В Унгария преместиха прозореца на Овертон в лоша посока

В Унгария предложиха да облагат с данък Интернет трафика, после казаха, че ще въвеждат таван на данъка за физически лица.

Това е опасен прецедент! Преместиха прозореца на Овертон в опасна посока (дори и да не гласуват за въвеждането на този данък).

Ограничиха планирания данък (за физически лица) до по-малко от 3 евро, което е поносимо. За три евро месечно не си струва да се протестира.

Това е добра стратегия за варене на жаби - температурата бавно се покачва и жабата не разбира кога вече е сварена.

На същия принцип са и субсидиите за земеделските производители - разчитат, че мнозинството няма да си прави труда да протестира, защото малка част от събраните данъци се изразходва за субсидии. Обаче субсидираните имат интерес да гласуват на изборите за политиците, които им обещават субсидии (и против политиците, които обещават да не се раздават субсидии с парите на данъкоплатците).

Правени са психологически експерименти, които обясняват механизма, по който малцинствата експлоатират мнозинството чрез демокрация. По въпроса е писал Тим Харфорд в книгата си „Нещата от живота и тяхната логика“ (ревюта: 1, 2, 3, 4).

Трябва да се протестира дори и да въведат данък от 1 евроцент. Трябва да се даде ясен знак, че преместването на прозореца на Овертон е недопустимо даже и на милиметър!

За съжаление мнозинството от хора това не го разбира. Дори и да го разбира - те ще решат напълно рационално (на пръв поглед), че за 1 цент (или 3 евро) не си струва да се хабят на протести - по-лесно и евтино е просто да търпят.

Обаче, ако се помисли за дългосрочните последствия от тяхното бездействие, изобщо не изглежда рационално да се мълчи. Даже в държавите, където няма такъв проблем трябва да се протестира профилактично - за да не се осмелят етатистите в тези държави даже да си помислят за преместване на прозореца на Овертон в неподходящата посока.

Защото мълчанието ще се приеме за сигнал от политиците - народът е достатъчно тъп, може да бъде сварен като жаба. За съжаление последното е вярно.

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още