Цензура

Системата за цензура на Интернет в България (да, наистина има такава, това не е шега) спира достъпа до сайтове, които нямат нищо общо с хазарта.

Причината е закон, който изисква от доставчиците на Интернет (ISP) да направят нещо невъзможно - да се филтрират сайтове по зададен списък с домейни.

А това не е технически възможно. Затова се получава така, че се блокират сайтове, които не са в забранения списък.

Пак повтарям, защото е много важно – законодателите са написали и гласували закон, който не е възможно да бъде изпълнен. Причината затова е тяхната техническа неграмотност и отказ да питат някой експерт дали законът им е екстремно глупав.

Ако желаете да посетите "забранените" сайтове може да го направите по няколко начина. Един от начините е през уеб прокси като например dontfilter.us. Други начини - VPN, прокси, TOR. Има и безплатни приставки за браузъра, които вършат същата работа (Hoxx, ZenMate и други).

При опит за отваряне на страница, достъпна чрез протокол https, излиза съобщение "Unable to connect", а не предупреждение, че страницата е цензурирана, съгласно българското законодателство.

През 2012 година бях писал: Парламентът прие закон за филтриране на Интернет.

IP адресът 104.25.255.4 е попаднал в списъка с "лошите" адреси и всички сайтове, които го ползват са блокирани. Този IP адрес се ползва от CloudFlare, което значи, че някои от сайтовете, които ползват CloudFlare ще бъдат блокирани съгласно българското законодателство за цензуриране на Интернет. Много от сайтовете ползват CloudFlare, което е предпоставка за много подобни проблеми.

Обърнете внимание, че не всеки път когато има проблем вие ще разберете, че проблемът е българската цензура. Когато се опитвате да осъществите достъп до сайт, чийто адрес започва с "https://" (ползва протокола https) няма да излиза разбираемо съобщение за грешка (вж. по-горе "Unable to connect" – браузърът само казва, че не може да се осъществи връзка, но не казва защо).

Допълнение

От Държавната комисия по хазарта казаха, че от техния компютър невинните сайтове, които посочих се отварят без проблем. Не казаха кой доставчик на Интернет ползват.

При вас отварят ли се и кой доставчик ползвате? Аз ползвам оптичен Интернет от Mtel (по стар договор със Спектър Нет от времето преди Мтел да ги купи).

Коментари

Популярни статии

Търся си приятелка

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Коментарите към статията "Търся си приятелка" станаха много

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Идея: свързани тагове/категории (в система за управление на съдържанието)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още