Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

В Унгария преместиха прозореца на Овертон в лоша посока

В Унгария предложиха да облагат с данък Интернет трафика, после казаха, че ще въвеждат таван на данъка за физически лица.

Това е опасен прецедент! Преместиха прозореца на Овертон в опасна посока (дори и да не гласуват за въвеждането на този данък).

Ограничиха планирания данък (за физически лица) до по-малко от 3 евро, което е поносимо. За три евро месечно не си струва да се протестира.

Това е добра стратегия за варене на жаби - температурата бавно се покачва и жабата не разбира кога вече е сварена.

На същия принцип са и субсидиите за земеделските производители - разчитат, че мнозинството няма да си прави труда да протестира, защото малка част от събраните данъци се изразходва за субсидии. Обаче субсидираните имат интерес да гласуват на изборите за политиците, които им обещават субсидии (и против политиците, които обещават да не се раздават субсидии с парите на данъкоплатците).

Правени са психологически експерименти, които обясняват механизма, по който малцинствата експлоатират мнозинството чрез демокрация. По въпроса е писал Тим Харфорд в книгата си „Нещата от живота и тяхната логика“ (ревюта: 1, 2, 3, 4).

Трябва да се протестира дори и да въведат данък от 1 евроцент. Трябва да се даде ясен знак, че преместването на прозореца на Овертон е недопустимо даже и на милиметър!

За съжаление мнозинството от хора това не го разбира. Дори и да го разбира - те ще решат напълно рационално (на пръв поглед), че за 1 цент (или 3 евро) не си струва да се хабят на протести - по-лесно и евтино е просто да търпят.

Обаче, ако се помисли за дългосрочните последствия от тяхното бездействие, изобщо не изглежда рационално да се мълчи. Даже в държавите, където няма такъв проблем трябва да се протестира профилактично - за да не се осмелят етатистите в тези държави даже да си помислят за преместване на прозореца на Овертон в неподходящата посока.

Защото мълчанието ще се приеме за сигнал от политиците - народът е достатъчно тъп, може да бъде сварен като жаба. За съжаление последното е вярно.

Коментари

Популярни статии

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Вредата и ползата от мемите свързани с храненето

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Търся си приятелка

Как хората губят пари като избират познатите неща

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още