

Още по темата за бежанците.

Коментари

Популярни статии

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Microsoft призна: правителствата и организраната престъпност са най-големите заплахи за компютърната сигурност

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Инженер в САЩ глобен за престъпмислене, забраняват му да споделя мислите си

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове