Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Днес е чудесно време за наблюдаване на космоса!

Имаме голям късмет, че можем да видим толкова много звезди когато погледнем към небето.

В далечното бъдеще разумните същества, които ще възникнат на бъдещите планети, обикалящи около бъдещите звезди, няма да могат да видят други галактики, освен своята собствена (или само своята собствена и близките няколко галактики).

(Защото фотоните от другите галактики ще бъдат толкова червено отместени, че енергията им ще бъде нищожна и няма да има уреди, с които разумните същества да ги "видят". А след още време фотоните изобщо няма да преодолеят празното пространство, защото празното пространство ще се разширява по-бързо от светлината. Да, ограничението за скорост не важи за пространството.)

Техните космологични теории ще бъдат съвсем различни от нашите (поне в началото).

Имаме голям късмет, че можем да видим толкова много звезди когато погледнем към небето. Другите разумни същества, които ще възникнат много след като няма и следа от нас, няма да имат тази привилегия.

 

Ето как ще изглежда Андромеда в далечното бъдеще (малко преди да се слее с нашата галактика):

Бъдещите разумни същества няма да имат достъп до нашите знания, до снимките от нашите телескопи. Само ще предполагат, че в миналото Вселената е била по-голяма от тяхната галактика (или група галактики).

Може би тяхната първа космологична теория ще бъде като една от нашите първи – че Вселената е статична (винаги е съществувала и винаги ще съществува). Колко по-трудно ще им бъде да достигнат до теорията за Големия взрив, да предположат, че е имало и други галактики, че Вселената се разширява все по-бързо...

Разбира се, ние бихме могли да изпратим космически кораби (времеви капсули) със записи, които сме направили. Но каква е вероятността те да успеят да ги забележат? Как ще ги убедим да вземат на сериозно тези записи (как ще ги убедим, че това не е поредната религия – със сигурност много други цивилизации за изпратили капсули с религиозна пропаганда)?

Коментари

Популярни статии

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Търся си приятелка

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пентагонът търси аналитици-тролове, говорещи български език, за разузнаване от открити източници и манипулация на общественото мнение в България чрез социалните мрежи

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

Филтрирането на Интернет е противоконституционно и голям срам за българите (поне тези от тях, които не са с робско мислене)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още