Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Как поставянето на обекти в категории влияе на възприятието ни за техните характеристики

В книгата „Подсъзнателното“ на Ленард Млодинов (стр. 189) прочетох за един интересен психологически експеримент, който доказва, че поставянето на обекти в категории променя възприятието ни за техните характеристики.

В експеримента става въпрос за линии. Представете си – поставянето на някакви си прости линии в категория променя преценката ни за тяхната дължина. Участниците в експеримента оценявали линиите от всяка група като по-близки по дължина помежду си, отколкото били те в действителност, а разликата в дължината между двете групи – като по-голяма, отколкото била всъщност.

Щом поставянето на някакви си прости линии в категории променя възприятието ни за тяхната дължина, представете си какво значи това за възприятието ни на по-сложни неща, свързани с по-сложни обекти.

Обработката на „суровите данни“ от сетивата ни става по начин, който не се контролира от съзнателното мислене (става подсъзнателно).

Когато правите преценка за някакви обекти, които възприемате принадлежащи към някоя категория, имайте предвид, че вашата преценка вероятно не е правилна. И тъй като практически всички обекти ги слагаме в някаква категория, това значи, че преценката ни винаги е неточна (би била по-малко неточна, ако ползваме система 2 повече).

The investigation is concerned with the effects on judgement of some relations between the manner in which stimuli of a series are classified and the magnitudes of the stimuli. It is shown that when the classification stands in a direct and predictable relation to a physical scale, the stimuli belonging to different classes are judged as farther apart on that scale than in an unclassified series. A classification which is not coherently related to the physical scale does not affect judgement in this manner. There is also evidence in the results that, as a function of past experience with the classification, an increase occurs in the apparent differences between stimuli belonging to different classes, and in the apparent similarity of stimuli belonging to the same class. The relevance of these findings to the general problem of stereotyping is discussed.

Tajfel, Henri, and Alan L. Wilkes. "Classification and quantitative judgement." British Journal of Psychology 54.2 (1963): 101-114.

Пълния текст: PDF, HTML (иска регистрация).

Хората са склонни да виждат „другите“ като нямащи индивидуалност

Коментари

  1. "Обработката на „суровите данни“ от сетивата ни става по начин, който не се контролира от съзнателното мислене (става подсъзнателно). "
    --------
    Кастанеда прокарва като основа на "учението/магьосничеството "което описва в книгите си идеята на Едмонд Хусерл за отложеното съждение т.е "разума" ни филтрира сетивния поток и формира феномен ( понятието къща за възрастните е геометрична форма плюс цвят най-общо въпреки че къщите по света могат да се различават много) същата идея за влиянието на "халюциногените" върху съзнанието изказва Т. Маккена в "Храната на боговете" сравнявайки действието им с отпушване на възприятийния поток на Дао в сравнение с цъцрещия поток на феномени формирани от "разума", същата идея срещаме в "Лайла " на Р. Пърсиг където индианците вземащи пейот го смятат за "дехалюциноген" смъкващ булото на заблудата и разкриващ истинската същност на света ...което ни препраща към идеята за Мая и Брахман във Веданта.
    "Адвайта веданта е школата изложена и разпространена от Шанкарачаря и неговият парамгуру Гаудапада. Според адвайта Брахман (Абсолютът) е единствената реалност, а светът е илюзорен. Брахман не притежава никакви атрибути(ниргуна). Силата на Брахман да създава илюзии, Мая, е причината на света. Невежеството за природата на Брахман и на Мая е причината за страданието и единствено познанието на Брахман носи освобождение. Когато човек се опитва да познае Брахман чрез ума си, под влиянието на Мая Брахман се явява като Бог (Ишвара), отделен от света и от индивида. В действителност няма разлика между душата (атман) и Брахман и осъзнаването на това води до освобождение. Пътеката към освобождението е посредством знанието (джнана)." ( от уикипедия )

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни статии

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Вредата и ползата от мемите свързани с храненето

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Търся си приятелка

Как хората губят пари като избират познатите неща

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още