Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Термоядрен квантов компютър

Това чудо на техниката е все още научна фантастика. За първи път фразата "термоядрен квантов компютър" (thermonuclear quantum computer) се среща на тази страница от моя блог. Остава да се измисли технически как да се реализира и ще имаме практични компютри-печки, които ще решат проблема с отоплението през зимата и енергийните монополи.

Котките, които обичат топлината на компютрите (и затова често се качват на тях за да седят или лежат) ще са щастливи.

Котка на компютър

Макар, че наименованието "термоядрен квантов компютър" да може да се ползва за компютри, които си имат автономно захранване от термоядрени реактори, аз имам предвид нещо съвсем друго. Имам предвид изчислителни машини, принципът на действие на които се основава на термоядрени реакции и квантовомеханични ефекти.

Атомите, които изграждат плазмата от деутерий и тритий (или други елементи) имат различна кинетична енергия. Ако направим изчислителна машина, която "изчислява" кои атомни ядра са с достатъчно голяма кинетична енергия и успява да ги насочи в подходящи направления (така че да се "сблъскат"* и да се получи термоядрен синтез), има възможност да се постигне ефективно производство. Нещо като демонът на Максуел, но вместо да се пропускат бързите частици в друга част на съда, същите да се насочват по такъв начин, че да се "сблъскват" (и ако може и продуктите от "сблъсъка" да доведат до други подобни "сблъсъци"). Представете си как демонът на Максуел играе квантов билярд (ако изобщо е възможно да се играе билярд с квантови "топки"*).

* Всъщност субатомните частици не се сблъскват като макроскопичните обекти, защото те не са "топчета" - нямат нито форма, нито определени координати в пространството - те са просто математически обекти с определени математически характеристики (можете ли да си представите софтуер, който си няма хардуер?). Затова е доста съмнителна възможността да се играе "квантов билярд" с "квантови топки".

Коментари

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Търся си приятелка

Как демокрацията да работи по-малко зле

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)