Евроетатистите раздадоха 1.704 милиарда евро на частни фирми

Обясняват това с евфемизма „покупка на обезпечени корпоративни облигации“ (а също и „количествени улеснения“ – улесняват придобиването на голямо количество пари от правилните лица).

Не очаквайте от етатистите да кажат „преведохме едни държавни пари в сметката на едни наши добри приятели“. Те ползват евфемизми. И тъй като мнозинството от гласоподавателите са достатъчно невежи икономически – номерът минава. Измислят добре звучащи оправдания – „предотвратяваме дефлацията“ казват гордо евроетатистите. „Подкрепяме икономическото възстановяване, това са мерки за съживяване на икономиката“.

Лесно е да се изложат добре звучащи оправдания за това, в рамките на 20-30 секунди. По-трудно е обаче, да се обясни на невежите гласоподаватели, защо това не е в техен интерес.

Чета какво е писал Хенри Хазлит в „Икономиката в един урок“. Същите похвати, ползвани от етатистите през миналия век, се ползват и сега.

Ето как да вбесите етатистите – питайте ги защо дават едни пари на едни фирми, вместо да дадат тези пари на всички? Или което е еквивалентно – да намалят данъците на всички? Това няма ли да „съживи икономиката“? Обаче внимавайте - идеята за намаляване на данъците докарва етатистите до бяс. Може да станат агресивни и да хапят.

Евробюрократите искат да създават фонд за 700 милиарда евро.

Според Закона на Годуин, колкото по-дълга става една онлайн дискусия, толкова по-близка до 1 става вероятността в нея да се появи сравнение, свързано с нацистите или Хитлер (Reductio ad Hitlerum). Въпреки, че Хитлер е един от най-мразените хора в света, неговата икономическа политика се харесва от етатистите по цял свят.

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още