Термоядрен квантов компютър

Това чудо на техниката е все още научна фантастика. За първи път фразата "термоядрен квантов компютър" (thermonuclear quantum computer) се среща на тази страница от моя блог. Остава да се измисли технически как да се реализира и ще имаме практични компютри-печки, които ще решат проблема с отоплението през зимата и енергийните монополи.

Котките, които обичат топлината на компютрите (и затова често се качват на тях за да седят или лежат) ще са щастливи.

Котка на компютър

Макар, че наименованието "термоядрен квантов компютър" да може да се ползва за компютри, които си имат автономно захранване от термоядрени реактори, аз имам предвид нещо съвсем друго. Имам предвид изчислителни машини, принципът на действие на които се основава на термоядрени реакции и квантовомеханични ефекти.

Атомите, които изграждат плазмата от деутерий и тритий (или други елементи) имат различна кинетична енергия. Ако направим изчислителна машина, която "изчислява" кои атомни ядра са с достатъчно голяма кинетична енергия и успява да ги насочи в подходящи направления (така че да се "сблъскат"* и да се получи термоядрен синтез), има възможност да се постигне ефективно производство. Нещо като демонът на Максуел, но вместо да се пропускат бързите частици в друга част на съда, същите да се насочват по такъв начин, че да се "сблъскват" (и ако може и продуктите от "сблъсъка" да доведат до други подобни "сблъсъци"). Представете си как демонът на Максуел играе квантов билярд (ако изобщо е възможно да се играе билярд с квантови "топки"*).

* Всъщност субатомните частици не се сблъскват като макроскопичните обекти, защото те не са "топчета" - нямат нито форма, нито определени координати в пространството - те са просто математически обекти с определени математически характеристики (можете ли да си представите софтуер, който си няма хардуер?). Затова е доста съмнителна възможността да се играе "квантов билярд" с "квантови топки".

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове