Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Ремонт на монитор HP L1740 - мониторът се включва/изключва на период една-две секунди

След включване на компютъра мониторът HP L1740 започна да се изключва и включва периодично на всяка една-две секунди (светодиодът светва в зелено и изгасва заедно с изображението на екрана). Проблемът се получи след като мониторът беше работил няколко часа на максимална яркост на подсветката (преди това няколко години работеше на по-малка яркост).

Извод: възможно е увеличаването на яркостта на подсветката да съкрати живота на монитора. Разбира се, при настройване на максимална яркост на подсветката, се налага да се намали яркостта софтуерно (чрез регулиране на напрежението, което се подава на течните кристали) – иначе мониторът не може да се гледа. Производителите на монитори ги правят безумно ярки заради некомпетентните клиенти, които гледат числата при покупката без да осъзнават, че по-голямото число всъщност е недостатък. Повече за вредата от ползването на ШИМ на твърде ниска честота с цел регулиране на яркостта на подсветката: Трептенето на дисплея в следствие на ШИМ - безотговорност на производителя или технологична неизбежност?. Проблемът с ниската честота на подсветката се отнася главно за мониторите, при които се ползва светодиодна подсветка.

Най-напред развих четирите болта в задната част на монитора. Реших да не рискувам и потърсих за инструкции за разглобяване. Оказа се, че има два малки отвора разположени симетрично в горната част (един в лявата част и един в дясната):

С две плоски отвертки внимателно успях да го отворя без да счупя пластмасата (сивата пластмаса се огъва в посока навън внимателно, докато се освободи черния капак). Докато екрана е надолу се дърпа черния капак нагоре и назад (а не сивата рамка – тя е свързана с останалата част и може да се счупи ако се направи опит да се дърпа).

От там нататък е лесно – болтовете се виждат къде са (инструкцията за разглобяване на HP може да ви подведе – няма нужда да развивате болтовете на DVI и VGA интерфейсите, ако няма да вадите платката).

За да извадя платката на захранването, след като развих болтовете и разединих контактните съединения, махнах черната пластмаса задържаща контактното съединение на мрежовото захранване и притиснах с малки клещи двата пластмасови крепежни елемента, които придържат платката (ако не ги видите може да счупите платката при опит да я издърпате).

Започнах най-напред с тестване на биполярните транзистори към трансформаторите захранващи подсветката (CCFL).

Проверих Q808, беше наред и го запоих обратно. Q809 не съм го проверявал, минах направо на Q815 и Q816, които се оказаха повредени. Проверих C825 (сивия между двата транзистора, с маркировка .22K160 – т.е. 0,22μF/160V) с уред за измерване на капацитета – нямаше отклонение (с уред за измерване на ESR не разполагам). След като извадих транзисторите, включих монитора и измерих напрежението на кондензаторите C801 и C802. Беше еднакво и на двата кондензатора (около 15 волта) и реших, че най-вероятно MOS транзисторите и кондензаторите са наред.

След като смених транзисторите Q815 и Q816 (2SC5707) включих монитора. Светодиодът светна в зелено и на екрана се показа съобщение за грешка, защото нямаше сигнал. Изчаках малко за да се уверя, че няма да изгасне – проблем не се наблюдаваше.

За всеки случай смених C801 и C802 (тъй като нямам уред, с който да установя със сигурност, че са наред; уредът ми за измерване на капацитет е до 200μF и показва „извън обхват“ при опит да ги проверя с него, а еквивалентното последователно съпротивление изобщо няма как да го разбера колко е). Сложих по-големи – 470 μF/35V за всеки случай. Също така презапоих съмнителните спойки с обилно количество колофон и припой (където има тежки елементи – дросели, трансформатори). Крачетата на новите транзистори не съм ги подрязвал за да не рискувам да ги прегрея при запояването. Крачетата на кондензаторите ги оставих по-дълги по същата причина.

Коефициента на усилване по ток на новите транзистори не се различаваше много и беше над 400 (пропуснах да запиша колко точно). По форумите четох, че в подобни случаи някои нови транзистори не работят, ако имат малък коефициент на усилване по ток.

Измерих напрежението на кондензаторите C801 и C802 при различни режими:

  • При изключен монитор (светодиодът не свети, подсветката не свети): 15,2-15,3V
  • При включен монитор (светодиодът свети зелено, подсветката свети): 13,6-13,7V
  • В режим „спане“ (светодиодът свети оранжево, подсветката не свети): 15,4-15,5V

Това, че напрежението се различава толкова много в зависимост от това дали подсветката свети ми се вижда странно. Не виждам причина напрежението да не се регулира по-точно. Може би има и други повредени елементи, които не съм сменил. Възможно е в някои от кондензаторите да е причината за това. Но докато работи нормално не мисля да го отварям пак. Ако някой ден пак се развали може да сменя повече елементи.

Коментари

  1. Здравей Валентине. Много лесно си се отървал с една лоша спойка.
    И аз имам монитор HP L1740 със същия дефект. Но показаните снимки нямат нищо общо с моя модел. Наглед като, че ли няма чаркове, няма мощни транзистори, няма електролитни и кръгови кондензатори. Сега се опитвам да разгадая схемата. Нямам външен инвертор за да проверя лампите. Най вероятно ще излезе от някоя от лампите. Имаш ли информация как може да се пригоди монитора с ЛЕД ленти вместо луминсцентни лампи?
    Дай идеи ако имаш.
    Благодаря предварително.
    Трифон

    ОтговорИзтриване
  2. Проблемът не беше в лошите спойки, презапояването на тежките елементи го направих профилактично. Проблемът беше в транзисторите, които смених.

    Не може да няма електролитни кондензатори. Дай снимки да го видим това чудо (от двете страни на платката).

    Светодиодите може да ги захраниш, като вземеш напрежение от някой от големите електролитни кондензатори. Измери напрежението на тях, все ще улучиш някой филтриращ кондензатор на захранването с подходящо напрежение. Големите електролитни кондензатори няма за какво друго да са, освен филтриращи за захранването.

    ОтговорИзтриване
  3. Оправих го, излезе от едната лампа.
    Трифон

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още