Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ЗДДС. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Как да се противодейства на религиозните психически вируси

Ако наистина искате да направите нещо срещу религиозните меми – учете меметика. Защото проблемът е меметичен. На религиозните меми може да се противодейства само с други меми (ваксеми: меми, които създават устойчивост към един или повече меми, позволявайки гостоприемника да бъде излаган без риск от заразяване).

Писах по темата за мемите в тази статия: Съществуват ли наистина мемите? Истински „неща“ ли са или измишльотина на шарлатани (подобно на чакрите, аурите и рептилите, дегизирани с човешка кожа)? Лоши ли са психическите вируси?

Има надежда, че децата на заразените с религиозни меми няма да са заразени с такива. Ето защо.

Четох наскоро „Повратната точка“ и там пишеше за пушенето. Това дали родителите пушат няма особено голямо влияние върху това дали и детето ще пуши. Огромно влияние върху решението за пушене влияят връстниците на детето, тоест неговата среда (но не семейната, а тази на техните връстници). Проблемът е, че децата, както и възрастните хора, не мислят логично и рационално (твърде често ползват „система 1“). Те са податливи на натиск от околните (peer pressure) и особено са податливи на заразяване с меми, които се възпроизвеждат от тези, които намират за "готини" – алфа мъжкарите от тяхната среда ("готините батковци") и "готините каки".

(Ако се чудите защо ви пиша за пушенето: пушенето е мем също както и религиите. Щом заразяването на децата с мема пушене зависи слабо от това дали родителите им са заразени с този мем, значи има надежда за това някои от децата на вярващи родители да не се заразят с мемите на родителите си. Обаче това значи и че децата на нерелигиозни родители има вероятност да се заразят с религиозни меми...)

Това се ползва и от продуктовото позициониране във филмите – за пример гледайте клиповете на „Не така, брат!“ – обърнете внимание как „готиният“ брат, с ужасните обици-дупки на ушите, пие Кока-кола и яде вафли от известна марка. Да обяснявам ли защо го прави това?

Не съм сигурен дали това е наистина реклама или пародия на реклама, или и двете (взели са пари от рекламодателите и са направили пародия на продуктово позициониране), защото е направено изключително натрапчиво – на едно място "готиният брат" иска от някого да го снима как пие Кока-кола – казва, че било за един кастинг за реклама...

Така че, ако атеизмът се позиционира като нещо "готино", като нещо, което "готините алфа батковци" и "яките какички" практикуват, може да бъде заразителен. Да носиш бурка не е яко (но може да стане, ако ти го забраняват!). Както и да ходиш на църква и да се държиш богоугодно. Трябва само да се убедят „готините“, че е готино да си атеист.

Та идеята на тази цяла книга е, че с малко въздействие може да постигнеш много.

Когато искаш да управляваш някаква сложна нелинейна динамична система ти не действаш грубо, а умно – побутваш малко тук и там, така че малките въздействия да се усилят от самата система.

Тоест за противодействие на религиозните меми е твърде наивно да се ползват разумни аргументи (не че е зле да ги няма, но не бива да се разчита основно на тях). Изключително важно е да се ползват системните грешки в човешкото мислене – т. нар. когнитивни деформации (biases).

Не просто несъвършен, а дефектен (разни мисли за естествения подбор, мемите и моята теория за интелигентността).

Забележителното в книгата „Повратната точка“ е това, че авторът никъде не употреби думата „меми“. Абсолютно никъде! Написал е книга за мемите, а думата „мем“ я няма никаква.

Коментари

  1. "Забележителното в книгата „Повратната точка“ е това, че авторът никъде не употреби думата „меми“."

    Много хора не са чели Докинс.
    Ако авторът ги засипе с непознати термини, има опасност да ги отблъсне. Даже и да обясни значението на думата. Предполагам, за това не е използвал понятието "мем".

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни статии

За вредата от позитивното мислене (положителното мислене) - какво мислят истинските психолози по въпроса

Пречиствател на въздуха с електростатичен филтър - имам съмнения, че този вид пречистватели изпускат твърде много озон

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Вредата и ползата от мемите свързани с храненето

Как да решим проблема с обувките лесно – просто си купете с няколко номера по-големи обувки и сложете един или повече слоя допълнителни стелки

Търся си приятелка

Как хората губят пари като избират познатите неща

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Блогът на Григор Гачев

Блогът на Майя Маркова

Блогът на Петър Стойков

Блогът на Begem0t

Блогът на Димитър Кръстев

Книголандия

Блогът на Александър Бизарски (Sparx)

Блог за книги

Блогът на chitanka.info

Блогът за икономика

Институт за пазарна икономика

Блог на Институт за радикален капитализъм "Атлас"

Пещерата на неандерталеца

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още