Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Евроетатистите раздадоха 1.704 милиарда евро на частни фирми

Обясняват това с евфемизма „покупка на обезпечени корпоративни облигации“ (а също и „количествени улеснения“ – улесняват придобиването на голямо количество пари от правилните лица).

Не очаквайте от етатистите да кажат „преведохме едни държавни пари в сметката на едни наши добри приятели“. Те ползват евфемизми. И тъй като мнозинството от гласоподавателите са достатъчно невежи икономически – номерът минава. Измислят добре звучащи оправдания – „предотвратяваме дефлацията“ казват гордо евроетатистите. „Подкрепяме икономическото възстановяване, това са мерки за съживяване на икономиката“.

Лесно е да се изложат добре звучащи оправдания за това, в рамките на 20-30 секунди. По-трудно е обаче, да се обясни на невежите гласоподаватели, защо това не е в техен интерес.

Чета какво е писал Хенри Хазлит в „Икономиката в един урок“. Същите похвати, ползвани от етатистите през миналия век, се ползват и сега.

Ето как да вбесите етатистите – питайте ги защо дават едни пари на едни фирми, вместо да дадат тези пари на всички? Или което е еквивалентно – да намалят данъците на всички? Това няма ли да „съживи икономиката“? Обаче внимавайте - идеята за намаляване на данъците докарва етатистите до бяс. Може да станат агресивни и да хапят.

Евробюрократите искат да създават фонд за 700 милиарда евро.

Според Закона на Годуин, колкото по-дълга става една онлайн дискусия, толкова по-близка до 1 става вероятността в нея да се появи сравнение, свързано с нацистите или Хитлер (Reductio ad Hitlerum). Въпреки, че Хитлер е един от най-мразените хора в света, неговата икономическа политика се харесва от етатистите по цял свят.

Коментари

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Търся си приятелка

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пентагонът търси аналитици-тролове, говорещи български език, за разузнаване от открити източници и манипулация на общественото мнение в България чрез социалните мрежи

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Плодчетата в компота отиват на дъното когато го отворим - може ли да се обясни с антропния принцип?

Филтрирането на Интернет е противоконституционно и голям срам за българите (поне тези от тях, които не са с робско мислене)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още