Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Не може да разчитаме на държавата, че ще ни плаща достатъчно пенсии когато достигнем пенсионна възраст

Прогнозират, че пенсиите на хората с ниски доходи ще стават все по-ниски в бъдеще. Не можем да разчитаме на държавата - плащащите пенсионен данък ще стават по-малко, пенсионерите - повече. Пенсионната система е пирамида - вноските, които сегашните работещи плащат се ползват за изплащане на сегашните пенсионери.

Човек трябва да инвестира в здравето си - за да остарява по-бавно, за да може когато достигне пенсионна възраст да е все още млад (трудно е на естествен език да се изрази тази идея, защото явлението "млад човек в напреднала възраст" е ново и звучи като оксиморон).

Талеб е привърженик на Via negativa - вместо да се добавя нещо за да се реши един проблем, да се изважда.

Вместо човек да приема лекарства, за да се лекува след като се е разболял, е по-добре да премахне причините за тези заболявания преди те да са се случили. Същата теза споделя и Дейвид Пърлмътър в новата си книга „Тихите убийци на мозъка“.

Но голям проблем се оказва позитивното мислене - „аз няма да се разболея“. Четете за вредата от позитивното мислене в книгата на Оливър Бъркман „Противоотрова“. В книгата Бъркман разглежда ползата от стоицизма и други интересни неща.

Голям проблем е това, че хората недостатъчно често включват „система 2“ (логичното, бавно и съзнателно мислене), а действията, в резултат от това, че „система 1“ (нелогичното, интуитивното, бързо и подсъзнателно мислене) е взела надмощие, често не са в интерес на съответния индивид.

За да може когато остареете да сте все още млади - научете се да ползвате „система 2“ по-често (но не прекалено често - защото тя бързо се претоварва).

За да работи „система 2“ както трябва трябва да действате в духа на via negativa - да премахнете лошите неща, които вредят на вашия мозък. А какво вреди на мозъка? Вредните меми, които възпроизвеждаме, когато „система 2“ не е успяла да противостои.

Много често възпроизвеждането на вредни меми може да се разглежда като възпроизвеждането на вредни навици. Може да се твърди, че успешните меми са такива, защото възпроизвеждането им се е превърнало в навик. Повече за навиците можете да прочетете в книгата на Чарлс Дюиг „Силата на навиците“. Интересно е да се отбележи, че авторът е успял да не ползва думата „мем“ нито един път в книгата си. Рекордът обаче държи Майкъл Гладуел - той е написал цяла книга за мемите без да спомене думата мем в нея („Повратната точка“).

* * *

Позитивно мислене: „Аз няма да се разболея“.

Стоицизъм: „Ако правя глупости (не включвам „система 2“) ще се разболея, ще остарея преждевременно. Какво да направя за да не се разболея, да не остарея преждевременно?“. Стоицизмът не означава да приемате лошите неща без да правите нищо - ключово за стоицизма е разумното и логично мислене.

* * *

Via Negativa: Adding to Your Life By Subtracting

За съжаление, подходът via negativa в много случаи може да се приложи ефективно само в определен интервал от време. Защото вредните последствия от нещата, които правим често са необратими.

Решаването на проблема за доказването на безвредност по метода Via negativa.

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Подаване на запитване до дирекция ОДОП (Обжалване и данъчно-осигурителна практика)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още