Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Цензура

Системата за цензура на Интернет в България (да, наистина има такава, това не е шега) спира достъпа до сайтове, които нямат нищо общо с хазарта.

Причината е закон, който изисква от доставчиците на Интернет (ISP) да направят нещо невъзможно - да се филтрират сайтове по зададен списък с домейни.

А това не е технически възможно. Затова се получава така, че се блокират сайтове, които не са в забранения списък.

Пак повтарям, защото е много важно – законодателите са написали и гласували закон, който не е възможно да бъде изпълнен. Причината затова е тяхната техническа неграмотност и отказ да питат някой експерт дали законът им е екстремно глупав.

Ако желаете да посетите "забранените" сайтове може да го направите по няколко начина. Един от начините е през уеб прокси като например dontfilter.us. Други начини - VPN, прокси, TOR. Има и безплатни приставки за браузъра, които вършат същата работа (Hoxx, ZenMate и други).

При опит за отваряне на страница, достъпна чрез протокол https, излиза съобщение "Unable to connect", а не предупреждение, че страницата е цензурирана, съгласно българското законодателство.

През 2012 година бях писал: Парламентът прие закон за филтриране на Интернет.

IP адресът 104.25.255.4 е попаднал в списъка с "лошите" адреси и всички сайтове, които го ползват са блокирани. Този IP адрес се ползва от CloudFlare, което значи, че някои от сайтовете, които ползват CloudFlare ще бъдат блокирани съгласно българското законодателство за цензуриране на Интернет. Много от сайтовете ползват CloudFlare, което е предпоставка за много подобни проблеми. Друг IP адрес, който е попаднал в списъка с филтрираните е 104.25.127.107 (към момнета 104.25.255.4 не е блокиран – оправили са го; явно периодично блокират нови адреси и после след оплакване ги вадят от черния списък).

Обърнете внимание, че не всеки път когато има проблем вие ще разберете, че проблемът е българската цензура. Когато се опитвате да осъществите достъп до сайт, чийто адрес започва с "https://" (ползва протокола https) няма да излиза разбираемо съобщение за грешка (вж. по-горе "Unable to connect" – браузърът само казва, че не може да се осъществи връзка, но не казва защо).

Допълнение

От Държавната комисия по хазарта казаха, че от техния компютър невинните сайтове, които посочих се отварят без проблем. Не казаха кой доставчик на Интернет ползват.

При вас отварят ли се и кой доставчик ползвате? Аз ползвам оптичен Интернет от Mtel (по стар договор със Спектър Нет от времето преди Мтел да ги купи).

Още: цензурират радио поради неуредени „авторски права“ (не си плаща на посредник за управление на права)

Сайтът www.lewrockwell.com вече се отваря (2018 година), вероятно защото забранените сайтове вече не ползват този IP адрес. Явно системата за цензура е направена така, че ако даден IP адрес известно време не се ползва от забранени сайтове се вади от черния списък.

Ето още един сайт, който беше блокиран, защото има IP адрес, съвпадащ с такъв на забранен сайт:

Коментари

Популярни статии

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Вредата и ползата от мемите свързани с храненето

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Търся си приятелка

Как хората губят пари като избират познатите неща

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още